The Lodge (Το Καταφύγιο) Review

Το «The Lodge» ακολουθεί δύο μικρά αδέρφια που διαμένουν στη χειμερινή τους εξοχική κατοικία μαζί με τον πατέρα τους και την σύντροφό του. Μετά την προσωρινή αποχώρηση του πατέρα η διαμονή των υπολοίπων διαταράσσεται από μυστηριώδη συμβάντα.

Το «The Lodge» έρχεται από τους σκηνοθέτες και σεναριογράφους του εξαιρετικού φιλμ τρόμου «Goodnight Mommy» (2014), Severin Fiala και Veronika Franz. Διαφέρει κάπως από το «Goodnight Mommy», ωστόσο, το μοτίβο των μικρών παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο παραμένει σταθερό. Πρόκειται για ένα θέμα συνταρακτικό από μόνο του που μπορεί να μετατραπεί σε βαθύ τρόμο αν ευνοηθεί από τις εξελίξεις και τις ιδέες μιας ταινίας.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια ταραγμένη οικογένεια που προσπαθεί να ζήσει αρμονικά στο εξοχικό της σπίτι στη μακρινή χιονισμένη ύπαιθρο. Οι δυσκολίες προέρχονται αρχικά από την έλλειψη της βιολογικής μητέρας και εν συνεχεία από την άφιξη της φιλενάδας του πατέρα η οποία κάποτε ήταν μπλεγμένη σε μια αυτοκτονική αίρεση. Το πρόβλημα το έχουν τα μικρά παιδιά, η Mia και ο Aiden που δεν φαίνεται να συμπαθούν την κοπέλα.

the lodge review

Η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα όταν ο πατέρας αναγκάζεται να λείψει για λίγες μέρες για εργασιακούς λόγους από το σπίτι. Η σχέση της φίλης του με τα παιδιά περνάει μέσα από αγκάθια αλλά σταδιακά μοιάζει να βελτιώνεται. Ή μήπως όχι; Περίεργα συμβάντα ακολουθούν κάνοντας τη ζωή όλων στο σπίτι όχι μόνο δύσκολη αλλά και επικίνδυνη. Η επιβίωσή τους κρέμεται από μια κλωστή.

Τα γυρίσματα έγιναν στο Κεμπέκ του Καναδά.

Με πολύ βαριά ατμόσφαιρα, δραματικό τόνο και συναισθήματα απελπισίας το «The Lodge» σε παρασύρει στην ασφυκτική αγκαλιά του και δεν σε αφήνει να απελευθερωθείς. Το feeling απομόνωσης στο χιονισμένο τοπίο εντείνει τον ψυχολογικό τρόμο που απλώνεται στο σπίτι. Παρότι ο ρυθμός είναι αρκετά αργός και η διάρκεια παράλογα μεγάλη, η διαδοχή των γεγονότων σε κάνει να θες να φτάσεις μέχρι το τέλος για να δεις πού θα καταλήξει το δράμα των πρωταγωνιστών.

Το Καταφύγιο

Πράγματι η κατάληξη είναι πολύ δυνατή με τον δείκτη του σοκ να εκτινάσσεται απότομα στα ύψη. Κι αυτό γίνεται εφικτό χωρίς υπερβολική χρήση βίας και χωρίς ατελείωτες αιματοχυσίες. Αρκεί η παράνοια ενός πρωταγωνιστή για να οδηγήσει την ιστορία σε καταστάσεις ύψιστης τραγικότητας. Ας μην πούμε περισσότερα όμως για να βιώσετε κι εσείς οι ίδιοι την ένταση και τη θλίψη της τελικής σεκάνς.

Το φιλμ βοηθιέται κι από τις πολύ καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, μικρών και μεγάλων. Ξεχώρισα περισσότερο την Riley Keough στον ρόλο της άστατης ψυχικά φιλενάδας του πατέρα αλλά και τον πιτσιρικά Jaeden Martell ο οποίος με τις παραστατικές εκφράσεις του προσώπου του αποτυπώνει ρεαλιστικά την ανησυχία και τον τρόμο που βιώνουν όλοι τους μέσα στο σπίτι.

Κοντολογίς, το «The Lodge» είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία ψυχολογικού τρόμου με σχετικά δυσκίνητη πλοκή η οποία όμως μας αποζημιώνει με τις ανατρεπτικές και σοκαριστικές εξελίξεις της. Ό,τι πρέπει για Σαββατόβραδο με καλή παρέα και γευστικά εδέσματα. Μην περιμένετε και κανά αριστούργημα όμως γιατί θα απογοητευτείτε.

the lodge

Θετικά: Αξιόλογες ερμηνείες, δραματική ατμόσφαιρα, ψήγματα σουρεαλισμού, αίσθηση απομόνωσης.

Αρνητικά: Η μεγάλη διάρκεια, αργοκίνητος ρυθμός.

Συμπέρασμα: Αξιοπρεπής ψυχολογικός τρόμος με ψήγματα μυστηρίου και βαριά ατμόσφαιρα.

Βαθμός:

3 star rating

Gore:

1 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Μια σοκαριστική και αναπάντεχη αυτοκτονία.
  2. Ένας δραματικός πυροβολισμός στα σκαλιά.

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.

Info

Σκηνοθεσία: Βερόνικα Φραντς
Πρωταγωνιστούν: Ράιλι Κίου, Λία Μακχιού, Τζέιντεν Λίμπερερ
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ
Έτος: 2019
Διάρκεια: 100 λεπτά

Latest articles

Beneath Us Review

Baghead Review

 


Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ