Reviews
Διαβάζετε
Chasing Sleep
0

Chasing Sleep

από Horrormovies.gr29/05/2019

Άγρυπνες Νύχτες

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Chasing Sleep» επικεντρώνεται στο προσωπικό δράμα που βιώνει ένας καθηγητής Πανεπιστημίου όταν ξυπνάει τη νύχτα και διαπιστώνει ότι η σύζυγός του έχει εξαφανιστεί. Στη συνέχεια βρίσκεται αντιμέτωπος με παραισθήσεις και παραδοξότητες που δυσκολεύουν την προσπάθειά του να την εντοπίσει και τον οδηγούν στην απόλυτη παρακμή.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

2000

Σκηνοθεσία

Michael Walker

Παραγωγή

Thomas Bidegain

Σενάριο

Michael Walker

Ηθοποιοί

Jeff Daniels, Emily Bergl, Gil Bellows, Zach Grenier, Julian McMahon, Ben Shenkman, Molly Price, Patrick Moug

Εταιρείες Παραγωγής

Canal+, Forensic Films, Glaski Productions, TVA International

Μεταφρασμένος Τίτλος

Άγρυπνες Νύχτες

Σλόγκαν

The nightmare begins when you open your eyes...

Γλώσσα

Αγγλικά

Διάρκεια

104 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ένα καταπληκτικό ψυχολογικό θρίλερ με τον Jeff Daniels σε ένα απόλυτο one man show. Το «Chasing Sleep» είναι ένας πετυχημένος συνδυασμός της σεναριακής πολυπλοκότητας (και παραδοξότητας) του David Lynch και της απελπιστικής ατμόσφαιρας του Roman Polanski που ψυχοπλακώνει και ταυτόχρονα διασκεδάζει τους θεατές του μ’ έναν μοναδικό τρόπο.

Ο Jeff Daniels υποδύεται τον ταλαιπωρημένο σύζυγο που ξυπνάει στη μέση της νύχτας για να ανακαλύψει ότι η γυναίκα του δεν έχει επιστρέψει ακόμα σπίτι. Προσπαθεί λοιπόν να την εντοπίσει και ταυτόχρονα να καταλάβει την περίεργη εξαφάνισή της. Κατά την προσπάθειά του βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σ’ έναν ψυχωτικό κόσμο παραισθήσεων, αναμνήσεων και περιπλοκών απ’ τον οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει γυρισμός.

Το φιλμ αποτελεί μάθημα για το πώς μπορεί να φτιαχτεί μια υπέροχη ταινία με ένα φαινομενικά απλό θέμα ως αφετηρία. Ο δημιουργός του φιλμ Michael Walker έχει επενδύσει στην παγίωση σουρεαλιστικής ατμόσφαιρας και κλειστοφοβικού περιβάλλοντος εντός του σπιτιού του πρωταγωνιστή, διαμορφώνοντας έτσι το ιδανικό πλαίσιο για το ξεδίπλωμα των συμβάντων μέχρι το φινάλε.

O Jeff Daniels παίζει σε όλο το φιλμ ξυπόλητος.

Φροντίζει να μην τηρεί αυστηρά την αίσθηση του χρόνου, γι’ αυτό και βλέπουμε ας πούμε τον ήρωα να κυκλοφορεί νύχτα στους χώρους του σπιτιού του ενώ όταν ανοίγει την πόρτα έξω μπορεί να δούμε μέρα. Όλο το βάρος πέφτει πάνω στον κεντρικό χαρακτήρα ο οποίος βγάζει προς τα έξω μια εικόνα παρακμής, απόγνωσης και έντονου στρες, εμπλουτισμένης με μια χαλαρά χιουμοριστική διάθεση, δοσμένη στην σωστή αναλογία ώστε να μην στερεί τον πεσιμιστικό χαρακτήρα του έργου.

Απόκοσμοι ήχοι από τους σωλήνες του οικήματος, αλλόκοτες εικόνες εντός των δωματίων, απρόσμενοι επισκέπτες στο σπίτι και ένα πειστικά ψυχωτικό βλέμμα του ταλαιπωρημένου συζύγου είναι μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Chasing Sleep». Το μόνο σημαντικό μειονέκτημα εντοπίζεται στην σχετικά εύκολη λύση του μυστηρίου που παρότι δεν εκφράζεται φανερά στο τελείωμα, εντούτοις αποτελεί την λογική και αναμενόμενη κατάληξη με βάση όσα έχουμε δει σε όλη τη διάρκεια της ταινίας.

Κάποιοι ίσως το βρουν και λίγο αργό αν και προσωπικά δε με κούρασε σχεδόν καθόλου. Το «Chasing Sleep» είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ της δεκαετίας των 00s και διακρίνεται για την εξαιρετική ερμηνεία του Jeff Daniels, μια από τις καλύτερες της καριέρας του. Οι λάτρεις του είδους δεν πρέπει να το χάσουν.


chasing sleep jeff daniels

chasing sleep review

chasing sleep 2000


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Το τετ-α-τετ της πρωταγωνίστριας με άλλα πτώματα του νεκροτομείου. Προσφέρει κάποιες ανατριχιαστικές σκηνές μέσα στη γενική μετριότητα.
  • Το μακάβριο φινάλε.

Θετικά

Πετυχημένος σουρεαλισμός, ατμόσφαιρα απελπισίας και παρακμής, μεγάλη ερμηνεία από τον Jeff Daniels.

Αρνητικά

Το σχετικά προβλέψιμο φινάλε, ο ψιλοαργός ρυθμός του.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ. Από τα καλύτερα στο είδος για την δεκαετία 2000-2009.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.