Silent Night, Bloody Night (Ήσυχη αλλά ματωμένη νύχτα) Review

Το «Silent Night, Bloody Night» περιστρέφεται γύρω από τον Jeffrey Butler, ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει το σπίτι που κληρονόμησε από τον παππού του. Ωστόσο, το σπίτι με το σκοτεινό παρελθόν και τα κρυμμένα μυστικά, γίνεται άντρο ενός μανιακού που το’ σκασε από ψυχιατρικό ίδρυμα. Εκεί καλεί συγκεκριμένα άτομα της γύρω περιοχής με σκοπό να τα σφάξει για κάποιο μυστηριώδη λόγο.

Το φιλμ αυτό παραλίγο να θαφτεί και να περάσει εντελώς απαρατήρητο. Την γνωστοποίησή του οφείλει στο αμερικανικό show Elvira’s Movie Maccabre κάπου στα μέσα των 80s και από τότε συντηρεί ένα μικρό κύκλο οπαδών. Επίσης θεωρείται ένα από τα πρωιμότερα slasher ή τουλάχιστον slasheroειδή μαζί με το «Black Christmas» (1974) και από αυτή την άποψη έχει μια ιδιαίτερη ιστορική αξία.

Το φιλμ κυκλοφόρησε και ως «Night of the Dark Full Moon» ενώ το 1981 επανακυκλοφόρησε ως «Death House». Ο πρόχειρος τίτλος του που τελικά δεν διατηρήθηκε ήταν ο παράξενος «Zora».

Ας αφήσουμε στην άκρη όμως τα ιστορικά στοιχεία κι ας περάσουμε στα αμιγώς φιλμικά. Τα αξιοπρόσεκτα ονόματα των John Carradine, Patrick O’ Neil και της cult ηθοποιού Mary Woronov μας προϊδεάζουν για μεγάλα πράγματα. Όπως όμως συμβαίνει ουκ ολίγες φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι κατώτερο του αναμενόμενου απογοητεύοντας τους οπαδούς ακόμα και του cult horror. Δεν είναι ότι οι ηθοποιοί δεν ανταποκρίνονται στη δουλειά τους –αν και τι να τον κάνουμε έναν Carradine όταν δεν ψελλίζει ούτε λέξη σ’ όλη την ταινία;- αλλά περισσότερο το ελαττωματικό σενάριο και ο βραδύς ρυθμός που καταδικάζουν την ταινία. Ειδικά το σενάριο, μοιάζει αναποφάσιστο και προχειρογραμμένο όντας ο κύριος αρνητικός παράγοντας του «Silent Night, Bloody Night».

Το αφηγηματικό στιλ που ακολουθεί το φιλμ δεν έχει την προσεγμένη δομή που χρειαζόταν για να συνεπάρει τους θεατές και το όλο εγχείρημα φαίνεται άνευρο. Έτσι λοιπόν μας μένει μόνο η γνήσια ατμόσφαιρα τρόμου, η σκοτεινή φωτογραφία και το μυστήριο σχετικά με την ταυτότητα του φονιά για να μας ψυχαγωγήσουν κάτι που ευτυχώς συμβαίνει ως έναν βαθμό. Δεν αρκούν όμως για να καταστήσουν το «Silent Night, Bloody Night» καλή ταινία. Ελάχιστο είναι και το gore οπότε αν προτιμάτε αιματοβαμμένα φιλμ τρόμου, σίγουρα αυτό εδώ δεν είναι για εσάς, παρά τον αντιφατικό -ως προς το gore- τίτλο του.

silent night bloody night 1974
silent night bloody night 1972
silent night bloody night poster

Θετικά: Σκοτεινή φωτογραφία, αυθεντική ατμόσφαιρα τρόμου, ύπαρξη στοιχειώδους έστω μυστηρίου.

Αρνητικά: Προβληματικό σενάριο με προχειρότητες, επιπολαιότητες και έλλειψη καλών ιδεών. Επίσης ο ενοχλητικά αργός ρυθμός του φιλμ.

Συμπέρασμα: Μόνο για ιστορικούς λόγους ή αν θέλετε να εντρυφήσετε στο θέμα της διαμόρφωσης του slasher ιδιώματος.

Βαθμός:

2.5 star rating

Gore:

1.5 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Ένας τρομακτικός φόνος όπου το θύμα ακινητοποιημένο στο πάτωμα φωτίζεται στο πρόσωπο από τον φακό του δολοφόνου ο οποίος του αφηγείται κάποια πραγματάκια πριν το σκοτώσει. Από τις λίγες εμπνευσμένες σκηνές του έργου.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Τέοντορ Γκέρσουνι
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Πάτερσον, Μαίρη Γουορόνοβ, Τζον Καραντάιν
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 1972
Διάρκεια: 87 λεπτά
Τελευταία άρθρα
 


Σχετικά άρθρα

Sick (Η Άρρωστη) Review

Patient Seven Review

Thanksgiving Review

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ