Reviews
Διαβάζετε
Exists
0

Exists

από 25/05/2016

Υπάρχει…

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Exists» είναι μια found footage ταινία τρόμου στην οποία οι πέντε νεαροί πρωταγωνιστές που διασκεδάζουν σε μια καλύβα στο δάσος, δέχονται επίθεση από το τέρας του αμερικάνικου φολκλόρ γνωστό ως Bigfoot.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

2014

Σκηνοθεσία

Eduardo Sánchez

Παραγωγή

Robin Cowie, Jane Fleming, J. Andrew Jenkins, Mark Ordesky

Σενάριο

Jamie Nash

Συγγραφέας

Eduardo Sánchez

Ηθοποιοί

Dora Madison Burge, Brian Steele, Samuel Davis

Μουσική

Nima Fakhrara

Εταιρείες Παραγωγής

Court Five, Haxan Films, Miscellaneous Entertainment

Μεταφρασμένος Τίτλος

Υπάρχει…

Σλόγκαν

The legend is real. So is the terror.

Γλώσσα

Αγγλικά

Box Office

$41.930 (έως 10/11/2015)

Διάρκεια

1 Ώρα και 26 Λεπτά (86 Λεπτά)

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το found footage…μαρτύριο ξαναχτυπά για πολλοστή φορά! Ναι, μπορεί κάποτε το εν λόγω ιδίωμα να έδωσε εξαιρετικές ταινίες τρόμου, όμως εδώ και μερικά χρόνια έχει πάψει να αποτελεί πρωτοποριακό στοιχείο, πόσο μάλλον εγγύηση για την υψηλή ποιότητας μιας ταινίας τρόμου. Το «Exists» που θα εξετάσουμε εδώ κάνει κι αυτό χρήση της διαδεδομένης τεχνικής της ερασιτεχνικής κάμερας που χειρίζονται οι πρωταγωνιστές αλλά αποτυγχάνει τόσο στην χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής όσο και σαν ταινία γενικότερα.

Θέλετε να ξεκινήσουμε από την «πιο κλισέ πεθαίνεις» υπόθεση με την χιλιοεπαναλαμβανόμενη επίσκεψη μιας νεανικής παρέας στην απομονωμένη καλύβα στο δάσος; Θέλετε να συνεχίσουμε με τα ανούσια jump scares, τα κινητά τηλέφωνα που δεν έχουν σήμα, τα αυτοκίνητα που χαλάνε ή καταστρέφονται; Απ’ όπου κι αν πιάσεις το φιλμ, βρωμάει κλισέ και κακογουστιά. Τι κι αν τοποθετεί στο ρόλο του κακού το πιθηκοειδές τέρας της αμερικάνικης λαογραφίας και μυθομανίας; Το «Exists» μπορεί να μην είναι το χειρότερο φιλμ της found footage συνομοταξίας των τελευταίων χρόνων, όμως πιστέψτε με, δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε το χρόνο σας αν δεν είστε ορκισμένος οπαδός της ερασιτεχνικής κάμερας.

Horror Trivia
Τα ειδικά εφέ για το τέρας της ταινίας φτιάχτηκαν από την διάσημη εταιρεία WETA Workshop. Κρίμα βέβαια που δεν ήταν ανάλογα της καλής φήμης της στα ειδικά εφέ…

Το όνομα του σκηνοθέτη είναι ουσιαστικά το πιο ηχηρό στοιχείο στο «Exists». Όμως όλοι ξέρουμε ότι πέρα από το μνημειώδες «The Blair Witch Project», ο Κουβανός Eduardo Sánchez ποτέ δεν επανήλθε με ανάλογου μεγέθους ταινία. Αντιθέτως, οι ταινίες που προσέφερε ήταν από αδιάφορες έως συμπαθητικές αλλά κοντά στα επίπεδα της μετριότητας πάντα. Δυστυχώς για τον ίδιο (και κατ’ επέκταση για εμάς) ούτε με το «Exists» καταφέρνει να διακριθεί.

Πρόκειται για μια ταινία που πάσχει από προβληματική και αδικαιολόγητη χρήση της χειροκίνητης κάμερας των πρωταγωνιστών – τυπικό πρόβλημα σε πολλές ταινίες της υποκατηγορίας αυτής. Πολλές σκηνές που βιντεοσκοπούνται, απλά δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Πέρα από την έλλειψη ρεαλισμού έχουμε και τις μέτριες επιδόσεις των ηθοποιών που πλήττουν περαιτέρω την ταινία.

Το κερασάκι στην άγευστη αυτή τούρτα έρχεται με την ίδια την παρουσία του τέρατος-Bigfoot το οποίο μοιάζει με τριχωτό καρνάβαλο παρά με σοβαρό και αληθοφανές τέρας. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να βγάλω το φτυάρι και να περιποιηθώ ανάλογα την κακή αυτή δουλειά του Sánchez όσο κι αν δεν θα ήθελα να βρεθώ σ’ αυτή τη θέση…

Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η καταδίωξη ενός ποδηλάτη από το Bigfoot.
  • Η πολιορκία των πρωταγωνιστών από το Bigfoot μέσα στο υπόγειο της καλύβας.

Photos
exists bloody hand iparhi exists exists review

Posters
exists exists poster

Trailer

Σχετικοί Σύνδεσμοι

wikipedia
facebook
IMDb

Θετικά

Λίγες σεκάνς με αυξημένο σασπένς.

Αρνητικά

Ύπαρξη πολλών κλισέ του νεότερου found footage ιδιώματος και όχι μόνο, μέτρια ηθοποιία, αποτυχημένο «κατασκευαστικά» τέρας Bigfoot, διάσπαρτες κακοτοπιές του σεναρίου.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Αδύναμο found footage φιλμ από έναν ελπιδοφόρο κάποτε κινηματογραφιστή. Προσπεράστε εκτός αν είστε φανατικοί της ερασιτεχνικής κάμερας ή του Eduardo Sánchez.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.