Tv Series
Διαβάζετε
Quatermass And The Pit
0

Quatermass And The Pit

από 27/01/2016
Επισκόπηση
Χώρα

Ηνωμένο Βασίλειο

Έτος

1958, 1959

Δημιουργός

Nigel Kneale

Ηθοποιοί

André Morell, Cec Linder, Anthony Bushell, John Stratton, Christine Finn

Εταιρείες Παραγωγής

BBC

Γνωστή και ως

The Pit

Γλώσσα

Αγγλικά

Προϋπολογισμός

£17.578

Σύνολο Σεζόν

1

Διάρκεια (μέσος όρος)

35 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Πριν τον ιστορικό Doctor Who υπήρξε ένας ήρωας ξεχωριστός, μια ισχυρή sci-fi προσωπικότητα που κατέκτησε την βρετανική τηλεόραση αφήνοντας εξαιρετικά σημαντική κληρονομιά στα ιδιώματα της επιστημονικής φαντασίας και του τρόμου. Πρόκειται για τον καθηγητή Bernard Quatermass, έναν ντελικάτο χαρακτήρα που δημιούργησε ο σπουδαίος Βρετανός σεναριογράφος Nigel Kneale όπως και τις σχετικές μ’ αυτόν σειρές. Ο ευφυής και ηθικός επιστήμονας ξεκίνησε την πορεία του στο πρώτο μισό των 50s μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές του BBC για να συνεχίσει και σε αυτοτελείς ταινίες της ίδιας δεκαετίας αλλά και επόμενων δεκαετιών. Η mini σειρά που εξετάζουμε εδώ ονομάζεται «Quatermass And The Pit» και είναι η τρίτη που έφτιαξε ο Nigel Kneale για το BBC. Και μπορούμε να πούμε με χαρακτηριστική ευκολία ότι είναι η καλύτερη από τις τρεις! Προβλήθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 1958 και Ιανουαρίου 1959 σε 6 επεισόδια διάρκειας 30-35 λεπτών.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια περίεργη ανακάλυψη που έκαναν μερικοί εργάτες σκάβοντας σε ένα κτίριο του Λονδίνου. Πρόκειται για ένα ανθρωποειδές κρανίο ηλικίας 5 εκατομμυρίων ετών και για μια ογκώδη κατασκευή που αρχικά μοιάζει με βόμβα. Αργότερα όμως ο καθηγητής Quatermass με τον συνταγματάρχη και συνεργάτη του που ερευνούν την υπόθεση διαπιστώνουν ότι το αντικείμενο είναι ένα πανάρχαιο εξωγήινο σκάφος που κρύβει ένα διαβολικό μυστικό σχετικά με το παρελθόν και την εξέλιξη του ίδιου του ανθρώπινου είδους. Στη συνέχεια η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη αφού το σκάφος επιδεικνύει την τρομακτική επιρροή του πάνω σ’ αυτούς που έρχονται σ’ επαφή μαζί του.

Horror Trivia: Η αρχική ονομασία του χαρακτήρα Captain Porter ήταν Captain Archer.

Το «Quatermass And The Pit» είναι μια πολύ εθιστική σειρά που σε αιχμαλωτίζει στη φουτουριστική γοητεία της από το ξεκίνημα. Πατώντας πάνω σ’ ένα μεγαλοφυές σενάριο ελίσσεται αποτελεσματικά σε ποικίλα πεδία που παραδοσιακά θα εντάσσαμε στο «υπερφυσικό». Πιο συγκεκριμένα, εξερευνά θέματα όπως τα φαντάσματα, το φαινόμενο poltergeist, η τηλεκίνηση, η τηλεπάθεια και άλλα παρεμφερή μεταφυσικά φαινόμενα τα οποία εδώ συνδέονται με την εξωγήινη δραστηριότητα. Αυτή η σύνδεση γίνεται με αριστοτεχνικό τρόπο χωρίς ξεπεσμό σε γραφικές ή γελοίες καταστάσεις (διότι ο κίνδυνος ήταν προφανής).

Παράλληλα με τις παραπάνω έννοιες η σειρά καταπιάνεται και με την έννοια της «εθνοκάθαρσης» ή της γενοκτονίας «κατώτερων» ειδών (οι μνήμες του ναζισμού και της ρατσιστικής ιδεολογίας του ήταν ακόμα νωπές) ενώ στο τέλος αναπτύσσει και μια ευπρόσδεκτη ηθικολογία με πυρήνα τον ρόλο των ανθρώπων στον κόσμο και τις μεταξύ τους σχέσεις. Δεν λέμε περισσότερα όμως για να μην συρρικνωθεί το μυστήριο της σειράς.

Στα πρώτα επεισόδια κυριαρχεί περισσότερο το «μπλα-μπλα» και λιγότερο η δράση. Βέβαια δεν μιλάμε για ανούσιες συνομιλίες -τουναντίον κάποιες φορές παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον- αλλά και πάλι λίγη δράση παραπάνω από νωρίτερα θα ήταν εκτιμητέα. Ουσιαστικά, η δράση και η αγωνία αυξάνονται σταδιακά καθώς πλησιάζουμε στα τελευταία επεισόδια όπου και κορυφώνονται. Πέρα από την επιρροή του διαστημοπλοίου υπάρχει και η σύντομη παρουσία εξωγήινων έστω και σε κατάσταση πτωμάτων. Ok, σήμερα η μορφή τους μπορεί να ξενίζει όμως για την εποχή δεν ήταν και άσχημοι.

Η σειρά τα πάει περίφημα και στον τομέα της ηθοποιίας με τον André Morell να δίνει ρέστα υπηρετώντας τον βαρύ ρόλο του καθηγητή Quatermass. Παίζει θαυμάσια, μοιάζει πραγματικά ατσαλάκωτος και ενίοτε γίνεται επιβλητικός. Σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν αυτόν τον απαιτητικό ρόλο.

Συμπερασματικά, αν επιθυμείτε να μυηθείτε στον θρύλο του Quatermass και των φανταστικών περιπετειών του, εκτός από τις κλασικές ταινίες της Hammer Films η εν λόγω mini σειρά είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Και ναι, η ασπρόμαυρη εικόνα μπορεί να γίνει αποδεκτή και στην επιστημονική φαντασία, ειδικά όταν συνδυάζεται με τρόμο…

Photos

quatermass pit tv series

quatermass pit still

clifford hatts

Posters

quatermass pit dvd

quatermass and the pit

Σχετικοί Σύνδεσμοι

wikipedia

IMDb

Θετικά

Καλογραμμένο σενάριο με πολλές ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες και ευφυείς ιδέες που συναρπάζουν. Σε υψηλό επίπεδο βρίσκονται και οι ερμηνείες όντας σοβαρές και πειστικές. Τέλος, τα δύο τελευταία επεισόδια προσφέρουν δυνατές σκηνές με ένταση, σασπένς και τρόμο.

Αρνητικά

Η λίγο αργή ροή των τριών πρώτων επεισοδίων και η ύπαρξη πολλών συνομιλιών εις βάρος της δράσης.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Απλά η καλύτερη από τις τρεις σειρές του θρυλικού ήρωα Quatermass που προβλήθηκαν στην βρετανική τηλεόραση στα μακρινά 50s. Οι λάτρεις του εγκεφαλικού sci-fi/horror δεν πρέπει να την χάσουν με τίποτα.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.