Bedlam: Ένα φιάσκο φαντασμάτων για πολλά ροχαλητά…

Μπορεί ο τίτλος να ακούγεται λίγο βαρύς, όμως πιστέψτε με, το βρετανικό «Bedlam» ή αλλιώς «Τα Σκοτεινά Μυστικά του Bedlam», όπως είναι ο πιο ψαρωτικός τίτλος της ελληνικής έκδοσης, αποτελεί μια από τις χειρότερες σειρές supernatural τρόμου των τελευταίων ετών. Αν και η Μεγάλη Βρετανία έχει βγάλει γενικά αξιόλογες σειρές ή mini σειρές, αυτή εδώ είναι εντελώς απαράδεκτη.

Αποτελείται από δύο κύκλους των έξι επεισοδίων έκαστος. Προβλήθηκαν μεταξύ 2011 και 2012 στο βρετανικό δίκτυο Sky Living. Το cast του πρώτου κύκλου διαφέρει από αυτό του δεύτερου με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τόπος εξέλιξης των γεγονότων είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων με την ονομασία Bedlam Heights. Το εν λόγω κτίριο υπήρξε άσυλο φρενοβλαβών στο παρελθόν το οποίο έκλεισε λόγω της εγκληματικής κακομεταχείρισης των ασθενών. Από τότε διάφορα φαντάσματα του παρελθόντος ταλαιπωρούν όσους έρχονται να μείνουν στα διαμερίσματα του Bedlam Heights ζητώντας λύτρωση για τα μοιραία που τους συνέβησαν.

Κοινότυπο θέμα ε; Πράγματι. Ας δούμε όμως τι έχουν να μας πουν οι δύο κύκλοι της σειράς…


1ος Κύκλος

bedlam poster

Ο κύκλος μας συστήνει τους νεαρούς κατοίκους που μοιράζονται ένα μεγάλο διαμέρισμα του Bedlam Heights καθώς και τον ιδιοκτήτη που διευθύνει όλο το κτίριο. Επίσης μαθαίνουμε ότι η οικογένεια του ιδιοκτήτη κατείχε και διοικούσε το παλιό άσυλο με τον ίδιο να εργάζεται εκεί. Από τους νέους, πρωτεύοντα ρόλο παίζει ο Jed (Theo James) ένας ιδιόρρυθμος νέος που έχει την ικανότητα να βλέπει τα φαντάσματα καθώς και τους τρόπους με τους οποίους πέθαναν. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κόρη του ιδιοκτήτη που έχει αναλάβει καθήκοντα πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων.

Σε κάθε επεισόδιο βλέπουμε από ένα τουλάχιστον φάντασμα να διαταράσσει τη γαλήνη των κατοίκων. Πέρα από το εναρκτήριο φάντασμα ενός οδηγού που πέθανε σε θανατηφόρα σύγκρουση, συναντάμε το φάντασμα του αδερφού ενός εκ των κατοίκων που πνίγηκε στο κοντινό ποτάμι, το φάντασμα μιας τροφίμου που πνίγηκε στη μπανιέρα από κακομεταχείριση των γιατρών, ένα φάντασμα που παγιδεύτηκε στους τοίχους ενός δωματίου, το φάντασμα μιας γυναίκας που έφερε βρέφος έξω από τα δεσμά του γάμου και πέθανε κατά τη διάρκεια λοβοτομής και διάφορα άλλα φαντάσματα.

Ο Jed εκμεταλλευόμενος το χάρισμα (ή κατάρα, όπως το πάρει κανείς) να βλέπει τα φαντάσματα και το παρελθόν τους, προσπαθεί να σώσει τους συγκατοίκους του από τις κακόβουλες διαθέσεις των φαντασμάτων διορθώνοντας ή επιλύνοντας καταστάσεις που συνδέονται με τα κίνητρα των φαντασμάτων. Συνήθως τα καταφέρνει αλλά μερικές φορές τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή.

Το μεγάλο πρόβλημα του «Bedlam» δεν εντοπίζεται τόσο πολύ στα χιλιοπαιγμένα θέματα και στα αναρίθμητα κλισέ που χρησιμοποιεί αλλά στο τραγελαφικό σκηνοθετικό στήσιμο όλων των επεισοδίων. Τα φαντάσματα παρουσιάζονται με γελοίο τρόπο. Η μορφή τους είναι κακοφτιαγμένη στις περισσότερες περιπτώσεις. Άλλο μεγάλο μειονέκτημα είναι το σενάριο. Τα δρώμενα δεν μπορούν να σου κρατήσουν το ενδιαφέρον με τίποτα και η βαρεμάρα προελαύνει. Τα άλματα λογικής και οι ευκολίες δίνουν και παίρνουν εκνευρίζοντας και τον πιο καλόπιστο. Για παράδειγμα μια γυναίκα που έχει παγιδευτεί σ’ έναν ξύλινο τάφο από ένα φάντασμα, έχει την τύχη να βρει το κινητό της ακριβώς δίπλα της μέσα στον τάφο. Φαίνεται το φάντασμα ήθελε να της δώσει την ευκαιρία να καλέσει βοήθεια…

Γελοίες σκηνές σαν τις παραπάνω μαστίζουν όλη τη σειρά. Οι χαρακτήρες είναι όλοι αντιπαθητικοί και οι διάλογοι τους πραγματικά ανούσιοι και τυπικοί. Οι ερμηνείες είναι από μέτριες έως κακές. Προχειροφτιαγμένα είναι και τα ειδικά εφέ γελοιοποιώντας περαιτέρω τη σειρά.

Βαθμολογία: 1,5/5


2ος Κύκλος

bedlam season 2

Αφού η σειρά επινοεί μια αστεία δικαιολογία για να εξαφανίσει τον Jed (κατέρρευσε ένα μέρος του κτιρίου και σκοτώθηκε!) καθώς και μερικές «εύκολες» ακόμα δικαιολογίες για πολλούς από τους χαρακτήρες του πρώτου κύκλου, γνωστοποιεί τους νέους χαρακτήρες που θα αναμετρηθούν με τα «φοβερά» (τρόπος του λέγειν) φαντάσματα του Bedlam Heights. Από αυτούς ξεχωρίζει μια νοσοκόμα σε διαθεσιμότητα που επίσης έχει την ικανότητα να βλέπει φαντάσματα και παρελθοντικά γεγονότα που συνδέονται μ’ αυτά.

Η ιδιαίτερη μοίρα της την οδηγεί στο εν λόγω κτίριο και μαζί με έναν συγκάτοικο που διατηρεί blog για το σκοτεινό παρελθόν του Bedlam Heights προσπαθούν να κατανοήσουν τις συμπεριφορές των φαντασμάτων και να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις, όχι πάντα με επιτυχία.

Και εδώ βλέπουμε μια μεγάλη ποικιλία φαντασμάτων όπως νύφες με φονικά απωθημένα, διαβολικά παιδιά με επιθετικές τάσεις, κρεμασμένους άντρες που ζητούν εκδίκηση, ιερείς με ραμμένα στόματα και άλλους. Ξεχωρίζει η μυστηριώδης φιγούρα ενός καραφλού άντρα με ένα σύμβολο σε στιλ πεντάλφας χαραγμένο στο κεφάλι του.

Τα περισσότερα αρνητικά που αναφέραμε για τον πρώτο κύκλο ισχύουν και για τον δεύτερο με εξαίρεση ότι είναι λίγο ανώτερος στον σχεδιασμό κάποιων φαντασμάτων και στο ξετύλιγμα της πλοκής. Για παράδειγμα τα φαντάσματα του μικρού παιδιού και του ιερέα βγάζουν έστω μια μικρή αίσθηση τρόμου όπως και ο καραφλός χαρακτήρας με την πεντάλφα. Το σενάριο παραμένει αδιάφορο και αφελές, απλώς προς το τέλος επιδεικνύει λίγα ψήγματα σοβαρότητας όντας πληρέστερο σε σχέση με τον φτωχό πρώτο κύκλο. Σαν σύνολο όμως βρίσκεται κάτω από το όριο της μετριότητας. Για μία ακόμη φορά οι ερμηνείες και οι ηθοποιοί αποτυγχάνουν.

Βαθμολογία: 2/5


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, το «Bedlam» είναι μια πολύ αδύναμη, προβλέψιμη και βαρετή σειρά που μπορεί να τρομάξει μόνο πρωτάρηδες στον χώρο του τρόμου και μικρότερους ηλικιακά θεατές. Ευτελίζει τις έννοιες του supernatural και των φαντασμάτων παρουσιάζοντάς τα με τσαπατσούλικο τρόπο που βρωμάει ερασιτεχνισμό. Αν αναζητάτε καλή σειρά supernatural τρόμου και ιστοριών φαντασμάτων το «Bedlam» σίγουρα δεν είναι αυτό που ψάχνετε! Μακριά!

hugo speer
bedlam tv
theo james
bedlam bbc
bedlam series

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα
 


Μπορεί να σας αρέσει