Reviews
Διαβάζετε
The Hole in the Ground
0

The Hole in the Ground

από Horrormovies.gr09/04/2019

Η Τρύπα

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «The Hole in the Ground» ακολουθεί μια μητέρα που μετακομίζει με τον μικρό της γιο της στην ιρλανδική εξοχή. Σύντομα η μητέρα διαπιστώνει ότι η συμπεριφορά του γιου της έχει αλλάξει τρομακτικά και συνδέει αυτή την αλλαγή με μια μεγάλη τρύπα στο έδαφος του κοντινού δάσους.

Χώρα

Ιρλανδία

Έτος

2019

Σκηνοθεσία

Lee Cronin

Παραγωγή

Conor Barry, John Keville

Σενάριο

Lee Cronin, Stephen Shields

Ηθοποιοί

Seána Kerslake, James Cosmo, Simone Kirby, Steve Wall, James Quinn Markey

Μουσική

Stephen McKeon

Εταιρείες Παραγωγής

Savage Productions, Bankside Films, Wrong Men North

Μεταφρασμένος Τίτλος

Η Τρύπα

Γλώσσα

Αγγλικά

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

28/03/2019

Διάρκεια

90 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το «The Hole in the Ground» έρχεται σε μια εποχή που οι ταινίες τρόμου βομβαρδίζουν τους λάτρεις του κινηματογράφου χωρίς σταματημό. Ενδεχομένως επισκιάστηκε από τις πιο δημοφιλείς και εμπορικές παραγωγές (π.χ. Us, το remake του Pet Sematary κ.α.) της περιόδου κυκλοφορίας του στις αίθουσες. Υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς που ίσως δεν το πήρε πρέφα και το έχασε; Χμμ..μάλλον όχι.

Πρόκειται για ιρλανδική παραγωγή που συνδυάζει ψυχολογικό και fantasy τρόμο. Το μείγμα ακούγεται ενδιαφέρον αρχικά αλλά το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες. Η εντύπωση ότι το φιλμ ακολουθεί την πεπατημένη των supernatural horror ταινιών δίνεται λανθασμένα από το ξεκίνημα. Ωστόσο, το «The Hole in the Ground» ξεδιπλώνει την δική του ταυτότητα καθώς διεισδύουμε στον πυρήνα της ιστορία του.

η τρύπα

Το «The Hole in the Ground» είναι η πρώτη μεγάλης διάρκειας ταινία του Ιρλανδού σκηνοθέτη Lee Cronin.

Με άλλα λόγια η κεντρική ιδέα δείχνει φρέσκια. Η εκτέλεση όμως πάσχει από πολλά προβλήματα που αναπόφευκτα ζημιώνουν την γενική εικόνα αλλά ευτυχώς όχι μέχρι τελικής πτώσεως. Το φιλμ διαθέτει καλά στοιχεία όπως ασφυκτική ατμόσφαιρα που αναδίδει αισθήματα απελπισίας. Τα σκοτεινά πλάνα από το δάσος προκαλούν ρίγη. Η εντυπωσιακή και ογκώδης «τρύπα» εντός του δάσους προμηνύει την κάθοδο σε έναν άγνωστο, σκοτεινό κόσμο.

Το τετ-α-τετ μάνας γιου συνοδεύεται από πολλές τρομακτικές εξελίξεις. Η πολύ καλή παρουσία της ηθοποιού που υποδύεται τη μάνα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας καθώς ο νεαρός παρτενέρ της φαίνεται ότι δεν το κατέχει ακόμα τόσο καλά το σπορ. Τα ειδικά εφέ είναι καλά αλλά κάπως συγκρατημένα.

Από την άλλη το σενάριο του «The Hole in the Ground» κάνει πολλά νερά. Βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να καταφεύγουν σε δυσερμήνευτες και συχνά μη ρεαλιστικές ενέργειες. Η ιστορία ενώ διαθέτει φρεσκάδα, δεν αναπτύσσεται ολοκληρωμένα ούτε εμπλουτίζεται με ευρηματικές ιδέες. Βασικά πολλά ζητήματα μένουν ανοιχτά κι αυτό ενοχλεί ακόμα και τον πιο ανεκτικό. Οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν το δίδυμο μάνας-γιου όπως ο περίλυπος ηλικιωμένος γείτονας μένουν στο περιθώριο.

Γενικά το φιλμ επιδεικνύει μια έκδηλη αμηχανία στο θέμα της δημιουργικής αξιοποίησης του υλικού του. Συνεπώς η τελική γεύση που αφήνει το «The Hole in the Ground» είναι γλυκόπικρη. Κρίμα διότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις για μια πολύ καλύτερη και αξιοπρεπέστερη ταινία τρόμου με μεγαλύτερο αντίκτυπο.


hole ground 2019

hole ground

hole ground boy

hole in the ground

the hole in the ground 2019


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η σκηνή όπου η μυστηριώδης γριά κουτουλάει στο αυτοκίνητο της πρωταγωνίστριας.
  • Ένα ανατριχιαστικό σπάσιμο χεριού.
  • Η παρακολούθηση του γιου από τη μητέρα του τη νύχτα πίσω από την πόρτα.
  • Η τρομακτική εξέλιξη του σχολικού τραγουδιού.

Θετικά

Πολλές τρομακτικές σκηνές, σκοτεινή ατμόσφαιρα, πρωτότυπη κεντρική ιδέα, καλή ερμηνεία από τη μητέρα.

Αρνητικά

Ρηχό και με πολλά λάθη σενάριο, ανεπαρκής αξιοποίηση δευτεραγωνιστών, η όχι και τόσο καλή ερμηνεία του μικρού αγοριού.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Άνισο φιλμ τρόμου που είχε τις προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.