The Tall Man

Μετά το τρομερό και διεθνώς αναγνωρισμένο «Martyrs» του 2008, ο Γάλλος κινηματογραφιστής Pascal Laugier επέστρεψε τέσσερα χρόνια μετά με μια απρόσμενα ποιοτική δουλειά στο horror πεδίο. Πρόκειται για το «The Tall Man», μια πολυδιάστατη ταινία που δεν περιορίζεται στα στεγανά του τρόμου αλλά απλώνει τα φτερά της στο μυστήριο και στο αστυνομικό δράμα φτάνοντας σ’ ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον είναι μια ταινία με βάθος προκαλώντας φιλοσοφικές, ηθικές και κοινωνικές ανησυχίες χωρίς να φαίνεται «δήθεν» και ψευτοκουλτούρα.

Παρά το ενοχλητικό θέμα του –λέγε με απαγωγές μικρών παιδιών– το «The Tall Man» κερδίζει την εκτίμησή μας από πολύ νωρίς χάρη στο αριστοτεχνικά κατασκευασμένο μυστήριο που αναδύεται βαθμιαία αλλά όχι νωχελικά και βεβαίως χάρη στους ταλαντούχους ηθοποιούς που στηρίζουν την ιστορία με δυναμικές και γεμάτες συναίσθημα ερμηνείες. Ειδικά η πρωταγωνίστρια Jessica Biel (Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι), παίζει τόσο έντονη εκφραστικότητα που της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

tall man 2012

Ας έρθουμε όμως στην υπόθεση. Αυτή έχει να κάνει με μια σειρά μυστηριωδών εξαφανίσεων παιδιών σε μια μικρή επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ. Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί ο θρύλος για τον Tall Man, μια απροσδιόριστη φιγούρα που υποτίθεται αρπάζει τα παιδιά. Άλλοι ντόπιοι τον πιστεύουν και άλλοι όχι. Ένα βράδυ που το μικρό αγόρι μιας νοσοκόμας (Jessica Biel) απαγάγεται από έναν μυστηριώδη εισβολέα που εισήλθε στο σπίτι της, η νοσοκόμα αποφασίζει να τον κυνηγήσει μέχρις εσχάτων. Η καταδίωξη θα οδηγήσει στο ξεδίπλωμα μια σειράς συνταρακτικών γεγονότων που θα ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση του Tall Man.

Ο δημιουργός του φιλμ εμπνεύστηκε τον θρύλο του Tall Man από μια φανταστική φιγούρα που δημιουργήθηκε από το Internet. Πρόκειται για την ψιλόλιγνη μορφή του Slender Man ο οποίος λέγεται ότι αρπάζει παιδιά και τους κάνει κακό.

Σίγουρα η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ακόμη μεγαλύτερο γίνεται το ενδιαφέρον καθώς κυλούν τα λεπτά και συγκλονιστικές ανατροπές έρχονται στο προσκήνιο. Η αβεβαιότητα για τον ρόλο των χαρακτήρων της πόλης εντείνεται. Το μυστήριο γύρω από τον θρύλο του Tall Man συναρπάζει παρότι φαίνεται πως για πρώτη φορά η λύση του είναι πιο κοντά από ποτέ. Τρόμος και σασπένς συνοδεύουν πολλές σκηνές μέχρι να πάρει την σκυτάλη η αστυνομική έρευνα.

Επειδή δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα για να μην χαλάσουμε την έκπληξη σε όσους θεατές δεν έχουν δει την ταινία, θα αρκεστούμε μόνο σε ένα σύντομο αλλά περιεκτικό σχόλιο. Μπορεί το «The Tall Man» να διαφέρει υφολογικά από το «Martyrs» όμως ο Pascal Laugier κατάφερε να φτιάξει άλλη μια σοκαριστική ταινία που δεν βασίζεται στο λουτρό αίματος για να σοκάρει, αλλά στην σαρωτική ιστορία του.

Το σημαντικό επίτευγμα του Γάλλου κινηματογραφιστή είναι ότι κατάφερε να δώσει σε μια φαινομενικά τυπική ιστορία εγκλήματος πρωτοφανείς κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις που θα θελήσετε να συζητήσετε με την παρέα σας μετά το τέλος της
ταινίας. Σίγουρα αυτό δεν είναι μικρό πράγμα και δεν το καταφέρνουν πολλές ταινίες τρόμου.

the tall man
tall man jessica biel
the secret 2012
ΘΕΤΙΚΑΑΡΝΗΤΙΚΑ
Δυνατές ερμηνείες, εμπνευσμένη σκηνοθεσία, καλογραμμένο σενάριο με εκπληκτικές ανατροπές, έντονη δραματική ατμόσφαιρα που σε ταρακουνά, οι φιλοσοφικές και κοινωνικές προεκτάσεις που παίρνει το φιλμ με πετυχημένο τρόπο.Λίγες σεναριακές υπερβολές και μη ρεαλιστικές καταστάσεις.
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ (SPOILERS) 1) Η απαγωγή του παιδιού της πρωταγωνίστριας νοσοκόμας και η καταδίωξη του απαγωγέα από την επίμονη μητέρα. Πολύ δυνατή και αγωνιώδης σκηνή πραγματικά!
2) Η φοβερή ανατροπή γύρω στη μέση της ταινίας γύρω από την ταυτότητα του κάθε εμπλεκομένου στις εξελίξεις.
3) Οι συγκινητικές σκηνές του φινάλε που προβληματίζουν και δίνουν μπόλικη τροφή για σκέψη.

Horrormovies.gr
Εξαιρετικό μείγμα τρόμου, μυστηρίου και αστυνομικού δράματος που οι φίλοι των καλών ταινιών (και όχι μόνο του τρόμου) πρέπει να δουν. Θα σας καθηλώσει!
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή

Ash vs Evil Dead – Season 2 Review

Army of the Dead Review

The Strain – Season 3 Review