Ο περιβόητος πίνακας πνευμάτων γνωστός και ως Ouija board στους κόλπους των κύκλων που ασχολούνται με το παραφυσικό, έχει συχνή παρουσία στη σκηνή του τρόμου είτε με ολόκληρες ταινίες που επικεντρώνονται σ’ αυτόν είτε με περιστασιακή αναφορά του όπως στο «Paranormal Activity» (2007). Ο εν λόγω πίνακας απαντά σε ξεχασμένες ταινίες τρόμου παλιότερων δεκαετιών όπως το cult «Witchboard» του 1986 (που γνώρισε άλλα δύο sequel τη δεκαετία του ’90), το τουρκικό remake του Εξορκιστή (!) «Seytan» του 1974 αλλά και σε νεότερες παραγωγές όπως το βρετανικό «Long Time Dead» (2002), το «Necromentia» (2009) κ.α.
Να λοιπόν άλλη μια παραγωγή, αμερικάνικη αυτή τη φορά, που επαναφέρει στο προσκήνιο τον τρομακτικό πίνακα και υιοθετεί απλά το όνομά του. Το «Ouija» με σχετικά μικρό προϋπολογισμό ήδη σαρώνει στο διεθνές box office –κάτι μάλλον αναμενόμενο– και απ’ ό, τι φαίνεται θα ενταχθεί στις επιτυχημένες μετριότητες της σκηνής του τρόμου – μια κατηγορία με πολλές ταινίες στο ενεργητικό της τα τελευταία χρόνια.
Προτρέξαμε λίγο μήπως; Πράγματι, αλλά πιστέψτε με δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για την συγκεκριμένη ταινία. Έχουμε την τυπική νεανική παρέα που εδώ μπλέκεται με μεταφυσικές δυνάμεις μέσω του πίνακα πνευμάτων. Οι νέοι παρακινήθηκαν στη χρήση του Ouija board λόγω του απρόσμενου θανάτου μιας φίλης τους που ασχολιόταν τελευταία με τον εν λόγω πίνακα. Αναμενόμενα, ξύπνησαν μια διαβολική υπερφυσική δύναμη που τους απειλεί και τώρα προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτήν.
Φημολογείται ότι κάποια από τα μέλη του cast βίωσαν μεταφυσικές εμπειρίες μετά τα γυρίσματα της ταινίας. Πρόκειται για την πρώτη ταινία τρόμου των Hasbro studios ενώ υπάρχει και μια αιγυπτιακή ταινία του 2006 με το ίδιο όνομα και παρόμοια ιστορία.
Το «Ouija» δεν έχει τίποτα που να μην έχουμε ξαναδεί. Τυπικά jump scares πάνε κι έρχονται, οι σεναριακές ευκολίες προσπαθούν απεγνωσμένα να κινητοποιήσουν την (όποια) πλοκή ενώ οι βαρετοί πρωταγωνιστές στέκονται απλά ως γαρνιτούρες σ’ αυτό το γλυκόπικρο κοκτέιλ μοντέρνου τρόμου που μας σερβίρει ο πρωτάρης σκηνοθέτης Stiles White. Και λέω γλυκόπικρο διότι περιστασιακά συναντάμε λίγες στιγμές με ένταση, σασπένς και τρόμο καθώς και μια θετική συμμετοχή της αγαπημένης στο horror κοινό Lin Shaye (βλέπε ταινίες Insidious) στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας ανατροπής. Γενικά όμως το φιλμ κινείται σταθερά σε τροχιά μετριότητας.
Το «Ouija» συστήνεται κυρίως στους ένθερμους φίλους του supernatural πεδίου καθώς και στους ενασχολούμενους με το ομώνυμο επιτραπέζιο παιχνιδάκι επίκλησης δαιμονίων, φαντασμάτων και λοιπών καλικατζαραίων. Εγώ πάντως ήμουν όσο πιο επιεικής μπορούσα…