Reviews
Διαβάζετε
Needful Things
0

Needful Things

από 23/06/2018

Χρήσιμα Αντικείμενα

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Needful Things» επικεντρώνεται στο άνοιγμα ενός μαγαζιού αντικών στη μικρή πόλη Castle Rock μέσω του οποίου ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης πουλά στους κατοίκους αυτό που πραγματικά θέλουν. Η πληρωμή όμως για τις αλλόκοτες αγορές γίνεται με μεθόδους που προκαλούν βία, διαφθορά και χάος στη μικρή πόλη την οποία ο σερίφης της προσπαθεί να συμμαζέψει.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

1993

Σκηνοθεσία

Fraser C. Heston

Παραγωγή

Jack Cummins

Σενάριο

W. D. Richter

Συγγραφέας

Stephen King

Ηθοποιοί

Ed Harris, Max von Sydow, Bonnie Bedelia, J. T. Walsh, Amanda Plummer

Μουσική

Patrick Doyle

Εταιρείες Παραγωγής

Castle Rock Entertainment, New Line Cinema

Μεταφρασμένος Τίτλος

Χρήσιμα Αντικείμενα

Σλόγκαν

Now it's time to pay!
Buy now, pay later.

Διανομή

ΕΛΚΕ

Γλώσσα

Αγγλικά

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

1/09/1995

Box Office

$15.000.000 (ΗΠΑ)

Διάρκεια

120 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Άλλη μια μεταφορά βιβλίου του Stephen King στον κινηματογράφο που αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Πρόκειται για το «Needful Things», την πρώτη ολοκληρωμένη σκηνοθετική απόπειρα του Αμερικανού Fraser Clarke Heston (γιος του μεγάλου ηθοποιού Charlton Heston) εκτός τηλεόρασης. Έχοντας αρκετές διαφορές από το βιβλίο του 1991, η φιλμική αυτή εκδοχή κινείται σε μέτρια επίπεδα χωρίς να καταφέρνει να απογειωθεί ποτέ, παρά το δυνατό cast και τις ιδανικές προϋποθέσεις.

Σχετικά με την υπόθεση, αυτή έχει να κάνει με το άνοιγμα ενός καινούργιου μαγαζιού αντικών και διάφορων παλιών αντικειμένων από ένα μυστηριώδη τύπο με το όνομα Leland Gaunt (Max von Sydow), στη μικρή μυθική πόλη του Castle Rock (η οποία έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις σε δουλειές του Stephen King). Ο κύριος Gaunt προσελκύει σύντομα τη νέα του πελατεία και ξεκινάει μπίζνες. Οι αγοραπωλησίες όμως δεν είναι αυτό που φαίνονται και σταδιακά στρέφουν τους κατοίκους της μικρής πόλης τον ένα ενάντια στον άλλο μέσω ποικίλων μορφών βίας και φονικών. Κάποια στιγμή ο σερίφης της πόλης Alan Pangborn (Ed Harris), μετά τα δυσάρεστα ξεσπάσματα βίας αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με το νέο μαγαζάτορα και πραγματοποιεί έρευνα για την διασαφήνιση της ταυτότητάς του. Οι αποκαλύψεις θα είναι συγκλονιστικές…

ed harris needful things

Horror Trivia
Η γερμανική κυκλοφορία του «Needful Things» φέρει τον τίτλο «In einer kleinen Stadt», που σημαίνει «σε μια μικρή πόλη». Ο ίδιος τίτλος έχει χρησιμοποιηθεί και για τη γερμανική έκδοση του σχετικού βιβλίου.

Χωρίς πολλές κουβέντες, το «Needful Things» παραδίδει αρχικά ένα σενάριο φιλόδοξο, αξιοπρεπές και ενδιαφέρον, αν και όχι από τα πιο ενδιαφέροντα που έχουμε δει σε δουλειές του Stephen King. Ο Max von Sydow στο ρόλο του αινιγματικού μαγαζάτορα είναι απολαυστικός και απόλυτα πειστικός. Ο Ed Harris στο ρόλο του σερίφη κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες ερμηνείες χωρίς να αποτελούν κάτι ιδιαίτερο, στέκονται σε αξιοπρεπή επίπεδα. Το πρόβλημα υπάρχει στην αδυναμία της ταινίας να συντηρήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Ο ρυθμός της είναι αργός, τα νεκρά σημεία πολυάριθμα, και από ένα σημείο και μετά γίνεται εκνευριστικά κουραστική. Τα φονικά -σε αντίθεση με αυτό που μάλλον αναμένουμε διαβάζοντας την υπόθεση- είναι λίγα. Ακόμα και η μυστηριώδης ταυτότητα του κύριου Gaunt δεν είναι δύσκολο να προβλεφτεί από έναν σχετικά έμπειρο θεατή στο χώρο του τρόμου κι αυτό μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί μειονέκτημα. Το ξεδίπλωμα των χαρακτήρων και του ιστορικού τους δεν γίνεται με επιδέξιο τρόπο για όλους τους συμμετέχοντες, όντας κι αυτό μια αρκετά άνιση προσπάθεια.

Υπάρχουν βέβαια ορισμένες στιγμές γνήσιας ανατριχίλας που προσωρινά καθηλώνουν. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα είναι παρούσα ενώ υπάρχουν και ορισμένες ευρηματικές ιδέες, ειδικά στους τρόπους που οι πελάτες του κύριου Gaunt πρέπει να ξεπληρώνουν το χρέος για τις αγορές τους. Τα προαναφερθέντα κρατάνε την ταινία όρθια καθιστώντας την σχετικά διασκεδαστική. Γενικά η αίσθηση που μένει είναι ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη (αλλά και χειρότερη) με το τελικό αποτέλεσμα να ταυτίζεται αναπόφευκτα με τη μετριότητα. Υπάρχουν πολλές καλύτερες ταινίες τρόμου από μεταφορά βιβλίου του Stephen King κι από τις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος. Μετά αν έριχνε και μια ματιά στο «Needful Things» δεν θα έχανε εντελώς το χρόνο του αλλά ούτε και θα ενθουσιαζόταν.

Best Movie Scenes (spoilers)

  • Η ανατριχαστική σκηνή που το χέρι του κύριου Gaunt αποκτά μια σύντομη αλλόκοτη «παραμόρφωση».
  • Η φρικτή και δυσάρεστη σκηνή του ολικού γδαρσίματος ενός σκύλου.

Photos

xrisima adikimena

needful things review

max von sydow needful things

Posters

needful things

needful things 1993

Trailer

Links

Wikipedia
Imdb

Θετικά

Μερικές αληθινά τρομακτικές σκηνές, ποιοτικό cast, σκοτεινή ατμόσφαιρα, λίγες ευρηματικές σεναριακές ιδέες.

Αρνητικά

Αδύναμο σενάριο, ενοχλητικά αργό tempo, προβλεψιμότητα και πολλά αδιάφορα σημεία στην πλοκή.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Μέτρια ταινία τρόμου από μεταφορά νουβέλας του Stephen King. Σίγουρα έχει κάποια καλά στοιχεία αλλά και πολλές (και φανερές) αδυναμίες.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.