Reviews
Διαβάζετε
The First Purge
0

The First Purge

από 14/09/2018

Κάθαρση: Η Αρχή

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «The First Purge» αφηγείται τα αιματηρά γεγονότα της πρώτης βραδιάς του εθίμου της Κάθαρσης. Μετά την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από την παράταξη των New Founding Fathers διεξάγεται πειραματικά για πρώτη φορά η 12ωρη απουσία νόμων στο Staten Island και κάθε έγκλημα επιτρέπεται. Ακόμα και ο φόνος…

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

2018

Σκηνοθεσία

Gerard McMurray

Παραγωγή

Jason Blum, Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller, Sébastien K. Lemercier

Σενάριο

James DeMonaco

Ηθοποιοί

Y'lan Noel, Lex Scott Davis, Joivan Wade, Steve Harris

Μουσική

Kevin Lax

Εταιρείες Παραγωγής

Platinum Dunes, Blumhouse Productions, Man in a Tree Productions, Perfect World Pictures

Γνωστή και ως

The Purge 4
The Purge: The Island

Μεταφρασμένος Τίτλος

Κάθαρση: Η Αρχή

Σλόγκαν

Witness the birth of an American tradition.

Διανομή

UIP

Γλώσσα

Αγγλικά

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

26/7/2018

Προϋπολογισμός

$13.000.000

Box Office

$135.200.000 (έως 9/9/2018)

Διάρκεια

98 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το τέταρτο φιλμ στο επιτυχημένο franchise The Purge είναι γεγονός. Αυτή τη φορά με τη μορφή του prequel που αποτελεί μαζί με τα remakes μια εξαιρετικά δημοφιλή τάση στο σύγχρονο cinema τρόμου. Το «The First Purge» καλείται να δώσει εξηγήσεις για την παγίωση του βάρβαρου εθίμου της «Κάθαρσης» στο οποίο προβαίνει το αμερικάνικο κράτος μια φορά το χρόνο.

Εδώ που τα λέμε τα prequel ασκούν κάποια γοητεία με την έννοια ότι είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ξεκίνησαν όλα όσα οδήγησαν σε μια σειρά ταινιών τρόμου που με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο άφησε τη στάμπα της στη horror σκηνή. Και μπορεί η σημασία των ταινιών The Purge να μη μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη ιστορική σημασία ποιοτικότερων και διαχρονικότερων franchise τρόμου αλλά σίγουρα δεν τη λες και αδιάφορη.

Κατάφερε να αγγίξει τουλάχιστον ένα μέρος της νέας γενιάς των φίλων του τρόμου, των θρίλερ και της δράσης και διαθέτει διακριτή ταυτότητα ως παρακλάδι του δυστοπικού τρόμου – μια κινηματογραφική κατηγορία που δεν έχει κορεστεί ακόμα. Υπό αυτή την έννοια τέτοιες ταινίες είναι ευπρόσδεκτες αλλά δεν παύουμε να έχουμε και υψηλές απαιτήσεις από αυτές.

the first purge cast

Horror Trivia
Είναι η πρώτη ταινία του franchise που δεν σκηνοθετήθηκε από τον James DeMonaco.

Βασικά το «The First Purge» βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων του τόσο από άποψη ύφους όσο και περιεχομένου. Τουτέστιν περιέχει αναρίθμητες σκηνές δράσεις με πυροβόλα όπλα και αιχμηρά αντικείμενα διεξαγόμενες σ’ ένα απειλητικό περιβάλλον δυστοπικής αισθητικής. Επικεντρώνεται σε μια συμμορία «έγχρωμων» εγκληματιών και περισσότερο στον αρχηγό τους που κατά τη διάρκεια της Κάθαρσης βρίσκονται αντιμέτωποι με βίαια περιστατικά. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν;

Κάπου εδώ γίνεται εμφανές ένα από τα βασικά προβλήματα της ταινίας. Οι πρωταγωνιστές δεν σου κρατάνε το ενδιαφέρον όντας ρηχοί και άχρωμοι. Ελάχιστοι χαρακτήρες σου μένουν στο μυαλό όπως ο παρανοϊκός Skeletor που εγκαινιάζει τους φόνους κατά τη διάρκεια εφαρμογής του πειράματος και που με το επιθετικό ύφος του δημιουργεί ψήγματα σοκ και τρόμου.

Από εκεί και πέρα κυριαρχεί χάος. Το σενάριο φαίνεται προχειρογραμμένο. Καμία ιδιαίτερή συγκίνηση, ελάχιστη φαντασία στη ροή. Δεν υπάρχουν μεγάλες στιγμές, ούτε μνημειώδεις καταστάσεις. Η δράση και η βία κατέχουν διεκπεραιωτικό ρόλο. Δεν πρόκειται για ερασιτεχνική παραγωγή αλλά για ένα κινηματογραφικό πόνημα που δεν σου λέει τίποτα καινούριο, τίποτα ενδιαφέρον και συναρπαστικό.

Συστήνουμε να δείτε το «The First Purge» αν είστε ένθερμος φίλος του franchise και των δυστοπικών ταινιών θρίλερ/τρόμου γενικότερα. Από ιστορική άποψη -και μόνο στο context των ταινιών The Purge- έχει να προσθέσει λίγα πράγματα. Δυστυχώς όμως δεν είναι το σοκαριστικό και χορταστικό prequel που θα περίμεναν οι λάτρεις του franchise.

 

Best Movie Scenes (spoilers)

  • Ο πρώτος ιστορικός φόνος από τον ψυχοπαθή Skeletor.
  • Η απόπειρα δολοφονίας ενός «άρχοντα» των ναρκωτικών από δύο πόρνες.
  • Η μαζική εκτέλεση συμμοριτών από drones.

Photos

the first purge 2018

the first purge

Posters

the first purge poster

Trailer

Links

Wikipedia
Imdb

Θετικά

Πλούσια δράση, πολλές σκηνές βίας, δυστοπική ατμόσφαιρα.

Αρνητικά

Έλλειψη αξιομνημόνευτων χαρακτήρων, αδύναμο σενάριο χωρίς ευρηματικότητα.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.