Reviews
Διαβάζετε
The Witch
the witch 2015
Review

The Witch

από 01/09/2016

Η Μάγισσα

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «The Witch» ακολουθεί μια πουριτανική οικογένεια που προσπαθεί να επιβιώσει στην απομονωμένη φάρμα της στη Νέα Αγγλία το 1630. Όταν το νεογέννητο μωρό της οικογένειας εξαφανίζεται μυστηριωδώς ο θρησκευτικός φανατισμός, οι επικίνδυνες προκαταλήψεις και μια μεταφυσική απειλή βαθιά στο δάσος θα βυθίσουν την οικογένεια σε μια κατάσταση χάους, τρόμου και αβεβαιότητας.

Χώρα

ΗΠΑ, Καναδάς

Έτος

2015

Σκηνοθεσία

Robert Eggers

Παραγωγή

Rodrigo Teixeira, Daniel Bekerman, Lars Knudsen, Jodi Redmond, Jay Van Hoy

Σενάριο

Robert Eggers

Ηθοποιοί

Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw, Ellie Grainger, Lucas Dawson

Μουσική

Mark Korven

Εταιρείες Παραγωγής

Parts and Labor, Rooks Nest Entertainment, RT Features

Γνωστή και ως

The VVitch

Μεταφρασμένος Τίτλος

Η Μάγισσα

Γλώσσα

Αγγλικά

Σλόγκαν

A New-England Folktale
Evil takes many forms

Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD

4/7/2016

Ημερομηνία κυκλοφορίας BluRay

4/7/2016

Προϋπολογισμός

$3.500.000

Box Office

$40.400.000 (έως 24/08/2016)

Διάρκεια

1 Ώρα και 32 Λεπτά (92 Λεπτά)

Θετικά

Δυναμική σκηνοθεσία με πλούσιες δόσεις ρεαλισμού, ατμόσφαιρα παράνοιας και απόγνωσης, εξαιρετικές ερμηνείες από όλους, δραματικό κλίμα, δυναμική κλιμάκωση προς το τελευταίο εικοσάλεπτο.

Αρνητικά

Η αργή εξέλιξη, η κάπως απλοϊκή δομή του σεναρίου, ο συγκρατημένος αριθμός γνήσιων τρομακτικών σκηνών.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Δυναμικό ντεμπούτο από έναν ελπιδοφόρο σκηνοθέτη. Το «The Witch» μπορεί να μην είναι συνηθισμένη ταινία τρόμου αλλά σε καθηλώνει με τα ισχυρά θέματα που περίτεχνα αναδεικνύει μέσα σ’ ένα ιδιόρρυθμο περιβάλλον τρόμου και φολκλορισμού.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
ΚΡΙΤΙΚΗ

Οι σειρήνες του θριάμβου ηχούσαν από τις αρχές του προηγούμενου έτους όταν το «The Witch» του πρωτάρη Robert Eggers έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Sundance. Από τότε έχουν πληθύνει οι επευφημίες για το ντεμπούτο του Eggers και μένει πλέον να δούμε αν το πόνημα αυτό δικαιούται τέτοιας θερμής ανταπόκρισης.

Οι μάγισσες και η μαγεία δεν απαντούν τόσο συχνά στο horror ρεπερτόριο και το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει δώσει πολλές σπουδαίες παραγωγές είναι η πικρή αλήθεια. Εκπληκτικές εξαιρέσεις όπως «Rosemary’s Baby» και «Suspiria» δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορούν κάθε χρόνο βέβαια όμως κανείς δεν λέει και όχι σε ποιοτικές δουλειές έστω και μικρότερου διαμετρήματος με θέμα τις μάγισσες. Πόσο εύκολο είναι λοιπόν για το «The Witch» να αποτελέσει άλλη μια φωτεινή εξαίρεση.

Από την αρχή της ταινίας φαίνεται καθαρά η προσεγμένη σκηνοθετική δουλειά που έχει γίνει στέλνοντας το φιλμ σε άλλο επίπεδο. Πραγματικά το «The Witch» δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλες παραγωγές στο σκηνοθετικό κομμάτι. Άλλο ένα σημείο που χρήζει ειδικής μνείας είναι οι πολύ δυνατές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς είτε πρόκειται για ενήλικες είτε για μικρά παιδιά. Κάποιες φορές μάλιστα συναντάμε και μια ασυνήθιστη θεατρικότητα σ’ αυτές όπως π.χ. όταν ο πουριτανός πατέρας βγάζει θρησκευτικής φύσεως μονολόγους.

Η φωτογραφία και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον όπου πραγματοποιούνται τα γεγονότα συνιστούν άλλο ένα προτέρημα. Το φωτεινό ξέφωτο όπου βρίσκεται η φάρμα της οικογένειας απέχει μια ανάσα από το μυστηριώδες σκοτεινό δάσος στο οποίο παραμονεύει το ανείπωτο κακό που θα εισβάλλει στη ζωή της οικογένειας δημιουργώντας μια φοβερή αντίθεση.

Horror Trivia
Αρχικά υπήρχαν πλάνα για περισσότερες σκηνές με τον μαύρο τράγο που βλέπουμε στην ταινία αλλά λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης του ζώου δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Όσον αφορά τον τρόμο, αυτός δεν προσφέρεται όπως στις περισσότερες σύγχρονες ταινίες τρόμου μεταφυσικής κατεύθυνσης, δηλαδή με τυπικές jump scares, αλλά με αργή και βασανιστική μεγέθυνση της παράνοιας, του δράματος και του μακάβριου. Με άλλα λόγια μιλάμε για γνήσιο ψυχολογικό τρόμο που βασίζεται στην προσμονή τραγικών στιγμών που σίγουρα θα έρθουν χωρίς να γνωρίσουμε πώς ακριβώς θα είναι αυτές.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η έντονη θρησκευτικότητα της ταινίας και η εμμονή σε έννοιες όπως η αμαρτία και η εξιλέωση. Ουσιαστικά η φύση της ταινίας είναι κατά το ήμισυ θρησκευτική αλλά χωρίς παπάδες. Τα βαθιά θρησκευτικά πιστεύω των μελών της οικογένειας και ο πειστικός τρόπος που τα εκφράζουν κάνουν τη δουλειά τους περίφημα αφήνοντας στην άκρη αχρείαστους ιερείς και επίδοξους εξορκιστές στις οποίες συχνά καταφεύγουν ταινίες θρησκευτικού τρόμου.

Αντιλαμβάνομαι ότι το «The Witch» μπορεί να ξενίσει και να κουράσει αρκετούς θεατές με την ασυνήθιστη εικόνα του και για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι και αψεγάδιαστο σαν φιλμ. Ωστόσο, για όσους αναζητούν μια διαφορετική, πιο «σινεφίλ» προσέγγιση με βαθύτερο περιεχόμενο και δυνατά θέματα στον horror κινηματογράφο, το ντεμπούτο του Robert Eggers τους αποζημιώνει και με το παραπάνω.

Movie Review Highlights (SPOILERS)

  • Ο φοβερός θρησκευτικός μονόλογος ενός ετοιμοθάνατου αγοριού.
  • Η σοκαριστική σκηνή όπου ένα κοράκι τραυματίζει τα στήθη της μητέρας της οικογένειας.
  • Η αιματηρή επίθεση του τράγου Black Phillip στον πατέρα της οικογένειας.
  • Το διαβολικό φινάλε.

Photos
the witch the witch folktale the witch review

Posters
The Witch Poster the witch poster 2 the witch poster 3

Trailer

Σχετικοί Σύνδεσμοι
rotten tomatoes      wikipedia   IMDb

Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.