Το σπίτι στην ομίχλη (Νιλ Γκέιμαν) Review

Η μικρή Caroline στη νέα της κατοικία βρίσκει ένα μυστηριώδες δωμάτιο που την οδηγεί στην άλλη πλευρά, σε ένα σκοτεινό κόσμο με εφιαλτικές παραμορφώσεις του πραγματικού. Θα καταφέρει να γυρίσει πίσω και να σώσει τους αγαπημένους της;

Το «Σπίτι στην Ομίχλη» ή αλλιώς «Coraline» αν επιλέξουμε τον γνήσιο αγγλικό τίτλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία τρόμου του πολυβραβευμένου Άγγλου συγγραφέα Neil Gaiman. Η εν λόγω νουβέλα έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τα Hugo, Bram Stoker, British SF Award (2003) και Nebula (2004).

Πολλοί εντάσσουν το «Coraline» στην παιδική λογοτεχνία τρόμου αλλά το πλούσιο και πειστικό περιεχόμενό του μπορεί να τρομάξει ακόμα και ενήλικες. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνδυασμό dark fantasy και τρόμου στοιχείων με διαπεραστική ατμόσφαιρα απελπισίας και παραμυθένια αισθητική. Διαθέτει επίσης ωραία σχεδιασμένες εικόνες που οπτικοποιούν το φρικιαστικό θέαμα του κειμένου. Μπορεί να διαβαστεί μέσα σε λίγες μέρες καθώς είναι σχετικά μικρό.

Επικεντρώνεται στην μικρή Coraline η οποία αφού μετακομίζει στο νέο της σπίτι, αρχίζει να το εξερευνά ενδελεχώς ώσπου ανακαλύπτει τα τρομακτικά μυστικά του. Ανάμεσα στις πολυάριθμες πόρτες, τα παράθυρα και τους διαδρόμους υπάρχει ένα δωμάτιο που οδηγεί σ’ ένα εφιαλτικό μέρος. Σ’ έναν αλλόκοτο τόπο που αποτελεί στρέβλωση του υπάρχοντος χώρου του σπιτιού και του περίγυρου. Έναν απελπισμένο τόπο χαμένων ψυχών και ανατριχιαστικών φιγούρων που αποτελεί κατά μια έννοια σκοτεινό αντικατοπτρισμό του πραγματικού.

Η μικρή Coraline θα γνωρίσει τους νέους της γονείς ή ορθότερα μια παραμορφωτική εκδοχή τους με κακόβουλα σχέδια για την ίδια και τους πραγματικούς της γονείς. Παγιδευμένη στον απρόσμενο εφιάλτη, η πεισματάρα πρωταγωνίστρια συσπειρώνει τις ψυχικές της δυνάμεις και κάνει το παν για να επιστρέψει στο πραγματικό της σπίτι και να σώσει ταυτόχρονα τους αληθινούς γονείς της που κι αυτοί έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Σίγουρα το μοτίβο του ανατριχιαστικού σπιτιού με τα μακάβρια μυστικά δεν είναι πρωτότυπο αλλά στο παρόν μυθιστόρημα λειτουργεί αποτελεσματικά. Η δημιουργική φαντασία του συγγραφέα πλάθει έναν ασφυκτικά εφιαλτικό κόσμο στον οποίο όμως μπορούν να διαφανούν χαραμάδες ελπίδας. Είναι ένα σύγγραμμα με ξεχωριστό χαρακτήρα και δυναμικό δίδυμο πρωταγωνιστή-ανταγωνιστή. Η περιγραφή του περιβάλλοντος και των χαρακτήρων είναι βαθιά και διεισδυτική.

Η creepy εικόνα της «άλλης μητέρας» στη σκοτεινή πλευρά του σπιτιού θα σας προκαλέσει ανατριχίλες. Από την άλλη, θα ήθελα λίγο περισσότερο συναίσθημα όσον αφορά τις περιγραφές που εστιάζουν στην ψυχική κατάσταση της μικρής ηρωίδας. Η απόγνωση που κανονικά νιώθει δεν μεταδίδεται με την ανάλογη ένταση στον αναγνώστη και η όλη συμπεριφορά της μοιάζει κάπως «ξύλινη».

Η μετάφραση του Β. Μπαμπούρη είναι αναμενόμενα καλή παρά τα ελάχιστα γραμματικά λαθάκια που εντοπίζουμε ενώ η όλη ελληνική έκδοση από τις εκδόσεις «οξύ» δείχνει για μία ακόμα φορά προσεγμένη. Για να συνοψίσουμε λοιπόν το «Σπίτι στην Ομίχλη» είναι ένα καλογραμμένο dark fantasy/horror μυθιστόρημα με εύκολη ροή, δραματική ατμόσφαιρα και πλούσιες περιγραφές. Ένα σκοτεινό παραμύθι που αγγίζει τους αναγνώστες των περισσότερων ηλικιών και όχι μόνο τα παιδιά.

  • Συγγραφέας: Νιλ Γκέιμαν
  • Εκδόσεις: Οξύ
  • Τίτλος Πρωτοτύπου: Coraline
  • Ημερομηνία Έκδοσης: 2002
  • Ελληνική Έκδοση: 2006
  • Μετάφραση: Βασίλης Μπαμπούρης
  • Σελίδες: 181
  • ISBN: 9789608324800
Το σπίτι στην ομίχλη

Βαθμός:

3.5 star rating

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

The Reader
The Reader
Φίλος της λογοτεχνίας τρόμου και φανταστικού από νεαρή ηλικία. Έχω μεγάλη αγάπη για τον κλασικό λογοτεχνικό τρόμο αλλά αναζητώ συγκινήσεις και μέσα από νεότερες κυκλοφορίες.

Latest articles

 


Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ