Valley of the Dead (Η Κοιλάδα των Νεκρών) Review

Το «Valley of the Dead» ακολουθεί μια στρατιωτική ομάδα δύο ιδεολογικά αντίθετων παρατάξεων που προσπαθεί να επιβιώσει από τις επιθέσεις νεκροζώντανων δημιουργημένων από ένα πείραμα των ναζί.

Το «Valley of the Dead» (πρωτότυπος τίτλος: Malnazidos) ανήκει στην κατηγορία των action horror ταινιών με ζόμπι, μια υποκατηγορία που έχει κατακλύσει το cinema τρόμου τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Έχει βέβαια και κάποια war horror στοιχεία αφού η ιστορία διαδραματίζεται στη διάρκεια του σπαρακτικού Ισπανικού Εμφύλιου, ενός αδελφοκτόνου πολέμου που ταλάνισε την Ισπανία της δεκαετία του ’30.

Το φιλμ επικεντρώνεται σε μια ετερόκλητη ομάδα στρατιωτών και ανταρτών που δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου πολέμου που διήρκεσε από το 1936 έως το 1939. Οι στρατιώτες περιπλανώνται στην ισπανική ύπαιθρο η οποία έχει γεμίσει από αιμοδιψή ζόμπι που κατασπαράζουν ανθρώπινες σάρκες. Καθώς προσπαθούν να φτάσουν στην πηγή του κακού και να βρουν το πιθανό αντίδοτο, οι στρατιώτες δοκιμάζονται τόσο από τις επιθέσεις των ζόμπι όσο και από την καχυποψία που απορρέει από τις διαφορετικές ιδεολογίες που ασπάζονται.

malnazidos

Σίγουρα η ιστορική ταυτότητα του φιλμ είναι το σήμα κατατεθέν του. Η δύσκολη εποχή της ισπανικής εμφύλιας σύγκρουσης μεταξύ των δημοκρατικών και των φασιστικών δυνάμεων που άφησε μακροχρόνια σημάδια στη χώρα, απεικονίζεται με επιτυχία για τα δεδομένα mainstream ταινίας τρόμου. Τα τερτίπια και οι ιδεολογικές εμμονές των χαρακτήρων αντανακλούν άψογα το νοσηρό κλίμα της εποχής.

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα «Noche de difuntos del 38» του Manuel Martín Ferreras.

Η δράση, τουτέστιν οι σκηνές μάχης των ηρώων στρατιωτών και ανταρτών με τα ζόμπι αφθονούν και είναι το κύριο όχημα της ψυχαγωγίας μας. Παρακολουθούμε ατελείωτο πιστολίδι με στόχο κεφάλια νεκροζώντανων και όχι μόνο, ρίψη εκρηκτικών, δυναμιτών, χειροβομβίδων, αλλά και χτυπήματα με μαχαίρια και άλλα όπλα κοντινής απόστασης. Το gore είναι πλούσιο παρότι το «Valley of the Dead» δεν είναι και η πιο βίαιη ταινία σ’ αυτό το υποείδος.

valley of the dead movie review

Αξιοσημείωτη είναι κατ’ αρχήν η μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τάσεων χαρακτήρων. Τους περισσότερους θα τους συμπαθήσετε και ελάχιστοι μόνο παραμένουν αδιάφοροι ή περιττοί. Κάτι άλλο που κάνει εντύπωση είναι οι πολλές σκηνές αυτοθυσίας για χάρη του καλού της ομάδας. Πράγματι οι ήρωες σε πολλές περιπτώσεις δεν διστάζουν να θυσιάσουν την ζωή τους προκειμένου να προστατέψουν τους υπόλοιπους ή όταν βλέπουν ότι το τέλος τους πλησιάζει – π.χ. μετά από τις μολυσματικές δαγκωματιές.

Συνοπτικά λοιπόν, το «Valley of the Dead» είναι ένα φιλμ τρόμου και δράσης με ζόμπι που παρότι διατηρεί τα περισσότερα κλισέ των σχετικών ταινιών, εντούτοις παρουσιάζει έναν αρκετά πρωτότυπο χαρακτήρα εκμεταλλευόμενο τη νεότερη ισπανική ιστορία και αξιοποιώντας τα πάθη και τις ιδεολογικές ιδιαιτερότητες της εποχής. Μας τρομάζει, μας διασκεδάζει και μας μορφώνει ταυτόχρονα. Καθόλου άσχημα δηλαδή…

valley of the dead 2020

Θετικά: Πλούσια δράση, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, καλά εφέ, ηρωικές και συγκινητικές στιγμές.

Αρνητικά: Τα τετριμμένα στοιχεία του σεναρίου μαζί με κάποιες υπερβολές και ευκολίες.

Συμπέρασμα: Αξιόλογο φιλμ τρόμου με ζόμπι και ενδιαφέρουσες ιστορικές πινελιές.

Βαθμός:

3 star rating

Gore:

3.5 star gore rating
Κάντε κλικ εδώ για τα highlights
  • Η εναρκτήρια σεκάνς με τη μαζική σφαγή αμάχων από τους ναζί.
  • Η δραματική αυτοθυσία ενός πιτσιρικά.
  • Η συγκινητική του θανάτου δύο ιδεολόγων διαφορετικών στρατοπέδων.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Χαβιέρ Ρουίς Καλντέρα
Πρωταγωνιστούν: Miki Esparbé, Αούρα Γκαρίντο, Λουίς Καλέχο
Χώρα: Ισπανία
Έτος: 2020
Διάρκεια: 102 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα