Reviews
Διαβάζετε
Pride and Prejudice and Zombies
0

Pride and Prejudice and Zombies

από 03/04/2016

Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Pride and Prejudice and Zombies» αποτελεί παρωδία του κλασικού μυθιστορήματος της Jane Austen με την προσθήκη πεινασμένων ζόμπι που αλωνίζουν στην Αγγλία του 19ου αιώνα.

Χώρα

ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο

Έτος

2016

Σκηνοθεσία

Burr Steers

Παραγωγή

Sean McKittrick, Allison Shearmur, Natalie Portman, Annette Savitch, Brian Oliver, Marc Butan, Tyler Thompson

Σενάριο

Burr Steers

Συγγραφέας

Jane Austen, Seth Grahame-Smith

Ηθοποιοί

Lily James, Sam Riley, Jack Huston, Bella Heathcote, Douglas Booth, Matt Smith, Charles Dance, Lena Headey

Μουσική

Fernando Velázquez

Εταιρείες Παραγωγής

Cross Creek Pictures, Sierra Pictures, QC Entertainment, Handsomecharlie Films, MadRiver Pictures, Head Gear Films

Μεταφρασμένος Τίτλος

Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι

Σλόγκαν

For future. For love. For family. Everyone must fight.

Γλώσσα

Αγγλικά

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

17/03/16

Προϋπολογισμός

$28.000.000

Box Office

$16.400.000

Διάρκεια

107 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο τίτλος νομίζω τα λέει όλα. Έχουμε να κάνουμε με διασκευή του μυθιστορήματος «Περηφάνια και Προκατάληψη» της Jane Austen που κυκλοφόρησε πρώτα σε βιβλίο το 2009 και πλέον μπορούμε να το απολαύσουμε και σε ταινία. Αυτό το παράτολμο πάντρεμα έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Φιγούρες από τον χώρο του τρόμου όπως βρικόλακες, ζόμπι κλπ κοσμούν ιστορικά γεγονότα ή φανταστικούς κόσμους μυθιστορημάτων. Προσωπικά δεν αρέσκομαι σ’ αυτού του είδους τα παντρέματα αλλά αυτό πιστεύω ότι δεν επηρεάζει την κρίση μου για μια ταινία όπως το «Pride and Prejudice and Zombies» που θα εξετάσουμε στην κριτική.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Το κλασικό αγγλικό περιβάλλον είναι εδώ. Οι κλασικοί χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι εδώ. Ο κύριος Darcy, η Elizabeth, o κύριος Bennet, ο κύριος Bingley κλπ. Όλα όμως έχουν προσαρμοστεί στην δυστοπική πραγματικότητα της «Αποκάλυψης των Ζόμπι», ένα θέμα που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο νεότερο horror κινηματογράφο και απ’ ό, τι φαίνεται θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα.

Τα ζόμπι πραγματοποιούν εισβολές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται η οικογένεια Bennet και οι άλλοι ήρωες του μυθιστορήματος. Οι κόρες της οικογένειας καθώς και ο κύριος Darcy πέρα από τις ορέξεις για γάμους και ερωτοτροπίες έχουν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουν ζόμπι πετσοκόβοντάς τα με μαχαίρια και άλλα κοφτερά αντικείμενα. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν μπροστά στην επερχόμενη απειλή που τους περιστοιχίζει ή θα αποτελέσουν τροφή των πεινασμένων νεκροζώντανων;

pride prejudice zombies 3

Αρχικά ο ρόλος της Elizabeth Bennet προτάθηκε στην νεαρή ηθοποιό Lily Collins (Θανάσιμα εργαλεία: Πόλη των οστών) αλλά αυτή τον απέρριψε.

Το «Pride and Prejudice and Zombies» είναι ψυχαγωγικό σαν φιλμ με διάσπαρτες κωμικές πινελιές να συντηρούν την παράδοση του zombie comedy ιδιώματος. Αν και εξαιρετικά τολμηρό σαν πείραμα, φαίνεται πως  πετυχαίνει τον στόχο του που είναι πάνω απ’ όλα να διασκεδάσει τον θεατή με την δράση, τις επιδρομές νεκροζώντανων και τις νευρικές ατάκες των χαρακτήρων του. Καλλιτεχνικά τα πάει επίσης πολύ καλά με τα σκηνικά, τις τοποθεσίες και τα κουστούμια να ομορφαίνουν τον πρώιμο δυστοπικό κόσμο του έργου.

Από την άλλη υποψιάζομαι ότι το «Pride and Prejudice and Zombies» δεν είναι μια ταινία τρόμου που θα ενθουσιάσει το ευρύ κοινό παρά την φιλότιμη προσπάθειά του. Δεν είναι μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες (ρυθμός, διάρκεια, σεναριακά προβλήματα κλπ) που χαλάνε την συνολική εικόνα, αλλά περισσότερο το ασυνήθιστο στιλ διασκευής ενός κλασικού έργου. Πολύς κόσμος θα βρει τον συνδυασμό γελοίο αν και θα συμφωνούσα περισσότερο με αυτούς που θα τον χαρακτήριζαν ενοχλητικά επιτηδευμένο.

Προσωπικά με έχει κουράσει και το όλο θέμα του Zombie Apocalypse που συναγωνίζεται πλέον σε συχνότητα τις αναρίθμητες ευτελείς ιστορίες φαντασμάτων στο σύγχρονο horror κινηματογράφο. Πάντως δεν είναι τόσο αυτός ο λόγος που συγκρατεί την αξιολόγηση μου, αλλά περισσότερο οι ειδικότερες λεπτομέρειες που προαναφέρθηκαν.


pride prejudice zombies 2

pride prejudice zombies 1

pride prejudice zombies poster

pride prejudice zombies 2016

pride prejudice zombies


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η σεκάνς της αντιμετώπισης του τρικέφαλου τρολ και η εντυπωσιακή κατάληξή της.
  • Η σκηνή με τα κατσίκια που τοποθετούνται ως δόλωμα πάνω σε μια γέφυρα.
  • Η τελικές αγωνιώδεις σεκάνς αντιμετώπισης του γιγάντιου τρολ όπου μεταξύ άλλων βλέπουμε και μερικά πολύ καλά εφέ.

Θετικά

Πρωτότυπη διασκευή, πλούσια δράση, όμορφα σκηνικά και κουστούμια, συμπαθητική ποικιλία χαρακτήρων.

Αρνητικά

Η μεγάλη διάρκεια, αργός ρυθμός σε κάποια σημεία, μερικές σεναριακές κακοτοπιές και πρόχειρα επεξεργασμένες ιδέες.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Συμπαθητική, παράτολμη και περιστασιακά αφελής απόπειρα διασκευής ενός κλασικού μυθιστορήματος που μάλλον δεν θα κερδίσει το ευρύ κοινό.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.