Reviews
Διαβάζετε
Cursed
MTV Movie Award
0

Cursed

από 28/01/2019

Οι Καταραμένοι

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Cursed» περιστρέφεται γύρω από τη δραματική τροπή που παίρνει η ζωή δύο αδερφιών όταν μολύνονται με την «κατάρα» της λυκανθρωπίας από έναν λυκάνθρωπο. Τα δύο παιδιά προσπαθούν να εντοπίσουν τον λυκάνθρωπο που τους μόλυνε ώστε να σταματήσουν την επιρροή της κατάρας πάνω τους.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

2005

Σκηνοθεσία

Wes Craven

Παραγωγή

Kevin Williamson, Marianne Maddalena

Σενάριο

Kevin Williamson

Ηθοποιοί

Christina Ricci, Joshua Jackson, Jesse Eisenberg, Judy Greer, Portia de Rossi, Mýa, Shannon Elizabeth

Μουσική

Marco Beltrami

Εταιρείες Παραγωγής

Dimension Films, Outerbanks Entertainment

Γνωστή και ως

Wes Craven's Cursed

Μεταφρασμένος Τίτλος

Οι Καταραμένοι

Σλόγκαν

Have you ever felt like you're not human anymore?

Διανομή

Village Films

Γλώσσα

Αγγλικά

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

6/05/2005

Προϋπολογισμός

$38.000.000

Box Office

$29.621.722

Διάρκεια

99 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Μπορεί η συνεργασία Wes Craven – Kevin Williamson να απέδωσε καρπούς στο franchise «Scream» αλλά στο «Cursed» τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά τείνοντας προς το χειρότερο. Συγκεντρώνοντας ένα πλούσιο νεανικό cast άνισης όμως ποιότητας, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ταινία τρόμου λυκανθρωπίας αλλά κάπου σκόνταψε το εγχείρημα. Λίγο το κακογραμμένο σενάριο με τις ανόητες τροπές, λίγο οι κακές ερμηνείες πολλών συμμετεχόντων, λίγο η πεζή σκηνοθεσία και η προβλεψιμότητα, λίγο τα κουραστικά κλισέ, ε δεν θέλει πολύ για να επέλθει η κατάρρευση του οικοδομήματος.

Πρωταγωνιστές είναι δύο νεαρά αδέρφια η Elie (Christina Ricci) και ο και ο Jimmy (Jesse Eisenberg), διάγοντας ανιαρό βίο χωρίς ενθουσιασμό και συγκινήσεις. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει όταν ένα βράδυ χτυπούν με το αυτοκίνητό τους ένα περίεργο πλάσμα το οποίο αποδεικνύεται ότι ήταν λυκάνθρωπος! Δυστυχώς για τα δύο παιδιά το κτήνος θα τους πληγώσει μολύνοντας τους με λυκανθρωπία η οποία μπορεί να θεραπευθεί μόνο αν σκοτώσουν τον λυκάνθρωπο που τους μόλυνε χωρίζοντας το κεφάλι από την καρδιά.

Σαφώς δεν διακρίνουμε κάποια αξιόλογη πρωτοτυπία αλλά η ταινία θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής αν εξέλιπαν τα προαναφερθέντα αρνητικά χαρακτηριστικά και ήταν ποιοτικότερη εκτελεστικά. Ας προστεθεί στα παραπάνω και μια άνοστη μεταμόρφωση προς το φινάλε που τα εφέ της θυμίζουν περισσότερο cartoon και όχι σοβαρά εφέ της σύγχρονης εποχής. Υπάρχουν σύντομες συμμετοχές της γνωστής R&B τραγουδίστριας Mya καθώς και των Shannon Elisabeth (American Pie) και Portia De Rossi (Stigmata) χωρίς να συμβάλλουν ιδιαίτερα στην πλοκή με εξαίρεση την πρώτη που καταδιώκεται από τον λυκάνθρωπο σ’ ένα υπόγειο γκαράζ σε μια αρκετά αγωνιώδη σεκάνς.

Horror Trivia: Αποτυχημένη ήταν και η εμπορική απόδοση του «Cursed» στις αίθουσες της Βόρειας Αμερικής. Με ένα budget 38 εκατομμυρίων δολαρίων συγκέντρωσε μόνο 19 εκατομμύρια δολάρια.

Γενικότερα διακρίνουμε μια υπερβολικά ανάλαφρη διάθεση στο φιλμ όπως επίσης και ευχάριστες κωμικές πινελιές αλλά η έλλειψη έμπνευσης και φαντασίας καθώς και οι αφελείς διάλογοι χαντακώνουν οτιδήποτε ευχάριστο πάει να προκύψει. Το «Cursed» βέβαια δεν είναι εντελώς χάλια αφού κατά διαστήματα γίνεται διασκεδαστικό αλλά δυστυχώς τα καλά σημεία είναι πολύ συρρικνωμένα χρονικά. Υπάρχει ένα μυστήριο σχετικά με την ταυτότητα του λυκάνθρωπου αλλά νομίζω οι περισσότεροι θα μαντέψουν εύκολα τον ένοχο κι αυτό συνιστά μειονέκτημα. Κρίμα διότι περιμέναμε πολλά περισσότερα από τους Craven και Williamson, και κυρίως από τον πρώτο που όφειλε να σουλουπώσει επαρκώς το έργο. Αντί αυτού το άφησε να ξεπέσει σε ένα χαζοχαρούμενο πάρτι εκνευριστικών teen-agers και γιαλαντζί λυκάνθρωπων χωρίς έμπνευση και ατμόσφαιρα.

Best Movie Scenes (spoilers)

  • Η σεκάνς όπου τα δύο αδέρφια χτυπούν τον λυκάνθρωπο με το αμάξι τους όπου παρακολουθούμε και τον πρώτο φόνο μέσα σ’ ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο.
  • Η αγωνιώδης σεκάνς όπου η Mya καταδιώκεται από το αιμοδιψές κτήνος στο γκαράζ. Από τις ελάχιστες αξιομνημόνευτες σκηνές του φιλμ.

Photos

cursed christina ricci

 cursed horror movie

cursed werewolf

Posters

cursed dvd

cursed

Trailer

Links

Imdb

Wikipedia

Θετικά

Λίγες στιγμές αγωνίας και έντασης, λίγες κωμικές στιγμές σχετικά καλογυρισμένες.

Αρνητικά

Κακογραμμένο και ανέμπνευστο σενάριο, υπερβολικά ανάλαφρη σκηνοθεσία για ταινία τρόμου, πολλά κλισέ, προβλέψιμη πλοκή, ανεπαρκής ηθοποιία, απαράδεκτα εφέ μεταμόρφωσης.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Αδύναμο φιλμ λυκανθρωπίας χωρίς έμπνευση και σοβαρότητα. Η απογοήτευσή μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερα όταν διαβάζουμε τα ονόματα των Wes Craven και Kevin Williamson στους συντελεστές.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.