Silent Hill

Δύο πράγμα μου αρέσουν σε μία ταινία τρόμου: να βασίζεται σε αληθινή ιστορία και να έχει περίπλοκη υπόθεση με πολλά πρόσωπα. Αν προσθέσουμε και την αγάπη μου για τα βιντεοπαιχνίδια (τρόμου και μη) τότε δε θα μπορούσα παρά να λατρέψω το Silent Hill, που τα έχει όλα!

Το 1999 η κορυφαία εταιρεία λογισμικού ψυχαγωγίας και βιντεοπαιχνιδιών Κονάμι (γνωστή σήμερα κυρίως από το Pro Evolution Soccer), κυκλοφορεί το video-game υπερφυσικού/ψυχολογικού τρόμου “Silent Hill”. Έμπνευση η πόλη Σεντράλια, η οποία πλέον μετονομασμένη σε Silent Hill (Σκοτεινός Λόφος), θα φιλοξενήσει στιγμές αληθινού τρόμου για όλους τους fan του παιχνιδιού.

holden silent hill

Ως προς το πραγματικό σκέλος της ταινίας: έτος 1856 , η πόλη Σεντράλια στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ ξεκινάει να κατοικείται από εργατικούς ανθρώπους με όνειρα· σύμμαχος τους οι υπόγειες στοές άνθρακα, η οικονομική εκμετάλλευση των οποίων θα δώσει διέξοδο και θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς νέους, που θα εργαστούν εκεί. Όλα αυτά μέχρι το Μάιο του 1962, όταν λόγω ενός τραγικού λάθους η φωτιά από απορρίμματα της πόλης θα επεκταθεί στα υπόγεια ορυχεία και θα καίει καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα! Το 2010 η πόλη φάντασμα πλέον είχε μόνον 10 κατοίκους και λιγοστά κτίρια, καθώς τα υπόλοιπα κατεδαφίστηκαν.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Christophe Gans (HP.Lovecraft’s: Necronomicon ,1993) προσπαθούσε για πέντε ολόκληρα χρόνια να αποκτήσει τα δικαιώματα του Silent Hill από την Κονάμι. Τους έστειλε μέχρι και βίντεο-συνέντευξη μεγάλης διάρκειας(!) εξηγώντας τους λόγους και τα σχέδια του για τη μεταφορά του βιντεοπαιχνιδιού στη μεγάλη οθόνη.Τελικά η προσπάθεια του στέφθηκε με επιτυχία και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε, με την ταινία να θεωρείται ίσως η καλύτερη μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού τρόμου στον κινηματογράφο.

Σχετικά με την ταινία τώρα, η υιοθεσία ενός μικρού κοριτσιού από το ζευγάρι των Ρόουζ και Κρίστοφερ ντα Σίλβα θα αποτελέσει το έναυσμα για μια μεγάλη περιπέτεια. Οι συνεχείς εφιάλτες του κοριτσιού και η υπνοβασία του καταλήγουν στην αναφορά του ονόματος μιας πόλης, του Silent Hill, η οποία είναι εγκαταλελειμμένη εδώ και τριάντα χρόνια λόγω υπόγειας φωτιάς. Κρυφά από την επιθυμία του συζύγου της, η Ρόουζ αποφασίζει να επισκεφθεί την πόλη παρέα με τη μικρούλα Σάρον, για να ανακαλύψουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Ωστόσο, η μικρούλα θα χαθεί μετά από ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο και από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει η κατάβαση σε ένα δυσοίωνο εφιαλτικό κόσμο. Ταυτόχρονα με τις αποκαλύψεις, η εμπλοκή της οργάνωσης του Τάγματος θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Μητέρα και κόρη θα έρθουν αντιμέτωπες με τους χειρότερους φόβους τους σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν την αλήθεια.

sean bean silent hill
silent hill movie review

Βαθμός
Προσεγμένη πλοκή και ήχος, διαφορετική προσέγγιση του υπερφυσικού τρόμου· θα αιχμαλωτίσει την προσοχή σας και θα σας βυθίσει στο εφιαλτικό περιβάλλον του Silent Hill.
Αστέριος Ντεμογιάννης
Εθισμένος στο horror κινηματογράφο από μικρός συνειδητοποιείς, πως ο τρόμος ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη· σε κάνει να νιώθεις ζωντανός, φέρνοντας σε αντιμέτωπο με τους βαθύτερους φόβους και δίνοντας σου τη δυνατότητα να τους ξεπεράσεις.
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή