The First Purge (Κάθαρση: Η αρχή) Review

Το «The first Purge» αφηγείται τα αιματηρά γεγονότα της πρώτης βραδιάς του εθίμου της Κάθαρσης. Μετά την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από την παράταξη των New Founding Fathers διεξάγεται πειραματικά για πρώτη φορά η 12ωρη απουσία νόμων στο Staten Island και κάθε έγκλημα επιτρέπεται. Ακόμα και ο φόνος…

Το τέταρτο φιλμ στο επιτυχημένο franchise The Purge είναι γεγονός. Αυτή τη φορά με τη μορφή του prequel που αποτελεί μαζί με τα remakes μια εξαιρετικά δημοφιλή τάση στο σύγχρονο cinema τρόμου. Το «The First Purge» καλείται να δώσει εξηγήσεις για την παγίωση του βάρβαρου εθίμου της «Κάθαρσης» στο οποίο προβαίνει το αμερικάνικο κράτος μια φορά το χρόνο.

Εδώ που τα λέμε τα prequel ασκούν κάποια γοητεία με την έννοια ότι είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ξεκίνησαν όλα όσα οδήγησαν σε μια σειρά ταινιών τρόμου που με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο άφησε τη στάμπα της στη horror σκηνή. Και μπορεί η σημασία των ταινιών The Purge να μη μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη ιστορική σημασία ποιοτικότερων και διαχρονικότερων franchise τρόμου αλλά σίγουρα δεν τη λες και αδιάφορη.

the first purge cast

Κατάφερε να αγγίξει τουλάχιστον ένα μέρος της νέας γενιάς των φίλων του τρόμου, των θρίλερ και της δράσης και διαθέτει διακριτή ταυτότητα ως παρακλάδι του δυστοπικού τρόμου – μια κινηματογραφική κατηγορία που δεν έχει κορεστεί ακόμα. Υπό αυτή την έννοια τέτοιες ταινίες είναι ευπρόσδεκτες αλλά δεν παύουμε να έχουμε και υψηλές απαιτήσεις από αυτές.

Είναι η πρώτη ταινία του franchise που δεν σκηνοθετήθηκε από τον James DeMonaco.

Βασικά το «The First Purge» βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων του τόσο από άποψη ύφους όσο και περιεχομένου. Τουτέστιν περιέχει αναρίθμητες σκηνές δράσεις με πυροβόλα όπλα και αιχμηρά αντικείμενα διεξαγόμενες σ’ ένα απειλητικό περιβάλλον δυστοπικής αισθητικής. Επικεντρώνεται σε μια συμμορία «έγχρωμων» εγκληματιών και περισσότερο στον αρχηγό τους που κατά τη διάρκεια της Κάθαρσης βρίσκονται αντιμέτωποι με βίαια περιστατικά. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν;

the first purge 2018

Κάπου εδώ γίνεται εμφανές ένα από τα βασικά προβλήματα της ταινίας. Οι πρωταγωνιστές δεν σου κρατάνε το ενδιαφέρον όντας ρηχοί και άχρωμοι. Ελάχιστοι χαρακτήρες σου μένουν στο μυαλό όπως ο παρανοϊκός Skeletor που εγκαινιάζει τους φόνους κατά τη διάρκεια εφαρμογής του πειράματος και που με το επιθετικό ύφος του δημιουργεί ψήγματα σοκ και τρόμου.

Από εκεί και πέρα κυριαρχεί χάος. Το σενάριο φαίνεται προχειρογραμμένο. Καμία ιδιαίτερή συγκίνηση, ελάχιστη φαντασία στη ροή. Δεν υπάρχουν μεγάλες στιγμές, ούτε μνημειώδεις καταστάσεις. Η δράση και η βία κατέχουν διεκπεραιωτικό ρόλο. Δεν πρόκειται για ερασιτεχνική παραγωγή αλλά για ένα κινηματογραφικό πόνημα που δεν σου λέει τίποτα καινούριο, τίποτα ενδιαφέρον και συναρπαστικό.

the first purge

Συστήνουμε να δείτε το «The First Purge» αν είστε ένθερμος φίλος του franchise και των δυστοπικών ταινιών θρίλερ/τρόμου γενικότερα. Από ιστορική άποψη -και μόνο στο context των ταινιών The Purge- έχει να προσθέσει λίγα πράγματα. Δυστυχώς όμως δεν είναι το σοκαριστικό και χορταστικό prequel που θα περίμεναν οι λάτρεις του franchise.

the first purge poster

Θετικά: Πλούσια δράση, πολλές σκηνές βίας, δυστοπική ατμόσφαιρα.

Αρνητικά: Έλλειψη αξιομνημόνευτων χαρακτήρων, αδύναμο σενάριο χωρίς ευρηματικότητα.

Συμπέρασμα: Άνισο prequel με ελάχιστες εξάρσεις καλών στιγμών.

Βαθμός:

2.5 star rating

Gore:

3 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Ο πρώτος ιστορικός φόνος από τον ψυχοπαθή Skeletor.
  2. Η απόπειρα δολοφονίας ενός «άρχοντα» των ναρκωτικών από δύο πόρνες.
  3. Η μαζική εκτέλεση συμμοριτών από drones.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Τζέραρντ Μακμάρεϊ
Πρωταγωνιστούν: Λεξ Σκοτ Ντέιβις, Y'lan Noel, Μαρίζα Τομέι
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2018
Διάρκεια: 98 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα