Reviews
Διαβάζετε
Xtro
xtro
Review

Xtro

από 29/12/2014
Επισκόπηση
Υπόθεση

Στο «Xtro» ένας άντρας που είχε απαχθεί από εξωγήινους επιστρέφει στο σπίτι του μετά από τρία χρόνια για να διεκδικήσει το γιο του και τη γυναίκα του. Όμως κάτι δεν πάει καλά με τον εν λόγω άντρα καθώς η φύση του φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά.

Χώρα

Ηνωμένο Βασίλειο

Έτος

1983

Σκηνοθεσία

Harry Bromley Davenport

Παραγωγή

Mark Forstater

Σενάριο

Harry Bromley Davenport

Ηθοποιοί

Bernice Stegers, Philip Sayer, Simon Nash, Maryam d'Abo, Danny Brainin

Μουσική

Harry Bromley Davenport

Εταιρείες Παραγωγής

Amalgamated Film Enterprises

Γλώσσα

Αγγλικά

Σλόγκαν

A brutal excursion in terror.
This Alien is Pure Evil.
Some extra-terrestrials aren't friendly.

Διάρκεια

1 Ώρα και 21 Λεπτά (81 Λεπτά)

Θετικά

Καλά εφέ, υποβλητικά μουσικά θέματα, σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, ικανοποιητικό ποσοτικά και σχεδιαστικά gore.

Αρνητικά

Μέτριες ερμηνείες, αλλοπρόσαλλο σενάριο με μερικές πραγματικά τρελές, αφελείς και αταίριαστες ιδέες. Επίσης η ανάπτυξη του εξωγήινου μέρους είναι απελπιστικά φτωχή.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Σίγουρα μιλάμε για cult ταινία τρόμου/sci-fi που σήμερα όμως φαίνεται ξεπερασμένη και αλλοπρόσαλλη. Συστήνεται μόνο στους φίλους των B movies.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
ΚΡΙΤΙΚΗ

xtro alien extra terestrial monster cult movieΗ ταινία αυτή κυκλοφόρησε σε μια εποχή που η μεγάλη επιτυχία του «Alien» (1979) είχε προκαλέσει την αναμενόμενη γονιμοποίηση «αντιγραφών», μέτριων και κακόγουστων στις περισσότερες περιπτώσεις. Βέβαια το «Xtro» μοιάζει λιγότερο στη θρυλική ταινία του Ridley Scott συγκριτικά με άλλες εκείνου του ρεύματος εξερευνώντας τις αλλόκοτες και συχνά παρανοϊκές ιδέες του δημιουργού της.

Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Ένας άντρας απαγάγεται από εξωγήινους την ώρα που έπαιζε με το γιο του στην αυλή και μετά από λίγα χρόνια επιστρέφει στον τόπο του…μεταλλαγμένος. Δηλαδή έχει και την πραγματική του μορφή αλλά και την υποβόσκουσα εξωγήινη. Αφού καθαρίζει με συνοπτικές διαδικασίες κάποιους άτυχους που βρίσκονται στο δρόμο προς την οικία του, αναγεννιέται μέσα από τη μήτρα και τα γεννητικά όργανα μιας γυναίκας και οδεύει προς το γιο και τη γυναίκα του στοχεύοντας στο πολυπόθητο reunion.

xtro birth cult movieΗ σύζυγός του βέβαια δεν έμεινε πιστή αλλά έχει μπάσει στο σπίτι της ένα νέο ειδύλλιο. Οι δύο άντρες συναντιούνται και εννοείται πως η σχέση τους δεν είναι και η καλύτερη. Στη συνέχεια ο πατέρας επιδεικνύει περίεργη συμπεριφορά και ο πρώτος μάρτυρας αυτής είναι ο μικρός του γιος. Μετά από την αρχική τρομάρα, πατέρας και γιος αναπτύσσουν στενότερη σχέση και οι πράξεις του γιου επηρεάζονται από τη σκοτεινή φύση του πατέρα του. Άραγε τι τέλος θα έχει αυτή η τρελή και αλλόκοτη ιστορία;

Για να το διαπιστώσετε δεν έχετε παρά να δείτε το «Xtro». Να τονίσουμε βέβαια ότι η παρακολούθησή του είναι δύσκολη για τα σημερινά δεδομένα και τις διαφορετικές τάσεις των horror τηλεθεατών. Βασικό πρόβλημα του φιλμ είναι η ετερόκλητη και ασυνάρτητη δομή του σεναρίου. Γεμάτο τρελές και «ό, τι να’ ναι» ιδέες προκαλεί προβληματισμό και δεν πείθει εύκολα για τη σοβαρότητά του. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φιλμ κινούμενο μεταξύ επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και δράματος που προσπαθεί να φανεί σοβαρό. Σε άλλα σημεία εξερευνά ακόμα και το πεδίο του supernatural!

Horror Trivia
Έχει αναφερθεί λανθασμένα στο παρελθόν ότι το «Xtro» είχε συμπεριληφθεί στην περιβόητη λίστα των Video Nasties στη Μεγάλη Βρετανία.

Στον αντίποδα, συναντάμε καλά εφέ, ικανοποιητικές δόσεις gore, σουρεαλιστική ατμόσφαιρα και καταπληκτική μουσική. Ειδικά η τελευταία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του «Xtro» και σε συναρπάζει εντείνοντας το σουρεαλιστικό feeling. Τελικά το φιλμ κατάφερε να αποκτήσει το στάτους του cult και ο δημιουργός του έφτιαξε άλλες δύο ταινίες Xtro με υποθέσεις που δεν σχετίζονται με την αρχική κυκλοφορία. Πρόκειται για τα «Xtro II: The Second Encounter» (1990) και «Xtro 3: Watch The Skies» (1995). Μεταξύ των δύο προτιμήστε χαλαρά το πρώτο.

Movie Review Highlights (SPOILERS)

  • Η αιματηρή «αναγέννηση» του πατέρα ως εξωγήινου από το γεννητικό όργανό μιας δύστυχης γυναίκας.
  • Η τρομακτική σφαγή μιας γυναίκας από ένα ανδρείκελο-στρατιώτη.
  • Το συγκινητικό φινάλε με την έντονη εξωγήινη αύρα.

Posters
xtro 1982 xtro 1983 xtro film xtro movie xtro poster

Photos

Trailer

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Wikipedia
IMDb

Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.