Το βιβλίο «Το Νεκρό Χέρι και η Νυφική Κάμαρα» ανήκει στη σειρά «Μικρά Γοτθικά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ars Nocturna. Πρόκειται για δύο ιστορίες που έχουν παρθεί από το έργο «The Lazy Tour of Two Idle Apprentices» που έγραψαν μαζί οι Charles Dickens και Wilkie Collins – δύο από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της βικτοριανής εποχής στην Αγγλία. Οι δύο συγγραφείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους το 1857 στο Ντόνκαστερ της βόρειας Αγγλίας για την παρακολούθηση ιπποδρομιών κατέγραψαν τα διάφορα επεισόδια που έλαβαν χώρα σε αυτό.
Ήρωες του βιβλίου είναι οι ταξιδιώτες Φράνσις Γκουντστάιλντ και Τόμας Άιντλ οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τους Ντίκενς και Κόλλινς αντίστοιχα. Παρά τον αυτοσαρκαστικό και σατυρικό χαρακτήρα του συγγράμματος, συναντάμε και δύο σκοτεινές, γοτθικές ιστορίες τρόμου με πινελιές μυστηρίου που τροποποιούν κάπως την ανάλαφρη ατμόσφαιρα: «Το Νεκρό Χέρι» και την «Νυφική Κάμαρα».
Το «Νεκρό Χέρι» αφηγείται την ιστορία του νεαρού Άρθουρ Χόλιντεϊ που πηγαίνοντας στις ιπποδρομίες του Ντόνκαστερ τον προλαβαίνει η νύχτα και αναζητά κατάλυμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με υψηλές πληρότητες στα πανδοχεία. Τελικά βρίσκει δωμάτιο στο πανδοχείο «Οι Δύο Κοκκινολαίμηδες» αλλά στο δωμάτιο είναι αναγκασμένος να μείνει με ένα ακόμα άτομο στο δωμάτιο. Σύντομα όμως διαπιστώνει ότι το άτομο αυτό είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι και εντελώς ακίνητο! Είναι νεκρός ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Στη δεύτερη ιστορία (Η Νυφική Κάμαρα), οι κύριοι Φράνσις Γκουντστάιλντ και Τόμας Άιντλ, περνούν τη νύχτα σε ένα επιβλητικό, ογκώδες σπίτι όπου τους υποδέχονται μερικοί ευγενέστατοι, καλοντυμένοι, μαυροφορεμένοι ηλικιωμένοι. Πρόκειται για ένα αρχοντικό στο Λάνκαστερ, του οποίου το παρελθόν κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό. Παρά την μυστηριώδη εξαφάνιση των ηλικιωμένων, οι δύο πρωταγωνιστές, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαθαίνουν για την ιστορία του οικήματος από έναν εκ των ηλικιωμένων, μέσα σε μια αλλόκοτη ατμόσφαιρα όπου η πραγματικότητα συγχέεται με τη φαντασία.
Παρότι και οι δύο ιστορίες διαθέτουν σκοτεινή ατμόσφαιρα και ανατριχιαστικές περιγραφές, η «Νυφική Κάμαρα» είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερη. Είναι πιο πλήρης και πειστική σαν ιστορία, έχει συναρπαστική και απρόβλεπτη εξέλιξη ενώ και οι χαρακτήρες της παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο δραματικός χαρακτήρας της παρακμάζουσας νύφης και το μαρτύριο που βιώνει είναι αδύνατο να μην συγκινήσει τον αναγνώστη. Το gore που περιέχεται στην ιστορία προσδίδει τις απαραίτητες δόσεις σοκ και αποτροπιασμού.
Από την άλλη, το «Νεκρό Χέρι» φαίνεται να υστερεί κάπως. Μολονότι ορισμένες σκηνές με τον ακινητοποιημένο άντρα στο κρεβάτι κόβουν την ανάσα, τα συμβάντα που ακολουθούν δεν δείχνουν τόσο συγκλονιστικά. Η αποκλιμάκωση που ακολουθεί, συρρικνώνει απαράδεκτα πολύ τα συναισθήματα φόβου που περίτεχνα μας είχε εμφυσήσει ο συγγραφέας. Με λίγα λόγια η πρώτη ιστορία είναι πιο «light» από την δεύτερη. Και οι δύο βέβαια είναι καλογραμμένες, με την πέννα δύο εξαιρετικών συγγραφέων.
Τώρα όσον αφορά την παρούσα έκδοση, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Όσο έχετε επαφή με τη σειρά «Μικρά Γοτθικά» σίγουρα θα αναγνωρίζετε την ποιοτική δουλειά που έχει γίνει από τις εν λόγω εκδόσεις στο να μεταφέρουν στο ελληνικό κοινό μεταφρασμένες, άγνωστες ή ελάχιστα δημοφιλείς γοτθικές ιστορίες τρόμου της βικτωριανής εποχής από σπουδαίους συγγραφείς.
Για ακόμα μια φορά λοιπόν έχουμε να κάνουμε με μια προσεγμένη έκδοση, με κατανοητή μετάφραση, κατατοπιστικό εισαγωγικό σημείωμα της μεταφράστριας και spooky εξώφυλλο που αρμόζει στο σκοτεινό κλίμα των γοτθικών αφηγήσεων. Ανεξάρτητα απ’ την ίδια την αξία των ιστοριών για τις οποίες οι γνώμες ποικίλουν, η περιποίηση που λαμβάνουν από τις Ars Nocturna τα βικτωριανά γοτθικά κείμενα είναι αξιοπρεπέστατη.