Alien (Άλιεν: Ο επιβάτης του διαστήματος) Review

Το «Alien» επικεντρώνεται στη μάχη που δίνει το πλήρωμα ενός εμπορικού διαστημόπλοιου μ’ ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εξωγήινο πλάσμα το οποίο περισυνέλλεξαν απρόσεχτα στο σκάφος τους από έναν έρημο πλανήτη.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τη συγκεκριμένη ταινία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πολυάριθμες ταινίες τρόμου/sci-fi με κακό της υπόθεσης ένα εξωγήινο τέρας που σκοτώνει ένα πλήρωμα ή μια εξερευνητική-επιστημονική αποστολή στηρίζονται σε αυτό εδώ το αριστούργημα του Ridley Scott για να καταλάβει την αξία του φιλμ. Το εξωγήινο πλάσμα στο «Alien» ήταν και είναι ένα από τα πιο cult και εμπορικά τέρατα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από το εμπορικό διαστημόπλοιο Νοστρόμο το οποίο ενώ ταξιδεύει στο αχανές διάστημα επιστρέφοντας στη Γη, λαμβάνει σήμα κινδύνου από έναν έρημο πλανήτη και το πλήρωμα σπεύδει να το ερευνήσει. Εκεί όμως ένας μυστηριώδης εξωγήινος οργανισμός προσκολλάται στο πρόσωπο ενός από το πλήρωμα και αναγκαστικά το φέρνουν στο σκάφος τους με το μέλος του πληρώματος αναίσθητο. Ενώ τα πράγματα φαίνεται να κυλούν ομαλά, το μυστήριο πλάσμα θα ξεπεταχτεί κάποια στιγμή από τα σωθικά του άτυχου μέλους και θα κρυφτεί στους χώρους του τεράστιου σκάφους. Αργότερα θα λάβει τις μέγιστες διαστάσεις του και θα αρχίσει να ξεπαστρεύει τα μέλη της αποστολής ένα ένα. Ένας ασύλληπτος εφιάλτης ξεκινά…

Alien image 4

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τα υπέροχα πλάνα του διαστήματος; Από το σκοτεινό τοπίο του εσωτερικού του διαστημοπλοίου και του αχανούς σύμπαντος; Από το σκοτεινό και απειλητικό περιβάλλον του έρημου πλανήτη όπου οι άνθρωποι της αποστολής έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με το θανάσιμο πλάσμα; Από την εντυπωσιακή μορφή του εξωγήινου πλάσματος που έχει μείνει στην ιστορία ως κλασική; Από την κλειστοφοβική και άκρως απειλητική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σκάφος και στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ; Από το εξαιρετικό cast και την απίστευτη ερμηνεία της Sigourney Weaver ως η θρυλική σμηναγός Ρίπλεϊ; Όλα δείχνουν τέλεια στο Alien και τα εφέ ήταν εξαιρετικά για την εποχή. Το πάντρεμα επιστημονικής φαντασίας και τρόμου μπορεί να είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά ο Ridley Scott έφερε εις πέρας την αποστολή με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Στο διάστημα κανείς δεν μπορεί να ακούσει τις κραυγές σου» αναγράφεται στο εξώφυλλο του φιλμ και πραγματικά η φράση αυτή συμπυκνώνει άριστα τον τρόμο που προκύπτει από το περιβάλλον απομόνωσης του διαστήματος, ιδίως όταν στο ίδιο περιβάλλον είσαι κλεισμένος μ’ ένα τρομερά θανάσιμο και φαινομενικά άτρωτο πλάσμα. Η όμορφη, ατμοσφαιρική μουσική του Jerry Goldsmith δένει καταπληκτικά με το υπόλοιπο μέρος κάνοντας το φιλμ ακόμα πιο απειλητικό.

Ο αρχικός τίτλος του «Alien» ήταν «Star Beast». Για το περίφημο εξωγήινο τέρας φτιάχτηκαν 3 ξεχωριστά κουστούμια ενώ ένα μεγάλο μέρος των διαλόγων προήλθαν από αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών.

Μια ταινία σταθμός με τεράστια ιστορική αξία. Μια ταινία ορόσημο από την οποία ξεπήδησαν αμέτρητες απομιμήσεις άλλοτε πετυχημένες και άλλοτε όχι, όμως καμία δεν μπορεί να προσεγγίσει την αρτιότητα του «Alien». Τα πολλά και σημαντικά βραβεία που κέρδισε αποδεικνύουν την σπουδαιότητά του. Τα ποιοτικά και επιτυχημένα sequels επιβεβαιώνουν την παντοδυναμία του. Επιβάλλεται να βρίσκεται στην ταινιοθήκη κάθε λάτρη του σινεμά τρόμου και της επιστημονικής φαντασίας.

Alien image 5
Alien image 3
Alien image 2
Alien image 1
alien poster 1

Θετικά: Η ταινία είναι συνώνυμο του αριστουργήματος. Δε μιλάμε απλά για «θετικά» λοιπόν…

Αρνητικά: Είναι ιεροσυλία να μιλάμε για «αρνητικά» στο «Alien».

Συμπέρασμα: Όλο χωρίς ενδοιασμούς! Για πολλούς είναι ίσως η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά και για τα standards του τρόμου θεωρείται αριστούργημα!

Βαθμός:

5 star rating

Gore:

2 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η εξερευνητική αποστολή τριών μελών του πληρώματος στον έρημο, σκοτεινό πλανήτη όπου και έρχονται σε πρώτη επαφή με τον εξωγήινο οργανισμό. Οι ακραίες συνθήκες του πλανήτη και τα σκοτεινά πλάνα εντός του ερειπωμένου διαστημοπλοίου όπου θα συναντήσουν το φονικό πλάσμα είναι μοναδικές από ατμοσφαιρική άποψη.
  2. Η ιστορική στιγμή που το εξωγήινο τέρας ξεσκίζει το στήθος του άτυχου μέλους για να χαθεί προσωρινά μέχρι να επιστρέψει στην πιο εντυπωσιακή του μορφή.
  3. Η ολοκληρωμένη μορφή του Alien. Τι να λέμε τώρα. Μία μορφή μισή ιστορία του sci-fi/horror.
  4. Το εξαιρετικά αγωνιώδες φινάλε με την σμηναγό Ρίπλεϊ να δίνει ρέστα!

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Πρωταγωνιστούν: Σιγκούρνι Γουίβερ, Γιάφετ Κότο, Τζον Χερτ
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 1979
Διάρκεια: 117 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα