Anatomy

Μαθήματα Ανατομίας

Χωρίς ίχνος υπερβολής, το γερμανικής προέλευσης «Anatomy» του Αυστριακού Stefan Ruzowitzky που εμφανίστηκε στην αρχή της περασμένης δεκαετίας, αποτέλεσε μια μικρή έκπληξη στο χώρο του τρόμου. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας έχει περάσει ψιλοαπαρατήρητο και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι μια υπενθύμιση ή γνωστοποίηση του θα ήταν χρήσιμη, ειδικότερα για το κοινό που αναζητά φρέσκες ιδέες στο horror genre.

Στο «Anatomy» πρωταγωνιστεί η διάσημη Γερμανίδα ηθοποιός Franka Potente, γνωστή κυρίως για τη μνημειώδη εμφάνισή της στο ιστορικό action-θρίλερ «Run Lola Run» του 1998. Υποδύεται μια νεαρή φοιτήτρια ιατρικής που μεταβαίνει στην Ιατρική Σχολή της Χαϊδελβέργης προκειμένου να παρακολουθήσει καλοκαιρινά μαθήματα αλλά και να βελτιώσει την πρακτική της εξάσκηση σαν γιατρός. Αρχικά όλα φαίνονται να κυλούν ομαλά, όμως τις επόμενες μέρες η κοπέλα εντοπίζει ενδείξεις που την οδηγούν στην ανακάλυψη μιας παλιάς μυστικής οργάνωσης γιατρών που αποκαλούνται «Αντι-Ιπποκρατικοί». Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι ασκούν το λειτούργημά τους χωρίς ηθικούς φραγμούς, ακόμα κι αν οι πράξεις τους συνεπάγονται την πρόκληση πόνου ή περαιτέρω φθοράς στον ασθενή. Θα καταφέρει άραγε η πρωταγωνίστρια να αντιμετωπίσει επιτυχώς την Αντι-Ιπποκρατική Στοά ή θα καταλήξει άλλο ένα θύμα του μοχθηρού έργου τους;

Το «Anatomy» γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία στη χώρα του τη Γερμανία με αποτέλεσμα η Columbia Pictures να κυκλοφορήσει μια αγγλόφωνη έκδοση προορισμένη για τους αμερικάνικους κινηματογράφους.

Η υπόθεση του «Anatomy» είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και διαπνέεται από έναν αέρα φρεσκάδας που μπορεί να συντηρήσει το ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Πράγματι η ταινία σε κρατάει καθηλωμένο μέχρι το τέλος παρά κάποιες περιστασιακές κακοτεχνίες στον σεναριακό κορμό. Μεγάλο ατού αποτελεί η πλευρά των κακών της ιστορίας. Η οργάνωση των Αντι-Ιπποκρατικών μας γεμίζει με ρίγη και τρόμο μέσα από την αχαλίνωτη δράση της που συχνά συνοδεύεται από αιματηρές σκηνές επεξεργασίας θυμάτων μέσα στο νεκροτομείο της σχολής. Η αίσθηση μυστικότητας και συνωμοσίας διαποτίζει έντονα την ατμόσφαιρα του «Anatomy» διαμορφώνοντας ένα γενικότερο κλίμα παράνοιας, αβεβαιότητας, τρόμου και μακάβριου που σε εγκλωβίζει στα δίχτυα του – ήτοι στους αδιαπέραστους διαδρόμους της σχολής και του νεκροτομείου.

Από επίπεδο ερμηνειών, το «Anatomy» τα πάει καλά με…λίγες εξαιρέσεις που δεν ζημιώνουν σημαντικά την γενικά καλή εικόνα. Υπάρχουν σκηνές που η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο ενώ μια ενδιαφέρουσα ανατρεπτική αποκάλυψη προς το φινάλε στέλνει ένα τελευταίο ισχυρό σοκ στους θεατές. Εν τέλει, το «Anatomy» βγάζει μια αίσθηση επάρκειας σαν ταινία τρόμου που είναι οπωσδήποτε σημαντική ώστε να κερδίσει την εκτίμησή μας. Φαίνεται όμως ότι κάποιες ελλείψεις εδώ κι εκεί, περιορίζουν αισθητά την ακτινοβολία του συγκρατώντας την όποια απογείωση θα μπορούσε εναλλακτικά να έχει σημειώσει.

potente anatomy

Βαθμός
Μικρή έκπληξη από τη Γερμανία που δικαιούται μεγαλύτερης προσοχής από το horror κοινό. Με μερικές επιμέρους βελτιώσεις θα ήταν μια πραγματικά σπουδαία ταινία τρόμου.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή