The Bay Review

Το «The Bay» αποτελεί μια σύνθεση ερασιτεχνικών βίντεο που απεικονίζουν την εφιαλτική τροπή που παίρνει η ζωή των κατοίκων μιας μικρής αμερικάνικης παραθαλάσσιας πόλης όταν προσβάλλονται από μυστηριώδεις οργανισμούς που τους προκαλούν φουσκάλες και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα στο δέρμα.

Ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης Barry Levinson (Rain Man, Sleepers) παραδίδει αυτό το πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον φιλμ «οικολογικού» τρόμου που ακολουθεί την πολυχρησιμοποιημένη found footage μέθοδο. Τα πλάνα που βλέπουμε αποτελούν υλικό που έχει συλλέξει παράνομα μια δημοσιογράφος η οποία έγινε μάρτυρας φρικιαστικών γεγονότων στην παραθαλάσσια πόλη Chesapeake Bay. Εκεί έλαβαν χώρα τρομακτικά γεγονότα όταν μεταλλαγμένα παράσιτα σκότωσαν αναρίθμητα ψάρια και στη συνέχεια άρχισαν να επιτίθενται και στους ανθρώπους. Τα θύματα αρχικά εμφανίζουν φουσκάλες σε διάφορα σημεία του σώματος και στη συνέχεια κατατρώγονται από το παράσιτο μέσα σε ανυπόφορους πόνους.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να κουκουλώσει το συμβάν, όμως το βίντεο της δημοσιογράφου έχει σκοπό να διαδώσει τις εφιαλτικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο Chesapeake Bay. Και πιστέψτε με το καταφέρνει πολύ καλά…

the bay horror

Αρχικά πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον σκηνοθέτη και στον μοντέρ για το εξαιρετικό δέσιμο των πλάνων στο πλαίσιο μιας σφιχτοδεμένης εφιαλτικής ιστορίας. Τα δυσάρεστα συμβάντα προβάλλονται από ποικίλες κάμερες όπως κάμερες νοσοκομείων, κάμερες περιπολικών, καφετεριών, κάμερες ιδιωτών ενώ μαζί με αυτά προστίθεται υλικό από το youtube αλλά και από κινητά τηλέφωνα και παρεμφερείς ιδιωτικές συσκευές.

Ένα από τα ελάχιστα λάθη της ταινίας εντοπίζεται στην μετάδοση των γεγονότων από την εφαρμογή FaceTime μιας κοπέλας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή εμφανίστηκε το 2010 αλλά τα γεγονότα του φιλμ υποτίθεται ότι εκτυλίσσονται το 2009.

Τα δραματικά γεγονότα απεικονίζονται με ρεαλισμό βάζοντας τον θεατή για τα καλά μέσα στο νοσηρό περιβάλλον του «The Bay». Οι ερμηνείες είναι σοβαρές και η μόνη που δεν πολυσυμπαθούμε είναι η άνευρη αφηγήτρια που πρωταγωνιστεί εδώ. Το φιλμ κινείται σχετικά γρήγορα λέγοντας αυτό που θέλει χωρίς αχρείαστους πλατειασμούς. Το φινάλε είναι δυστυχώς κατώτερο των περιστάσεων αφήνοντας να διαφανεί μια προχειρότητα και μάλλον μια βιασύνη να κλείσει το έργο.

the bay movie

Σε γενικές γραμμές το «The Bay» στέκεται πολύ καλά και μετατρέπει μια χιλιοπαιγμένη και κουραστική για πολλούς σήμερα τεχνική κινηματογράφησης σε νούμερο ένα ατού, βασικό για την δημιουργία γνήσιου κλίματος τρόμου και πανικού.

the bay 2012 review
the bay 2012 horor
the bay

Θετικά: Ενδιαφέρουσα υπόθεση, φρεσκάδα στο σενάριο, έξυπνο μοντάζ, μερικές πολύ δυνατές και shocking σκηνές που καθηλώνουν.

Αρνητικά: Το κάπως απότομο φινάλε, η ψιλοαδιάφορη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας που αφηγείται τα γεγονότα.

Συμπέρασμα: Από τις καλύτερες found footage ταινίες των τελευταίων ετών. Πρωτότυπη, καταθλιπτική και ανά διαστήματα ακραία η ταινία αυτή ενδείκνυται για τους φίλους της εν λόγω συνομοταξίας και όχι μόνο.

Βαθμός:

3.5 star rating

Gore:

3 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Οι δραματικές στιγμές που ακούμε να διαδραματίζονται σε ένα σπίτι όπου έχουν μπουκάρει δύο αστυνομικοί.
  2. Η καταβρόχθιση μιας κοπέλας και του φίλου της μέσα στα νερά από κάτι μυστηριώδες…
  3. Μια shocking αυτοκτονία μπροστά σε κάμερα.
  4. Η τρομακτική εμφάνιση μιας μολυσμένης μέσα σ’ ένα περιπολικό που θέλει να οδηγήσει μια γυναίκα.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Μπάρι Λέβινσον
Πρωταγωνιστούν: Νάνση Αλούκα, Κρίστοφερ Ντέναμ, Φρανκ Ντιλ
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2012
Διάρκεια: 84 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα