Reviews
Διαβάζετε
The Neon Demon
0

The Neon Demon

από Horrormovies.gr10/10/2016
Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «The Neon Demon» ακολουθεί την Jesse, μια πανέμορφη κοπέλα που φιλοδοξεί να κάνει καριέρα στον χώρο του modeling μετακομίζοντας στο Los Angeles. Η ομορφιά της Jesse προκαλεί τον θαυμασμό αλλά και των φθόνο των άλλων μοντέλων που γνωρίζει στη δουλειά της. Σύντομα το μεγάλο προσόν της Jesse θα γίνει βορά των ζηλόφθονων γυναικών που την περιστοιχίζουν.

Χώρα

Γαλλία, Δανία, ΗΠΑ

Έτος

2016

Σκηνοθεσία

Nicolas Winding Refn

Παραγωγή

Lene Børglum, Nicolas Winding Refn

Σενάριο

Mary Laws, Nicolas Winding Refn, Polly Stenham

Ηθοποιοί

Elle Fanning, Karl Glusman, Jena Malone, Bella Heathcote, Abbey Lee, Christina Hendricks, Keanu Reeves

Μουσική

Cliff Martinez

Εταιρείες Παραγωγής

Gaumont Film Company, Wild Bunch, Space Rocket Nation, Vendian Entertainment, Bold Films

Σλόγκαν

Beauty is vicious.

Γλώσσα

Αγγλικά

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

6/10/2016

Προϋπολογισμός

$7.000.000

Box Office

$3.300.000 (έως 4/9/2016)

Διάρκεια

117 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο Nicolas Winding Refn (Only God Forgives, Drive, Valhala Rising) είναι γνωστός για την ψυχεδέλεια και την οπτική πανδαισία των ταινιών του καθώς και για το δύσκολο, σουρεαλιστικό ύφος που υιοθετούν αρκετές από αυτές. Η νέα του κινηματογραφική δουλειά με τον τίτλο «The Neon Demon» ακολουθεί παρόμοια μονοπάτια κινούμενη αυτή τη φορά στην κατηγορία του τρόμου. Ενημερωτικά, κάποια στοιχεία της υπόθεσης αλλά και του ύφους της ταινίας μου θύμισαν ελαφρώς το σουρεαλιστικό φιλμ τρόμου «Starry Eyes» του 2014.

Το «The Neon Demon» εξερευνά τον ανταγωνιστικό κόσμο του modeling και μαζί μ’ αυτόν όλα τα σχετικά ανθρώπινα συναισθήματα που μπορούν να αναδυθούν όπως η ζήλεια, η κακία, ο θαυμασμός, η εμμονή με την ομορφιά, ο ναρκισσισμός κλπ. Κινούμενο στις παραπάνω έννοιες το φιλμ καταφέρνει εν μέρει να περάσει τα μηνύματά του ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να «υπνωτίζει» συχνά τον θεατή μέσω σουρεαλιστικών σεκάνς, πλούσιων σε χρώματα και μουσικότητα. Η καλλιτεχνικότητα όμως, παρότι καθιστά την ταινία «ξεχωριστή» δεν επαρκεί για να την κάνει και αρεστή στο σύνολό της.

neon demon review

Αρχικά τον ρόλο της Jesse επρόκειτο να πάρει η Carey Mulligan (Drive, Inside Llewyn Davis). Τελικά αντικαταστάθηκε από την Elle Fanning.

Τα δύο μεγάλα μειονεκτήματα του «The Neon Demon» εντοπίζονται στο ρυθμό και στο σενάριο. Ουσιαστικά μιλάμε εδώ για δύο έννοιες αλληλοεξαρτώμενες αφού η πληθώρα αδιάφορων και κουραστικών σκηνών μοιραία συρρικνώνει το ενδιαφέρον μας για την ταινία Σίγουρα ο Nicolas Winding Refn έπρεπε να μπολιάσει το έργο του με πιο πολλές ενδιαφέρουσες και ευρηματικές ιδέες μειώνοντας παράλληλα τη διάρκεια του ώστε να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή συνεχόμενα. Αν για παράδειγμα η ταινία περιείχε περισσότερες δυναμικές σκηνές όπως αυτές του τελευταίου εκρηκτικού εικοσάλεπτου θα ήταν οπωσδήποτε πολύ ποιο ενδιαφέρουσα.

Κάτι άλλο που ενοχλεί είναι η προσπάθεια του σκηνοθέτη να δώσει στη δουλειά του αέρα καινοτομίας και ειλικρινούς πειραματισμού που όμως αποτυγχάνει καθώς η υπερβολική επιτήδευση με την οποία παρουσιάζεται το κυρίως θέμα στερεί από το φιλμ την αίσθηση της αυθεντικότητας. Μου άρεσε η προκλητικότητα ορισμένων σκηνών αλλά με ξενέρωσε η υπερβολή κάποιων άλλων. Συνοπτικά λοιπόν, το τελευταίο πόνημα του Refn ικανοποιεί μόνο μερικώς ενώ μάλλον θα απογοητεύσει αυτούς που περίμεναν έναν νέο θρίαμβο του πειραματικού τρόμου.


neon demon reeves

neon demon jena malone

neon demon elle fanning

the neon demon

neon demon poster


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η παρανοϊκή σκηνή όπου ένα ανταγωνιστικό μοντέλο προσπαθεί να πιει το αίμα από το χέρι της Jesse.
  • Η προκλητική σκηνή όπου ένα άντρας (Keanu Reeves!) τοποθετεί ένα μαχαίρι στο στόμα της ηρωίδας με φανερά σεξουαλικά υπονοούμενα.
  • Το σοκαριστικό τελευταίο εικοσάλεπτο όπου οι λέξεις βία και παράνοια δεν επαρκούν για να περιγράψουν τα όσα φοβερά συμβαίνουν.

Θετικά

Εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων, υπέροχη μουσική, σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, δυναμικό τελείωμα με γερές δόσεις σοκ και βίας.

Αρνητικά

Βασανιστικά αργός ρυθμός, ανεπαρκές σενάριο με εκτεταμένες χρονικά αδιάφορες εξελίξεις, η άκαρπη προσπάθεια να φανεί «πρωτοποριακό» σαν φιλμ.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Άνιση προσπάθεια πειραματικού τρόμου που θα διχάσει το κοινό.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.