The Neon Demon
Το «The Neon Demon» ακολουθεί την Jesse, μια πανέμορφη κοπέλα που φιλοδοξεί να κάνει καριέρα στον χώρο του modeling μετακομίζοντας στο Los Angeles. Η ομορφιά της Jesse προκαλεί τον θαυμασμό αλλά και των φθόνο των άλλων μοντέλων που γνωρίζει στη δουλειά της. Σύντομα το μεγάλο προσόν της Jesse θα γίνει βορά των ζηλόφθονων γυναικών που την περιστοιχίζουν.
Γαλλία, Δανία, ΗΠΑ
2016
Nicolas Winding Refn
Lene Børglum, Nicolas Winding Refn
Mary Laws, Nicolas Winding Refn, Polly Stenham
Elle Fanning, Karl Glusman, Jena Malone, Bella Heathcote, Abbey Lee, Christina Hendricks, Keanu Reeves
Cliff Martinez
Gaumont Film Company, Wild Bunch, Space Rocket Nation, Vendian Entertainment, Bold Films
Beauty is vicious.
Αγγλικά
6/10/2016
$7.000.000
$3.300.000 (έως 4/9/2016)
117 Λεπτά
Ο Nicolas Winding Refn (Only God Forgives, Drive, Valhala Rising) είναι γνωστός για την ψυχεδέλεια και την οπτική πανδαισία των ταινιών του καθώς και για το δύσκολο, σουρεαλιστικό ύφος που υιοθετούν αρκετές από αυτές. Η νέα του κινηματογραφική δουλειά με τον τίτλο «The Neon Demon» ακολουθεί παρόμοια μονοπάτια κινούμενη αυτή τη φορά στην κατηγορία του τρόμου. Ενημερωτικά, κάποια στοιχεία της υπόθεσης αλλά και του ύφους της ταινίας μου θύμισαν ελαφρώς το σουρεαλιστικό φιλμ τρόμου «Starry Eyes» του 2014.
Το «The Neon Demon» εξερευνά τον ανταγωνιστικό κόσμο του modeling και μαζί μ’ αυτόν όλα τα σχετικά ανθρώπινα συναισθήματα που μπορούν να αναδυθούν όπως η ζήλεια, η κακία, ο θαυμασμός, η εμμονή με την ομορφιά, ο ναρκισσισμός κλπ. Κινούμενο στις παραπάνω έννοιες το φιλμ καταφέρνει εν μέρει να περάσει τα μηνύματά του ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να «υπνωτίζει» συχνά τον θεατή μέσω σουρεαλιστικών σεκάνς, πλούσιων σε χρώματα και μουσικότητα. Η καλλιτεχνικότητα όμως, παρότι καθιστά την ταινία «ξεχωριστή» δεν επαρκεί για να την κάνει και αρεστή στο σύνολό της.
Αρχικά τον ρόλο της Jesse επρόκειτο να πάρει η Carey Mulligan (Drive, Inside Llewyn Davis). Τελικά αντικαταστάθηκε από την Elle Fanning.
Τα δύο μεγάλα μειονεκτήματα του «The Neon Demon» εντοπίζονται στο ρυθμό και στο σενάριο. Ουσιαστικά μιλάμε εδώ για δύο έννοιες αλληλοεξαρτώμενες αφού η πληθώρα αδιάφορων και κουραστικών σκηνών μοιραία συρρικνώνει το ενδιαφέρον μας για την ταινία Σίγουρα ο Nicolas Winding Refn έπρεπε να μπολιάσει το έργο του με πιο πολλές ενδιαφέρουσες και ευρηματικές ιδέες μειώνοντας παράλληλα τη διάρκεια του ώστε να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή συνεχόμενα. Αν για παράδειγμα η ταινία περιείχε περισσότερες δυναμικές σκηνές όπως αυτές του τελευταίου εκρηκτικού εικοσάλεπτου θα ήταν οπωσδήποτε πολύ ποιο ενδιαφέρουσα.
Κάτι άλλο που ενοχλεί είναι η προσπάθεια του σκηνοθέτη να δώσει στη δουλειά του αέρα καινοτομίας και ειλικρινούς πειραματισμού που όμως αποτυγχάνει καθώς η υπερβολική επιτήδευση με την οποία παρουσιάζεται το κυρίως θέμα στερεί από το φιλμ την αίσθηση της αυθεντικότητας. Μου άρεσε η προκλητικότητα ορισμένων σκηνών αλλά με ξενέρωσε η υπερβολή κάποιων άλλων. Συνοπτικά λοιπόν, το τελευταίο πόνημα του Refn ικανοποιεί μόνο μερικώς ενώ μάλλον θα απογοητεύσει αυτούς που περίμεναν έναν νέο θρίαμβο του πειραματικού τρόμου.
Best Movie Scenes (Spoilers)
- Η παρανοϊκή σκηνή όπου ένα ανταγωνιστικό μοντέλο προσπαθεί να πιει το αίμα από το χέρι της Jesse.
- Η προκλητική σκηνή όπου ένα άντρας (Keanu Reeves!) τοποθετεί ένα μαχαίρι στο στόμα της ηρωίδας με φανερά σεξουαλικά υπονοούμενα.
- Το σοκαριστικό τελευταίο εικοσάλεπτο όπου οι λέξεις βία και παράνοια δεν επαρκούν για να περιγράψουν τα όσα φοβερά συμβαίνουν.
Εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων, υπέροχη μουσική, σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, δυναμικό τελείωμα με γερές δόσεις σοκ και βίας.
Βασανιστικά αργός ρυθμός, ανεπαρκές σενάριο με εκτεταμένες χρονικά αδιάφορες εξελίξεις, η άκαρπη προσπάθεια να φανεί «πρωτοποριακό» σαν φιλμ.