Crooked House Review

Άλλη μια mini σειρά τρόμου του BBC στο γνώριμο ύφος και στιλ που ακολουθούν οι συγκεκριμένες παραγωγές. Τουτέστιν, δραματικό κλίμα, τρομακτική ατμόσφαιρα ανά διαστήματα, αίσθηση αρχοντιάς αναδυόμενη από τα σπίτια-αντίκες του παρελθόντος και αξιοπρεπής ηθοποιία από ταλαντούχους βρετανούς ηθοποιούς της νεότερης εποχής της βρετανικής τηλεόρασης.

Οι εν λόγω παραγωγές είναι κάτι σαν «σιγουράντζα» με την έννοια ότι δεν απογοητεύουν αλλά ούτε και εντυπωσιάζουν με την ποιότητά τους. Ξέρεις ότι θα δεις καλοφτιαγμένα επεισόδια που όμως φτάνουν μέχρι ένα όχι και τόσο ψηλό ταβάνι από άποψης τρόμου, σασπένς και εκπλήξεων. Σ’ αυτό το συγκρατημένο επίπεδο βρίσκεται και το «Crooked House» που προβλήθηκε στο BBC Four τον Δεκέμβρη του 2008. Σεναριογράφος, παραγωγός αλλά και ένας εκ των βασικών ηθοποιών είναι ο εξαιρετικός Mark Gatiss που οι περισσότεροι γνωρίσαμε μέσα από την επιτυχημένη βρετανική σειρά «Sherlock».

Αποτελείται από 3 μισάωρα επεισόδια που παρουσιάζουν μια ξεχωριστή ιστορία τρόμου το καθένα. Οι 2 πρώτες ιστορίες αφηγούνται από τον έφορο αρχαιοτήτων ενός μουσείου τον οποίο επισκέπτεται ένας συγγραφέας για να του δείξει το παλιό και κάπως τρομακτικό πόμολο του σπιτιού του. Το πόμολο ανήκει στο φανταστικό αρχοντικό σπίτι Geap Manor όπου πλέον ζει ο συγγραφέας και με αφορμή αυτό ο έφορος του μουσείου αφηγείται δύο ιστορίες μαζί με μερικές ακόμα σκοτεινές λεπτομέρειες από το παρελθόν του σπιτιού. Η τρίτη ιστορία επικεντρώνεται στην σύγχρονη εποχή του συγγραφέα κάνοντας όμως σύνδεση με το σκοτεινό παρελθόν του αρχοντικού.

Η σειρά διαμορφώθηκε υπό τον επιρροή παλιών ανθολογιών τρόμου της βρετανικής Amicus Productions και των συγγραμμάτων του Βρετανού συγγραφέα ιστοριών φαντασμάτων M. R. James.

Η πρώτη ιστορία τοποθετείται χρονικά στον 18ο αιώνα και ακολουθεί έναν πλούσιο επιχειρηματία που η τελευταία του επιχειρηματική δραστηριότητα προκάλεσε ην χρεοκοπία και στη συνέχεια αυτοκτονία ενός συνεργάτη του. Ο επιχειρηματίας ανακαινίζει αυτήν την περίοδο το Geap Manor και πολύ σύντομα εγκαθίσταται σ’ αυτό. Εκεί όμως θα βιώσει εφιαλτικές στιγμές καθώς μυστηριώδεις ήχοι και τρομακτικές σκιές στους τοίχους κάνουν τη διαμονή του μαρτυρική.

Η δεύτερη μας πηγαίνει στα 1920s. Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι μασκέ στο Geap Manor ο διοργανωτής και οικοδεσπότης ανακοινώνει το γάμο του με μια από τις καλεσμένες. Η γιαγιά του όμως δείχνει εξαιρετικά ανήσυχη και σοκαρισμένη από την ανακοίνωση καθώς της έρχεται στο νου ένα θλιβερό γεγονός που είχε λάβει χώρα παλαιότερα στο ίδιο σπίτι όπου μια νύφη που έχασε τη ζωή της. Η τρομακτική παρουσία με το νυφικό που εμφανίζεται στους διαδρόμους του σπιτιού φαίνεται ότι δικαιολογεί τους φόβους της γιαγιάς…

Μετά το πέρας των δύο ιστοριών ο πρωταγωνιστής επιστρέφει στο σπίτι του με το πόμολο που για κάποιο λόγο δεν δέχτηκε να κρατήσει ο έφορος του μουσείου. Ταλαιπωρημένος από τις δικές του σκοτούρες, ο συγγραφέας θα γίνει κι αυτός μάρτυρας τρομακτικών γεγονότων που ενδεχομένως θα επηρεάσουν και ένα πολύ κοντινό του πρόσωπο.

Σε γενικές γραμμές το «Crooked House» είναι μια συμπαθητική mini σειρά-ανθολογία τρόμου που βλέπεται εύκολα και ευχάριστα. Αν είστε και φίλος των στοιχειωμένων σπιτιών έχετε έναν λόγο παραπάνω για να το δείτε. Μην περιμένετε σπουδαία πράγματα βέβαια ούτε μεγάλες εκπλήξεις καθώς όπως αναφέρω και στην εισαγωγή της κριτικής, η αυτοσυγκράτηση σε ορισμένο επίπεδο ποιότητας χαρακτηρίζει τη σειρά όπως και πολλές παραπλήσιες του BBC.

crooked house series
crooked house bbc
crooked house
crooked house dvd
ΘΕΤΙΚΑΑΡΝΗΤΙΚΑ
Αξιοπρεπείς ερμηνείες, σφιχτό δέσιμο του παρελθόντος με το παρόν, ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις και ανατροπές, αρχοντική και τρομακτική ατμόσφαιρα.Η υπερβολικά τυπική φύση των ιστοριών, η έλλειψη τολμηρών και βίαιων σκηνών.

Βαθμός: 3/5
Gore: 1/5

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Latest articles

Related articles