The Neon Demon Review

Το «The Neon Demon» ακολουθεί την Jesse, μια πανέμορφη κοπέλα που φιλοδοξεί να κάνει καριέρα στον χώρο του modeling μετακομίζοντας στο Los Angeles. Η ομορφιά της Jesse προκαλεί τον θαυμασμό αλλά και των φθόνο των άλλων μοντέλων που γνωρίζει στη δουλειά της. Σύντομα το μεγάλο προσόν της Jesse θα γίνει βορά των ζηλόφθονων γυναικών που την περιστοιχίζουν.

Ο Nicolas Winding Refn (Only God Forgives, Drive, Valhala Rising) είναι γνωστός για την ψυχεδέλεια και την οπτική πανδαισία των ταινιών του καθώς και για το δύσκολο, σουρεαλιστικό ύφος που υιοθετούν αρκετές από αυτές. Η νέα του κινηματογραφική δουλειά με τον τίτλο «The Neon Demon» ακολουθεί παρόμοια μονοπάτια κινούμενη αυτή τη φορά στην κατηγορία του τρόμου. Ενημερωτικά, κάποια στοιχεία της υπόθεσης αλλά και του ύφους της ταινίας μου θύμισαν ελαφρώς το σουρεαλιστικό φιλμ τρόμου «Starry Eyes» του 2014.

neon demon review

Το «The Neon Demon» εξερευνά τον ανταγωνιστικό κόσμο του modeling και μαζί μ’ αυτόν όλα τα σχετικά ανθρώπινα συναισθήματα που μπορούν να αναδυθούν όπως η ζήλεια, η κακία, ο θαυμασμός, η εμμονή με την ομορφιά, ο ναρκισσισμός κλπ. Κινούμενο στις παραπάνω έννοιες το φιλμ καταφέρνει εν μέρει να περάσει τα μηνύματά του ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να «υπνωτίζει» συχνά τον θεατή μέσω σουρεαλιστικών σεκάνς, πλούσιων σε χρώματα και μουσικότητα. Η καλλιτεχνικότητα όμως, παρότι καθιστά την ταινία «ξεχωριστή» δεν επαρκεί για να την κάνει και αρεστή στο σύνολό της.

neon demon jena malone

Τα δύο μεγάλα μειονεκτήματα του «The Neon Demon» εντοπίζονται στο ρυθμό και στο σενάριο. Ουσιαστικά μιλάμε εδώ για δύο έννοιες αλληλοεξαρτώμενες αφού η πληθώρα αδιάφορων και κουραστικών σκηνών μοιραία συρρικνώνει το ενδιαφέρον μας για την ταινία Σίγουρα ο Nicolas Winding Refn έπρεπε να μπολιάσει το έργο του με πιο πολλές ενδιαφέρουσες και ευρηματικές ιδέες μειώνοντας παράλληλα τη διάρκεια του ώστε να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή συνεχόμενα. Αν για παράδειγμα η ταινία περιείχε περισσότερες δυναμικές σκηνές όπως αυτές του τελευταίου εκρηκτικού εικοσάλεπτου θα ήταν οπωσδήποτε πολύ ποιο ενδιαφέρουσα.

Αρχικά τον ρόλο της Jesse επρόκειτο να πάρει η Carey Mulligan (Drive, Inside Llewyn Davis). Τελικά αντικαταστάθηκε από την Elle Fanning.

Κάτι άλλο που ενοχλεί είναι η προσπάθεια του σκηνοθέτη να δώσει στη δουλειά του αέρα καινοτομίας και ειλικρινούς πειραματισμού που όμως αποτυγχάνει καθώς η υπερβολική επιτήδευση με την οποία παρουσιάζεται το κυρίως θέμα στερεί από το φιλμ την αίσθηση της αυθεντικότητας. Μου άρεσε η προκλητικότητα ορισμένων σκηνών αλλά με ξενέρωσε η υπερβολή κάποιων άλλων. Συνοπτικά λοιπόν, το τελευταίο πόνημα του Refn ικανοποιεί μόνο μερικώς ενώ μάλλον θα απογοητεύσει αυτούς που περίμεναν έναν νέο θρίαμβο του πειραματικού τρόμου.

neon demon reeves
neon demon elle fanning
the neon demon

Θετικά: Εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων, υπέροχη μουσική, σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, δυναμικό τελείωμα με γερές δόσεις σοκ και βίας.

Αρνητικά: Βασανιστικά αργός ρυθμός, ανεπαρκές σενάριο με εκτεταμένες χρονικά αδιάφορες εξελίξεις, η άκαρπη προσπάθεια να φανεί «πρωτοποριακό» σαν φιλμ.

Συμπέρασμα: Άνιση προσπάθεια πειραματικού τρόμου που θα διχάσει το κοινό.

Βαθμός:

2.5 star rating

Gore:

2 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η παρανοϊκή σκηνή όπου ένα ανταγωνιστικό μοντέλο προσπαθεί να πιει το αίμα από το χέρι της Jesse.
  2. Η προκλητική σκηνή όπου ένα άντρας (Keanu Reeves!) τοποθετεί ένα μαχαίρι στο στόμα της ηρωίδας με φανερά σεξουαλικά υπονοούμενα.
  3. Το σοκαριστικό τελευταίο εικοσάλεπτο όπου οι λέξεις βία και παράνοια δεν επαρκούν για να περιγράψουν τα όσα φοβερά συμβαίνουν.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν
Πρωταγωνιστούν: Ελ Φάνινγκ, Τζίνα Μαλόουν, Κιάνου Ριβς
Χώρα: Δανία, Γαλλία, ΗΠΑ
Έτος: 2014
Διάρκεια: 118 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα
Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ