Cat People

Το Φιλί της Μάγισσας

Από τον σκηνοθέτη του κλασικού φιλμ νουάρ «Out of the Past» (1947) Jacques Tourneur έρχεται αυτό το θεσπέσιο φιλμ τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού αλλά μεγάλης αξίας και πλούσιας κληρονομιάς στο horror genre. Το «Cat People» είναι από τις κορυφαίες δουλειές του Γάλλου σκηνοθέτη ο οποίος ειδικεύεται στα low budget φιλμ τρόμου όντας ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους τους.

To «Cat People» μπαίνει κατευθείαν στο ψητό και μας συστήνει του δύο κύριους πρωταγωνιστές, την Irena και τον Oliver. Η Irena είναι μια σαγηνευτική μετανάστρια από τη Σερβία που εργάζεται ως σχεδιάστρια μόδας. Ο Oliver ένας συνηθισμένος Αμερικανός που ασχολείται επαγγελματικά με τον σχεδιασμό πλοίων. Οι δύο άνθρωποι ερωτεύονται αστραπιαία και σύντομα τυλίγονται με τα δεσμά του γάμου. Όμως η Irena δεν είναι τόσο φυσιολογική όσο αρχικά φαινόταν. Διακατέχεται από αλλόκοτες φοβίες για κάποια πλάσματα γνωστά ως «άνθρωποι-γάτες» των λαϊκών θρύλων της χώρας της. Φοβάται ότι αν έρθει σε ερωτική συνεύρεση με τον σύζυγό της θα μεταμορφωθεί σε άνθρωπο-γάτα και θα του κάνει κακό.

cat people review

Εκείνος προσπαθεί να την καθησυχάσει επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που διαθέτει. Μάταια όμως καθώς οι φοβίες τις γυναίκας του φαίνεται πως είναι ανυποχώρητες. Μπλεγμένος σε αυτή την δύσκολη κατάσταση ο Oliver αρχίζει να απομακρύνεται από την Irena και να ερωτεύεται μια εμφανίσιμη συνάδελφό του. Η ενόχληση της Irena είναι εμφανής για την απιστία του συζύγου της και η συμπεριφορά της αλλάζει επικίνδυνα. Η συνέχεια θα δείξει κατά πόσο η σέρβικη παράδοση για τους ανθρώπους-γάτες είναι αληθινή ή όχι…

Το φιλμ γυρίστηκε μέσα σε 18 μέρες και λόγω περιορισμένου budget χρησιμοποιήθηκαν σκηνικά από την ταινία του Orson Welles «The Magnificent Ambersons».

Η ταινία βασίζεται στην σύντομη ιστορία The Bagheeta του συγγραφέα Val Lewton που εκδόθηκε το 1930. Ξεχωρίζει για την εξαιρετική και γεμάτη ευρηματικότητα σκηνοθεσία του Jacques Tourneur καθιερώνοντας μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές στη σκηνή του τρόμου που έμεινε γνωστή ως Lewton Bus. Ουσιαστικά πρόκειται για την απότομη διακοπή μιας συσσώρευσης τρομακτικών εικόνων/σκηνών από κάτι συνηθισμένο και ακίνδυνο όπως το λεωφορείο που διακόπτει την καταδίωξη της συναδέλφου του Oliver από την απειλητική Irena.

simone simon

Άλλη μια ευφυής σκηνοθετική τεχνική είναι το παιχνίδι με τις σκιές και η επιμονή σε σκιώδεις απειλητικούς σχηματισμούς που υποκαθιστούν την παρουσία του «πλάσματος» που θα περίμενε να δει με τα μάτια του ο θεατής. Αυτή η μέθοδος διαφοροποιούταν σημαντικά από τις νόρμες της εποχής αλλά δεν στερεί καθόλου το αίσθημα φόβου από το φιλμ. Αντιθέτως το ενισχύει και το αναδεικνύει.

Το «Cat People» είναι μια σπουδαία δουλειά, γεμάτη έντονα συναισθήματα, καλογραμμένους διαλόγους και με πολύ ευχάριστη ροή γεγονότων που εναλλάσσονται μεταξύ ψυχολογικού τρόμου και ερωτισμού. Η ψυχανάλυση και το φολκλόρ συμπληρώνουν την εικόνα αυτής της ποιοτικής και ξεχωριστής ταινίας τρόμου ενώ η δραματική κατάληξη με την έξοχη, «αιλουροειδή» αλληγορία μαγεύει.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το φιλμ γονιμοποίησε ένα κατώτερο αλλά όχι αδιάφορο remake το 1982 με πρωταγωνιστές τους Malcolm McDowel και Nastassja Kinski. Προτιμήστε πάντως αυτό το «Cat People» σε σχέση με το remake.

curse of cat people
cat people poster
cat people
ΘΕΤΙΚΑΑΡΝΗΤΙΚΑ
Εκπληκτική σκηνοθεσία με πρωτοποριακές τεχνικές, υπέροχες ερμηνείες, δραματική ατμόσφαιρα, συμπαγές σενάριο με γοητευτικούς διαλόγους.Η ταινία θα μπορούσε να είναι λίγο πιο τολμηρή στην απεικόνιση της βίας αλλά ας αναλογιστούμε ότι μιλάμε για τη δεκαετία του ’40.
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ (SPOILERS) 1) Η μνημειώδης σκηνή στην οποία η συνάδελφος του πρωταγωνιστή ακολουθείται από την Irena και ουσιαστικά δημιούργησε ολόκληρη σχολή horror τεχνικών.
2) Η πολύ τρομακτική σκηνή που η συνάδελφος του ήρωα τρομοκρατείται στην πισίνα του ξενοδοχείου από μια μυστηριώδη σκοτεινή μορφή.
3) Το δραματικό και έντονα συγκινησιακό φινάλε.

Horrormovies.gr
Ένα από τα γοητευτικότερα φιλμ του πρώιμου κλασικού horror κινηματογράφου με πρωτότυπο θέμα και έντονες συγκινήσεις.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα

Red to Kill (Yeuk saat) Review

The Old Ways Review

Δημοφιλή

The Old Ways Review

The Fear Street Trilogy Review