Reviews
Διαβάζετε
The Steam Experiment
0

The Steam Experiment

από Horrormovies.gr23/01/2019

Το Πείραμα του Χάους

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Τhe Steam Experiment» αφηγείται την ιστορία ενός παρανοϊκού επιστήμονα ο οποίος έχει κλειδώσει σε μια σάουνα έξι ανθρώπους απειλώντας να ανεβάσει τη θερμοκρασία σε θανάσιμα επίπεδα εάν ο τοπικός τύπος δεν δημοσιεύσει την εργασία του για το ζήτημα της Παγκόσμιας Υπερθέρμανσης.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

2009

Σκηνοθεσία

Philippe Martinez

Παραγωγή

Luc Campeau, Philippe Martinez

Σενάριο

Robert Malkani

Ηθοποιοί

Val Kilmer, Armand Assante, Eric Roberts, Patrick Muldoon

Εταιρείες Παραγωγής

Genius Productions, Cinepro Pictures

Γνωστή και ως

The Chaos Experiment

Μεταφρασμένος Τίτλος

Το Πείραμα του Χάους

Σλόγκαν

Chaos begins when the heat rises...

Γλώσσα

Αγγλικά

Προϋπολογισμός

$7.000.000

Διάρκεια

90 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Val Kilmer, Armand Assante, Eric Roberts…ε δε μπορεί. Τόσοι δευτεραγωνιστές μαζί, κάτι ενδιαφέρον θα υπάρχει εδώ σκέπτομαι. Δυστυχώς οι προσδοκίες διαψεύδονται παρακολουθώντας το «The Steam Experiment» και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι τα γνωστά ονόματα δεν εγγυώνται υψηλή ποιότητα σε μια ταινία.

Το κεντρικό θέμα με το οποίο καταπιάνεται η υπόθεση είναι ενδιαφέρον. Η Παγκόσμια Υπερθέρμανση ή αλλιώς Global Warming γίνεται αφορμή για έναν ξεπεσμένο επιστήμονα (Val Kilmer) προκειμένου να εφαρμόσει ένα σαδιστικό και παρανοϊκό πείραμα. Θορυβημένος από την ιδέα ότι το τέλος του κόσμου λόγω υπερθέρμανσης πλησιάζει, κλειδώνει σε μια πολυτελή σάουνα 6 άτομα (3 γυναίκες και 3 άνδρες) με σκοπό να καταδείξει τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπερθέρμανση για το ανθρώπινο είδος. Πρώτα επισκέπτεται μια τοπική εφημερίδα ζητώντας να δημοσιευθεί άρθρο του πάνω στους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διαφορετικά θα σκοτώσει τους παγιδευμένους στη σάουνα. Όπως ήταν αναμενόμενο η αστυνομία τον μαζεύει και τον οδηγεί στο δωμάτιο ανάκρισης όπου το ρόλο του ανακριτή αναλαμβάνει ένας νευρικός μπάτσος (Armand Assante). Τελικά ο επιστήμονας λέει αλήθεια για το μακάβριο πείραμά του ή μήπως αποτελεί μια διεστραμμένη φαντασίωση;

Το χιλιοπαιγμένο θέμα του τρελοεπιστήμονα επιστρατεύεται ακόμα μια φορά σε θρίλερ με τραγικά όμως αποτελέσματα. Το ίδιο παρατηρούμε και με το μοτίβο των σκόπιμα κλεισμένων ανθρώπων σ’ έναν περιορισμένο χώρο, ένα μοτίβο που πάντως δεν βαριόμαστε εύκολα αφού μπορεί να δημιουργήσει έντονες σκηνές με μεγάλη αγωνία. Στο «The Steam Experiment» όμως δεν λειτουργεί αποτελεσματικά αφού το φιλμ είναι φανερά κακοσκηνοθετημένο, στερούμενο φαντασίας και δημιουργικότητας.

val kilmer experiment

Horror Trivia: Το φιλμ είναι γνωστό και με τον εναλλακτικό τίτλο «The Chaos Experiment».

Οι σκηνές εναλλάσσονται δείχνοντας τη μία την ανάκριση του επιστήμονα, μίατην άλλη τις δραματικές στιγμές των παγιδευμένων. Οι ερμηνείες εντός της σάουνας είναι κάτω του μετρίου αλλά και οι δύο πρωταγωνιστές στο ανακριτικό δωμάτιο που σηκώνουν και το κύριο βάρος, ασκούν την υποκριτική τους ικανότητα χωρίς ενθουσιασμό. Ο Val Kilmer παρά τη σοβαροφάνειά του αυτοπεριορίζεται απογοητευτικά ενώ ο Assante είναι αδιάφορος και μάλλον ακατάλληλος γι’ αυτό το ρόλο. Οι δύο άντρες χαραμίζονται με βαρετούς διαλόγους ενώ η ελεεινή σκηνή που το μάτι του Kilmer αρχίζει να τρεμοπαίζει μας παρακινεί να εκσφενδονίσουμε οποιοδήποτε κοντινό αντικείμενο στην τηλεόρασή μας.

Στη σάουνα επικρατούν (υποτίθεται) σκηνές αλλοφροσύνης με μερικές βίαιες στιγμές να αποτελούν σύντομη «δροσιά» για τον θεατή αλλά το τελικό αποτέλεσμα υποβαθμίζεται από την άχρωμη απόδοση των συμμετεχόντων και τις συχνά παιδαριώδεις αντιδράσεις τους. Μια μικροανατροπή προς το φινάλε δεν αλλάζει πολλά πράγματα και τελικά εκείνο που σου μένει από την ανεξάρτητη αυτή παραγωγή είναι μια πικρία καθώς και το βασανιστικό ερώτημα γιατί να χαλάσεις 90 περίπου λεπτά από τη ζωή σου για να δεις ένα τόσο ανιαρό έργο.

Best Movie Scenes (spoilers)

  • Μια ανατριχιαστική αυτοκτονία εντός της σάουνας.
  • Η απρόβλεπτη πινελιά προς το τέλος.

Photos

το πείραμα του χάους

the steam experiment

the steam experiment 2009

Posters

the chaos experiment 2009

the chaos experiment

Trailer

Links

Imdb

Wikipedia

Θετικά

Ενδιαφέρουσα ιδέα όσον αφορά το κίνητρο του παρανοϊκού επιστήμονα, ελάχιστες στιγμές αληθινής αγωνίας στη σάουνα, ανατρεπτικό τελείωμα.

Αρνητικά

Μέτρια έως αδύναμη ηθοποιία, βραδυκίνητος ρυθμός, προβληματική σκηνοθεσία, πολλοί ανούσιοι διάλογοι.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Ανέλπιστα κακό και κουραστικό φιλμ με ελάχιστες στιγμές σασπένς και τρόμου. Η κατρακύλα των Val Kilmer – Armand Assante δεν έχει τελειωμό.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.