Reviews
Διαβάζετε
Species
MTV Movie Award
0

Species

από horrormovies.gr08/05/2017

Θανάσιμο Είδος

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Species» περιστρέφεται γύρω από την εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη Sil (Natasha Henstridge), ένα τερατώδες πλάσμα που μεταμορφώνεται σε άνθρωπο και αποτελεί το απότοκο της ανάμειξης εξωγήινου και γήινου DNA. Η Sil δραπετεύει κάποια στιγμή από τις επιστημονικές εγκαταστάσεις όπου βρισκόταν και μια επιστημονική ομάδα με τη βοήθεια ένοπλων αντρών αναζητά τα ίχνη της προτού μπορέσει να αναπαραχθεί.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

1995

Σκηνοθεσία

Roger Donaldson

Παραγωγή

Frank Mancuso, Jr., Dennis Feldman

Σενάριο

Dennis Feldman

Ηθοποιοί

Ben Kingsley, Michael Madsen, Alfred Molina, Forest Whitaker, Marg Helgenberger, Natasha Henstridge

Μουσική

Christopher Young

Εταιρείες Παραγωγής

MGM

Μεταφρασμένος Τίτλος

Θανάσιμο Είδος

Σλόγκαν

Be Intrigued. Be Seduced. Be Warned.

Γλώσσα

Αγγλικά

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

13/10/1995

Προϋπολογισμός

$35.000.000

Box Office

$113.300.000 (έως 16/10/2015)

Διάρκεια

108 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το 1993 το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης (SETI) έλαβε ένα μήνυμα που εξηγούσε λεπτομερώς τον κώδικα ενός εξωγήινου DNA και την πρόσμιξή του με ανθρώπινο DNA. Προϊόν αυτής της ανάμιξης αποτελεί η Sil ένα θηλυκό ον διττής φύσεως. Από τη μία λαμβάνει τη μορφή αισθησιακής ξανθομάλλας κι από την άλλη παίρνει τη φονική εξωγήινη όψη της κυρίως όταν επιτίθεται στα θύματά της. Η Sil κατάφερε να δραπετεύσει από το επιστημονικό-πειραματικό εργαστήριο που ήταν εγκλωβισμένη και τώρα ο μυστικός πράκτορας και υπεύθυνος των πειραμάτων προσπαθεί να την εντοπίσει και να την εξοντώσει. Για τη βοήθειά του συγκεντρώνει μια ομάδα επιστημόνων μαζί με έναν «διαισθητικό» (κάτι σα μέντιουμ) και οργώνει το Los Angeles αναζητώντας τα ίχνη της φονικής Sil προτού είναι αργά για την ανθρώπινη κοινωνία. Διότι η εξωγήινη κουκλάρα αναζητά ταίρι προς απόκτηση απογόνου και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το βρει στην πλούσια κοινωνία της πόλης.

Το «Alien» ή το «The Thing» συναντά το «Βασικό Ένστικτο». Κάπως έτσι μοιάζει η συνταγή του «Species» αλλά με πολύ κατώτερο αποτέλεσμα. Σημείο αναφοράς είναι αναμφισβήτητα η σέξι Καναδέζα Natasha Henstridge που εκεί στα μέσα των 90s χάζεψε πολύ κόσμο από το αρσενικό κοινό με την «θερμή» της συμμετοχή σ’ ένα ψιλοανέμπνευστο είναι η αλήθεια ταινιάκι sci-fi / horror θεματολογίας. Πράγματι το «εύκολο» και αφελές σενάριο δεν ενδείκνυται για μεγάλα πράγματα. Όμως ευτυχώς για τους συντελεστές (και το κοινό) η παρουσία αξιόλογων και ποιοτικών ηθοποιών (διαβάστε το cast παρακάτω) υψώνει τον πήχη, προσδίδει κάποια βαρύτητα στα σεναριακά δεδομένα και με αιχμή του δόρατος την εκρηκτική εξωγήινη πρωταγωνίστρια προσφέρει πλούσια ψυχαγωγία στο κοινό του. Συμβολή στη διασκέδαση έχουν φυσικά και τα εφέ, ειδικά όσον αφορά τη μορφή και δράση της Sil όταν ενεργοποιεί τα εξωγήινα μέσα.

natasha henstridge species

Horror Trivia
Πρόκειται για ντεμπούτο της Natasha Henstridge στον κινηματογράφο.

Ταυτόχρονα το «Species» βγάζει και γέλιο, ειδικά με την ευκολία που η εξωγήινη σεξοβόμβα σαγηνεύει τους φραγκάτους λιγούρηδες της υψηλής κοινωνίας του LA. Τα θύματα πέφτουν πρόθυμα (και πώς θα γινόταν αλλιώς με τέτοιο δόλωμα;) στην παγίδα της πανέμορφης ξανθιάς η οποία δεν χάνει την γοητεία της ούτε κι όταν αλλάζει το χρώμα των μαλλιών της. Από εκεί και πέρα πρέπει να τονιστούν και τα στραβά σημεία του φιλμ, με πρώτο το αταίριαστο team των επιστημόνων. Μερικοί απ’ αυτούς μοιάζουν εντελώς ξεκάρφωτοι και αχρείαστοι για την αποστολή, πόσο μάλλον το μέντιουμ της παρέας που θα ήταν καλύτερα να μην συμμετείχε καθόλου.

Θα αναμέναμε επίσης μια ακόμα πιο δυνατή ένοπλη ομάδα από πλευράς μυστικών υπηρεσιών και όχι τους λίγους τυχάρπαστους πιστολέρο που αραιά και πού εμφανίζονται για να λησμονηθούν στο άψε σβήσε.

Με πρωταρχικό κριτήριο την προσφερόμενη διασκέδαση το «Species» σε κερδίζει παρά τις αντιξοότητες που εν πολλοίς το ίδιο καλλιεργεί. Αξίζει της προσοχής των φίλων του τρόμου, ειδικά των οπαδών του εξωγήινου τρόμου κι ας μην πιάνει ούτε στο ελάχιστο τα αριστουργήματα της συγκεκριμένης συνομοταξίας. Διότι όπως και να το κάνουμε, δεν είναι εύκολο να βγαίνουν συχνότερα αριστουργήματα όπως το «Alien» ή το «The Thing». Πάντως η κληρονομιά του «Species» μόνο αδιάφορη δεν είναι αφού γονιμοποίησε άλλα τρία (χειρότερα δυστυχώς) sequels ενώ έγινε και βιβλίο, γραμμένο από την Αμερικανίδα συγγραφέα Yvonne Navarro.

thanasimo eidos

Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Ο ερωτικός φόνος ενός διαβητικού με…θανατηφόρο γλωσσόφιλο της Sil.
  • Η ίδια η Sil είναι από μόνη της highlight της ταινίας!

Trailer

Photos

species still

Posters

species poster

species cover

species 1995

species

Links

Wikipedia
Rottentomatoes
Imdb

Θετικά

Η εντυπωσιακή Sil, προσεγμένα ειδικά εφέ, πλούσια δράση, αξιόλογο επιτελείο ηθοποιών.

Αρνητικά

Ύπαρξη περιττών χαρακτήρων, προβληματικό σενάριο με υπερβολές και ενοχλητικές απλουστεύσεις.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Αξιοπρεπές και ευχάριστο φιλμ τρόμου/sci-fi κατεύθυνσης με καλούς ηθοποιούς και σαγηνευτικό «κακό». Αξίζει της προσοχής σας κι ας κάνει νερά στο σεναριακό κομμάτι κυρίως.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.