Πρόκειται για ένα ιδιόρρυθμο βρετανικό φιλμ που συνδυάζει τρόμο, γοτθική ατμόσφαιρα, επιστημονική φαντασία και ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τον τεράστιο Michael Man (The Last of the Mohicans, Heat) στη σκηνοθεσία και το πολύ δυνατό cast που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Scott Glenn (Training Day, The Hunt for Red October), Gabriel Byrne (The Usual Suspects, Miller’s Crossing) και Ian McKellen (X-Men, Lord of the Rings) η εμπορική αποτυχία του, του στέρησε τη δόξα και την ευρεία κυκλοφορία με αποτέλεσμα το «The Keep» να είναι περισσότερο γνωστό στους πιο ψαγμένους λάτρεις του cult και στους λίγους πιστούς οπαδούς του.
Περισσότερο έχει μείνει στην ιστορία για την σκοτεινή, ατμοσφαιρική ηλεκτρονική μουσική του από το θρυλικό γερμανικό συγκρότημα Tangerine Dream και μερικούς ακόμα καλλιτέχνες παρά για οτιδήποτε άλλο.
Βρισκόμαστε στα βάρβαρα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στη Ρουμανία όπου μια μικρή ομάδα στρατιωτών ναζί καλείται να φρουρήσει ένα χωριό για στρατηγικούς λόγους. Εκεί βρίσκεται ένα παράξενο «κάστρο» τεραστίων διαστάσεων το οποίο οι ντόπιοι φοβούνται και αντιμετωπίζουν με δέος. Οι στρατιώτες δεν πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες των χωρικών και αφήνονται στην απόλαυση της αποκομιδής πλούτου ακόμα και από το ίδιο το οχυρό. Κάτι δεν πάει καλά όμως.
Η απερισκεψία των ναζί απελευθερώνει ένα θανάσιμο πλάσμα που κατοικεί στα σκοτεινά βάθη του οχυρού και τους ξεπαστρεύει έναν έναν. Ταυτόχρονα το ξύπνημα του δαιμονικού πλάσματος με το όνομα Radu Molasar διαισθάνεται ένας μυστηριώδης άντρας από τον…Πειραιά (ναι σωστά διαβάζετε!) και σπεύδει άμεσα στην περιοχή. Στο ίδιο μέρος αποστέλλεται και ένας Εβραίος καθηγητής μαζί με την κόρη του καθώς θεωρείται ικανός να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου και να γλιτώσει έτσι από τη φρικτή μοίρα που περιμένει τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η ταινία αποτελεί μεταφορά βιβλίου με τον ίδιο τίτλο γραμμένο από τον Αμερικανό συγγραφέα F. Paul Wilson που ειδικεύεται σε horror και sci-fi μυθιστορήματα.
Η μπερδεμένη υπόθεση και η προχειρότητα του σεναρίου δυσκολεύουν την παρακολούθηση του «The Keep». Ο νωχελικός ρυθμός και οι ασαφείς διάλογοι εντείνουν αυτή τη δυσκολία. Πάντως αν ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα μπορούμε να συμπαθήσουμε το φιλμ αναγνωρίζοντας τουλάχιστον κάποιες αρετές. Για παράδειγμα ουδείς μπορεί να αρνηθεί την απίστευτα βαριά και καταθλιπτική ατμόσφαιρα η οποία γιγαντώνεται κυρίως λόγω της υπέροχης μουσικής υπόκρουσης.
Παράλληλα η σκοτεινή, ομιχλώδης φωτογραφία μέσα από το φρούριο παράγει αισθήματα τρόμου και κλειστοφοβίας. Παρά την αδεξιότητα του σεναρίου μπορούμε να εντοπίσουμε ορισμένα ηθικά και κοινωνικά μηνύματα μέσα στο φιλμ. Στηλιτεύει τον πόλεμο, τον φασισμό, τις κτηνωδίες εις βάρος αμάχων ενώ συχνά κάνει μνεία στην τραγική μοίρα των Εβραίων κατά τη διάρκεια εξέλιξης του Ολοκαυτώματος.
Ο υπερφυσικός κακός της υπόθεσης (μιλάμε για cult μορφή) συχνά παραλληλίζεται με τη ναζιστική λαίλαπα και το κακό που έχει προξενήσει στον κόσμο. Οι ηθικοπλαστικού τύπου αναφορές ίσως ξενίσουν ορισμένους αλλά νομίζω ότι το «The Keep» θα έδειχνε πιο άνοστο αν δεν τις είχε.
Αν και τα ειδικά εφέ ήταν πιο προσεγμένα χωρίς να θυμίζουν κινούμενα σχέδια θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Γενικότερα μένει η εντύπωση ότι το «The Keep» ήθελε να μας πει πολλά περισσότερα αλλά διάφορες αναποδιές περιόρισαν το όραμά του. Αξίζει μια ματιά αλλά μην περιμένετε πολλά πράγματα.