Underwater Review

Στο «Underwater» παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας ομάδας ερευνητών να επιβιώσουν σε μια υποθαλάσσια εγκατάσταση στον πάτο του ωκεανού κόντρα σε ισχυρές δονήσεις και επιθετικά τέρατα.

Το «Underwater» είναι η τρίτη ολοκληρωμένη ταινία του ταλαντούχου σκηνοθέτη William Eubank. Οπωσδήποτε δεν είναι μια ταινία που καινοτομεί όπως ήταν π.χ. η προηγούμενη δουλειά του με τίτλο «The Signal» (2014), παρόλα αυτά καταφέρνει να μας ψυχαγωγήσει στην λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα διάρκειά του. Ξεκινάει ως Survival Horror για να εξελιχθεί σε μια τρομακτική περιπέτεια με μυστηριώδη αιμοδιψή τέρατα.

Τα γεγονότα τοποθετούνται στην περιβόητη Τάφρο των Μαριανώνπου ως γνωστόν είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη. Έχουμε την αναμενόμενη ομάδα ερευνητών που παγιδεύεται σε μια υποβρύχια επιστημονική εγκατάσταση όταν μετά από ισχυρές δονήσεις ο αρχικός σταθμός εγκατάστασης καταρρέει. Οι ερευνητές πρέπει να μεταβούν σε έναν κοντινό σταθμό αν θέλουν να επιβιώσουν κάτι που συνεπάγεται την έξοδό τους στην επικίνδυνη άβυσσο.

underwater kristen stewart

Αναντίρρητη πρωταγωνίστρια από την ομάδα των ερευνητών είναι η μηχανικός, υποδυόμενη από την «ιέρεια» των ταινιών Twilight, Kristen Stewart. Με το νέο της look και τους εισαγωγικούς μονολόγους της αναδεικνύεται στον συμπαθέστερο χαρακτήρα του φιλμ, μέσα από ένα ολιγάριθμο αδιάφορο σύνολο χαρακτήρων. Όχι ότι δεν παίζουν καλά οι ηθοποιοί, απλά το σενάριο δεν φρόντισε να τους δώσει βάθος και ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να χρησιμεύουν μόνο ως υποψήφια θύματα των υποβρύχιων τεράτων που κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους.

Η ταινία είχε γυριστεί από το 2017 αλλά η κυκλοφορία της καθυστέρησε αφότου η Disney αγόρασε την 20th Century Fox που ήταν η εταιρία διανομής του «Underwater».

Στο «Underwater» εύκολα διακρίνει κανείς επιρροές από τα κλασικά Alien (1979) και The Abyss (1989) με ολίγο από την σουρεαλιστική αισθητική του υδάτινου τρόμου του H.P. Lovecraft. Η έλλειψη πρωτοτυπίας δεν σημαίνει κιόλας ότι το φιλμ είναι για πέταμα. Αντιθέτως σε ορισμένες σεκάνς γίνεται εξαιρετικά αγωνιώδες και δραματικό. Η δράση του εκτυλίσσεται σε κλειστοφοβικό περιβάλλον. Τα πυκνά πλάνα του αφιλόξενου σκοτεινού βυθού οικοδομούν ασφυκτική ατμόσφαιρα αναδεικνύοντας την ένταση που νιώθουν οι ήρωες.

underwater vincent cassel

Τα τρομερά πλάσματα που επιτίθενται στους ερευνητές είναι γενικά καλοσχεδιασμένα και θυμίζουν λίγο από Alien και λίγο από την παραδοσιακή εικόνα των εξωγήινων της pop κουλτούρας με τα μεγάλα καμπυλωτά κεφάλια. Οι συχνές δονήσεις και οι απειλητικοί ήχοι ενισχύουν το αίσθημα απόγνωσης μέσα στις επιστημονικές εγκαταστάσεις.

Αν η σκηνοθεσία είναι σίγουρα προσεγμένη, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το σενάριο που καθώς ξεδιπλώνεται αποκαλύπτει τρύπες, ευκολίες και κλισέ. «Στεγνά» βρήκα και τα λίγα οικολογικά μηνύματα που προσπάθησε να περάσει το έργο. Η συνωμοσιολογία που διαφαίνεται κάποια στιγμή κάνει τα πράγματα λίγο πιο «cheesy» αν και δύσκολα θα μπορούσε να απουσιάζει σε ταινία με τέτοιο θέμα.

underwater review

Εν κατακλείδι το «Underwater» είναι ένα διασκεδαστικό φιλμ τρόμου/επιστημονικής φαντασίας που προσφέρεται για απογευματινή ψυχαγωγία αλλά μάλλον θα ξεχαστεί σύντομα καθώς υστερεί από άποψη φρεσκάδας και καινοτόμων ιδεών. Προτείνεται κυρίως σε όσους θέλουν να έχουν λάβει γνώση για κάθε σύγχρονη ταινία υδάτινου τρόμου αλλά δεν θα αγγίξει τους μη φανατικούς της συγκεκριμένης υποκατηγορίας.

underwater 2020

Θετικά: Αξιόλογο cast με σοβαρές ερμηνείες, κλειστοφοβικό περιβάλλον, καλοσχεδιασμένα τέρατα, προσεγμένα ειδικά εφέ.

Αρνητικά: Τετριμμένη ιστορία, έλλειψη εμπνευσμένων θανάτων, διάφορες ευκολίες και υπερβολές στο σενάριο.

Συμπέρασμα: Σκηνοθετικά προσεγμένο, ψυχαγωγικό αλλά και κοινότοπο φιλμ υποβρύχιου τρόμου χωρίς εκπλήξεις.

Βαθμός:

3 star rating

Gore:

2 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Το αιματηρό ρούφηγμα ενός θύματος μέσα από τη στολή του από ένα τέρας.
  2. Η αγωνιώδης σκηνή όπου η ηρωίδα βρίσκεται μέσα στο στόμα ενός τέρατος και προσπαθεί να ξεφύγει.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Γιούμπανκ
Πρωταγωνιστούν: Κρίστεν Στιούαρτ, Τζέσικα Χένγουικ, Βενσάν Κασέλ
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2020
Διάρκεια: 95 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα

Beneath Us Review

Great White Review

The Hallow Review

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ