Alligator

Ο Τρομερός Κροκόδειλος Σκορπά Τον Πανικό

Από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες τρόμου με ζώα (ή μήπως τέρατα;) στα 80s ήταν αναμφισβήτητα το «Alligator». Παρά το χαμηλό προϋπολογισμό του, τα κλισέ, τους τετριμμένους χαρακτήρες και τον ψεύτικο για τα σημερινά standards φονικό αλιγάτορα, το φιλμάκι αυτό καταφέρνει να κερδίσει τη συμπάθειά μας αφού τουλάχιστον μας προσφέρει 90 λεπτά γνήσιας ψυχαγωγίας, δράσης και αιματοχυσίας.

Ο φονικός αλιγάτορας ζει στους υπονόμους του Σικάγο και επιτίθεται σε ανυποψίαστα θύματα που πλησιάζουν στα λημέρια του. Πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ένας γκαντέμης αστυνομικός ονόματι David ο οποίος συνεργάζεται με μια ερπετολόγο για να εντοπίσουν και να σταματήσουν τον πεινασμένο αλιγάτορα. Αρχικά οι ισχυρισμοί του αστυνομικού για την ύπαρξη του αλιγάτορα δεν γίνονται πιστευτοί αλλά ύστερα από το θάνατο ενός ρεπόρτερ ο οποίος πριν πεθάνει κατάφερε να απαθανατίσει με το φακό του το άγριο ζώο, οι αρχές της πόλης κινητοποιούνται προς εξολόθρευσή του. Ο αλιγάτορας όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος και συνεχίζει να σπέρνει τον πανικό, πλέον και εκτός υπονόμων. Ταυτόχρονα ο David με τη βοήθεια της ερπετολόγου συνεχίζουν τον αγώνα τους κυνηγώντας τον αλιγάτορα.

alligator 1980 still 2

Το «Alligator» είναι η τελευταία ταινία όπου συμμετείχε ο βετεράνος ηθοποιός Dean Jagger (Vanishing Point, White Christmas κ.α.).

Όπως αναφέρθηκε μην περιμένετε εκπλήξεις από το «Alligator». Συνήθως σ’ αυτού του τύπου τις ταινίες οι εκπλήξεις και οι πρωτοτυπίες δεν είναι συνηθισμένο χαρακτηριστικό αλλά τις απολαμβάνουμε για τον ξέφρενο ρυθμό τους, την επιθετικότητα του φονικού ζώου-τέρατος και τα βίαια αποτελέσματα αυτής της επιθετικότητας. Τα εν λόγω στοιχεία υπάρχουν πλήρως στο «Alligator» καθιστώντας την ταινία ευχάριστη και εντυπωσιακή όχι μόνο για τα δεδομένα της εποχής της αλλά και για τα σημερινά. Ο υπερμεγέθης αλιγάτορας δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν εξολοθρεύοντας με απολαυστικό τρόπο τους άτυχους που θα βρεθούν στο δρόμο του. Υπάρχουν σκληρές σκηνές στις οποίες βλέπουμε να έχει βάλει τα θύματα ολόκληρα στη στοματική του κοιλότητα και να τα καταβροχθίζει. Το φιλμ στέκεται αξιοπρεπώς και στο ερμηνευτικό κομμάτι εν αντιθέσει με πολλές παρεμφερείς μεταγενέστερες ταινίες που καταντούν εντελώς ψεύτικες και ενοχλητικές.

Η προέλευση του αλιγάτορα έχει κι αυτή το χαβαλέ της όταν τον βλέπουμε από μικρό ζωάκι που ήταν, να καταλήγει στους υπονόμους μέσω μιας λεκάνης τουαλέτας και στη συνέχεια να τρέφεται με τα κουφάρια μεταλλαγμένων ζώων μέχρι να πάρει το τεράστιο μέγεθός του (36 πόδια!). Το «Alligator» είναι μια θαυμάσια εκδοχή του καρχαρία από το «Jaws» στο περιβάλλον των υπονόμων της πόλης σε ακόμη πιο θηριώδη μορφή όμως. Αν σας αρέσουν οι ταινίες τρόμου με ζώα και υδρόβια «τέρατα» τότε το «Alligator» θα πρέπει να είναι μια από τις επόμενες επιλογές σας.

Βαθμός
Απολαυστική ταινία με αλιγάτορα που θα σας διασκεδάσει αλλά και θα σας σοκάρει σε μερικές ανύποπτες στιγμές.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.