Pride and Prejudice and Zombies

Περηφάνια & Προκατάληψη & Ζόμπι

pride prejudice zombies 3

Ο τίτλος νομίζω τα λέει όλα. Έχουμε να κάνουμε με διασκευή του μυθιστορήματος «Περηφάνια και Προκατάληψη» της Jane Austen που κυκλοφόρησε πρώτα σε βιβλίο το 2009 και πλέον μπορούμε να το απολαύσουμε και σε ταινία. Αυτό το παράτολμο πάντρεμα έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Φιγούρες από τον χώρο του τρόμου όπως βρικόλακες, ζόμπι κλπ κοσμούν ιστορικά γεγονότα ή φανταστικούς κόσμους μυθιστορημάτων. Προσωπικά δεν αρέσκομαι σ’ αυτού του είδους τα παντρέματα αλλά αυτό πιστεύω ότι δεν επηρεάζει την κρίση μου για μια ταινία όπως το «Pride and Prejudice and Zombies» που θα εξετάσουμε στην κριτική.

Αρχικά ο ρόλος της Elizabeth Bennet προτάθηκε στην νεαρή ηθοποιό Lily Collins (Θανάσιμα εργαλεία: Πόλη των οστών) αλλά αυτή τον απέρριψε.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Το κλασικό αγγλικό περιβάλλον είναι εδώ. Οι κλασικοί χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι εδώ. Ο κύριος Darcy, η Elizabeth, o κύριος Bennet, ο κύριος Bingley κλπ. Όλα όμως έχουν προσαρμοστεί στην δυστοπική πραγματικότητα της «Αποκάλυψης των Ζόμπι», ένα θέμα που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο νεότερο horror κινηματογράφο και απ’ ό, τι φαίνεται θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα.

Τα ζόμπι πραγματοποιούν εισβολές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται η οικογένεια Bennet και οι άλλοι ήρωες του μυθιστορήματος. Οι κόρες της οικογένειας καθώς και ο κύριος Darcy πέρα από τις ορέξεις για γάμους και ερωτοτροπίες έχουν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουν ζόμπι πετσοκόβοντάς τα με μαχαίρια και άλλα κοφτερά αντικείμενα. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν μπροστά στην επερχόμενη απειλή που τους περιστοιχίζει ή θα αποτελέσουν τροφή των πεινασμένων νεκροζώντανων;

pride prejudice zombies 2

Το «Pride and Prejudice and Zombies» είναι ψυχαγωγικό σαν φιλμ με διάσπαρτες κωμικές πινελιές να συντηρούν την παράδοση του zombie comedy ιδιώματος. Αν και εξαιρετικά τολμηρό σαν πείραμα, φαίνεται πως  πετυχαίνει τον στόχο του που είναι πάνω απ’ όλα να διασκεδάσει τον θεατή με την δράση, τις επιδρομές νεκροζώντανων και τις νευρικές ατάκες των χαρακτήρων του. Καλλιτεχνικά τα πάει επίσης πολύ καλά με τα σκηνικά, τις τοποθεσίες και τα κουστούμια να ομορφαίνουν τον πρώιμο δυστοπικό κόσμο του έργου.

pride prejudice zombies 1

Από την άλλη υποψιάζομαι ότι το «Pride and Prejudice and Zombies» δεν είναι μια ταινία τρόμου που θα ενθουσιάσει το ευρύ κοινό παρά την φιλότιμη προσπάθειά του. Δεν είναι μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες (ρυθμός, διάρκεια, σεναριακά προβλήματα κλπ) που χαλάνε την συνολική εικόνα, αλλά περισσότερο το ασυνήθιστο στιλ διασκευής ενός κλασικού έργου. Πολύς κόσμος θα βρει τον συνδυασμό γελοίο αν και θα συμφωνούσα περισσότερο με αυτούς που θα τον χαρακτήριζαν ενοχλητικά επιτηδευμένο.

Προσωπικά με έχει κουράσει και το όλο θέμα του Zombie Apocalypse που συναγωνίζεται πλέον σε συχνότητα τις αναρίθμητες ευτελείς ιστορίες φαντασμάτων στο σύγχρονο horror κινηματογράφο. Πάντως δεν είναι τόσο αυτός ο λόγος που συγκρατεί την αξιολόγηση μου, αλλά περισσότερο οι ειδικότερες λεπτομέρειες που προαναφέρθηκαν.

pride prejudice zombies poster
pride prejudice zombies 2016
pride prejudice zombies
ΘΕΤΙΚΑΑΡΝΗΤΙΚΑ
Πρωτότυπη διασκευή, πλούσια δράση, όμορφα σκηνικά και κουστούμια, συμπαθητική ποικιλία χαρακτήρων.Η μεγάλη διάρκεια, αργός ρυθμός σε κάποια σημεία, μερικές σεναριακές κακοτοπιές και πρόχειρα επεξεργασμένες ιδέες.
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ (SPOILERS) 1) Η πρώτη εξολόθρευση ενός ηλικιωμένου ζόμπι ύστερα από εντοπισμό του από «πτωματοφάγες» μύγες.
2) Η πρώτη εξολόθρευση ζόμπι από τις ηρωίδες αδερφές της ταινίας οι οποίες επιδεικνύουν το μαχητικό ταλέντο τους με περίσσια φινέτσα.
3) Η μονομαχία του κύριου Darcy και της Elizabeth η οποία παίρνει σεξουαλική τροπή.

Horrormovies.gr
Συμπαθητική, παράτολμη και περιστασιακά αφελής απόπειρα διασκευής ενός κλασικού μυθιστορήματος που μάλλον δεν θα κερδίσει το ευρύ κοινό.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή

Christine (Κριστίν) Review

Vivarium Review

Pet (Κτηνώδη ένστικτα) Review