Reviews
Διαβάζετε
Prom Night
2

Prom Night

από horrormovies.gr08/07/2014

Σφαγή Στο Κολλέγιο

Επισκόπηση
Υπόθεση

Στο «Prom Night» μια παρέα νέων γίνεται στόχος ενός μασκοφόρου φονιά την βραδιά του χορού αποφοίτησης. Ο μανιακός φαίνεται πως ενεργεί με εκδικητικά κίνητρα λόγω ενός ατυχήματος που συνέβη στο παρελθόν.

Χώρα

Καναδάς

Έτος

1980

Σκηνοθεσία

Paul Lynch

Παραγωγή

Peter R. Simpson, Richard Simpson

Σενάριο

William Gray

Συγγραφέας

Robert Guza, Jr.

Ηθοποιοί

Leslie Nielsen, Jamie Lee Curtis

Μουσική

Paul Zaza, Carl Zittrer

Εταιρείες Παραγωγής

Simcom Limited, Guardian Trust Company, Prom Night Productions

Μεταφρασμένος Τίτλος

Σφαγή Στο Κολλέγιο

Σλόγκαν

A prom queen's dreams turn to screams.

Γλώσσα

Αγγλικά

Προϋπολογισμός

$1.600.000

Box Office

$14.796.236 (έως 11/09/2014)

Διάρκεια

1 Ώρα και 32 Λεπτά (92 Λεπτά)

ΚΡΙΤΙΚΗ

H Jamie Lee Curtis μπορεί έγινε γνωστότερη κυρίως για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο «Halloween» και τα sequels του, παρ’ όλα αυτά συμμετείχε δυναμικά και σε παρεμφερή slasherάκια όπως το καναδέζικο «Prom Night» που εμφανίστηκε στην αυγή των 80s. Η απόλυτη Scream Queen συνυπάρχοντας με τον ξεκαρδιστικό Leslie Nielsen υποδύεται μια μαθήτρια που την βραδιά αποφοίτησής της από το κολέγιο θα βρεθεί αντιμέτωπη μ’ έναν μυστηριώδη κουκουλοφόρο φονιά που έχει στοχοποιήσει την παρέα της. Ο λόγος; Προφανώς ο θάνατος ενός μικρού κοριτσιού 6 χρόνια νωρίτερα από ατύχημα. Βλέπετε η παρέα της Curtis προκάλεσε κατά λάθος την πτώση του άτυχου κοριτσιού από το παράθυρο ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου. Τα πιτσιρίκια ορκίστηκαν να κρατήσουν μεταξύ τους το μακάβριο μυστικό όμως για κακή τους τύχη κάποιος άλλος επίσης υπήρξε μάρτυρας του συμβάντος και τώρα επιστρέφει (κατά τα φαινόμενα) για να εκδικηθεί τους «αυτουργούς».

prom night 1980 still 1

Στην χώρα προέλευσής του (Καναδάς) το «Prom Night» ήταν το πιο προσοδοφόρο φιλμ τρόμου για το 1980 ενώ είχε και δύο υποψηφιότητες στα καναδέζικα Genie Awards (καλύτερου μοντάζ και καλύτερης ερμηνείας ξένης ηθοποιού για την Jamie Lee Curtis).

Το «Prom Night» σίγουρα έχει πολύ μικρότερη ακτινοβολία από τα υψηλού προφίλ slasher εκείνης της περιόδου όπως τα «Halloween» και «Friday the 13th». Διατηρεί βέβαια ένα περιορισμένο cult status με το πιστό κοινό, κυρίως λόγω soundtrack που από τότε ακουγόταν συνεχώς στους κύκλους του είδους. To «Prom Night» είναι από τις πρώτες ταινίες slasher που εμφανίζουν ορισμένα πολύ τυπικά γνωρίσματα του ιδιώματος όπως τα απειλητικά τηλεφωνήματα, οι αιματοβαμμένες βραδιές αποφοίτησης, η εκδίκηση ως κίνητρο του δολοφόνου και ο αποκρουστικός/παρακμιακός επιστάτης.

Από αυτή την άποψη έχει μια ιστορική σπουδαιότητα που χρήζει εκτίμησης. Όχι ότι το περιεχόμενό του είναι αδιάφορο απλά σήμερα φαντάζει κάπως ξεπερασμένο, με το χρόνο να έχει αφήσει τα σημάδια του πάνω στο φιλμ. Σίγουρα θα θέλαμε μια πιο γρήγορη εξέλιξη και την ταινία γενικά πιο γεμάτη αφού για κανά 50λεπτο δεν βλέπουμε τίποτα ουσιαστικό παρά την προετοιμασία για τη βραδιά αποφοίτησης, ερωτικές αντιζηλίες, καμάκια και τα γνωστά σκηνοθετικά τεχνάσματα για το γέμισμα του χρόνου.

Στα συν η διατήρηση μυστηρίου αναφορικά με την ταυτότητα του φονιά. Επίσης υπάρχουν λίγες στιγμές για highlight (σ.σ. βλέπε πιο κάτω στα «Highlights») αλλά σίγουρα περιμέναμε περισσότερα κρίνοντας από το cast αλλά και από τις προσδοκίες που δημιουργούνται με την εναρκτήρια σκηνή του ατυχήματος. Σίγουρα πάντως είναι προτιμότερο να δείτε αυτό το «Prom Night» παρά το τρισάθλιο remake του 2008. Τουλάχιστον στο φιλμ του 1980 διακρίνουμε μια ειλικρινή ατμόσφαιρα και διάθεση ενώ απολαμβάνουμε ουκ ολίγες φορές το ταλέντο της Curtis.


prom night 1980 poster 1

prom night 1980 poster 2

prom night 1980 poster 3

prom night 1980 poster 4

prom night 1980 poster 5

prom night 1980 still 4

prom night 1980 still 3

prom night 1980 still 2


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Ο εκθαμβωτικός χορός της Curtis και του παρτενέρ της στο πάρτι της αποφοίτησης κάτω από θεσπέσια disco μουσική.
  • Ένας ζουμερός αποκεφαλισμός με τσεκούρι.

Θετικά

Αξιόλογοι ηθοποιοί, μυστήριο για την ταυτότητα του φονιά, λίγες απολαυστικές σκηνές φόνων.

Αρνητικά

Αργός ρυθμός και εκτεταμένο κενό διάστημα χωρίς δράση ή ενδιαφέρον. Η αίσθηση ότι δείχνει «απαρχαιωμένο».

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Παρά τις αδυναμίες του και τα σημάδια του χρόνου, το «Prom Night» αξίζει προσοχής αφού εκτός από ενδιαφέρον cast περιέχει σε πρώιμη εποχή πολλά trademarks που χαρακτήρισαν τις ταινίες slashers.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.