Dead Heist (Η ληστεία) Review

Στο «Dead Heist» τέσσερις νεαροί εγκληματίες οργανώνουν ληστεία σε τράπεζα αλλά σύντομα βρίσκονται παγιδευμένοι όταν ορδές πεινασμένων ζόμπι τους αποκλείουν στο κτίριο.

Σκηνοθεσία: Μπο Ουέμπ. Πρωταγωνιστούν: E-40, Big Daddy Kane, D.J. Naylor.
Χώρα: ΗΠΑ. Έτος: 2007. Διάρκεια: 80 λεπτά.

Διαβάζοντας την υπόθεση του «Dead Heist» αλλά και την ατάκα του εξωφύλλου ήμουν προετοιμασμένος ότι θα δω μια τυπική ζομποταινία με τους γνωστούς γρήγορους ρυθμούς που μας έχουν συνηθίσει οι πιο πρόσφατες ταινίες τρόμου της συγκεκριμένης συνομοταξίας. Έλπιζα μόνο να είναι αξιοπρεπής σκηνοθετικά μιας και δεν περίμενα πρωτοτυπίες ή μεγαλεπήβολες ιδέες.

Για κακή μου τύχη έπεσα έξω ιδίως ως προς την πρώτη επισήμανση. Από την εναρκτήρια σκηνή που ένα ζόμπι αρπάζει σαν κουλούρι μια γυναίκα από το παράθυρο αυτοκινήτου με εντελώς μη ρεαλιστικό τρόπο άρχισα να ανησυχώ. Η συνέχεια επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μου.

Μια σπείρα μικροεγκληματιών ληστεύει μια τράπεζα επαρχιακής πόλης αλλά για κακή της τύχη διάλεξε λάθος μέρα να εφαρμόσει το τολμηρό της σχέδιο. Μόλις ο ήλιος δύει, η περιοχή γίνεται στόχος μεταλλαγμένων ανθρώπων που διψούν για ανθρώπινο αίμα. Οι ληστές μαζί με τους αιχμαλώτους προσπαθούν να επιβιώσουν οχυρωμένοι στην τράπεζα αλλά τα ζόμπι βρίσκουν συνεχώς εισόδους…και πεινούν πολύ.

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη ταινία του σκηνοθέτη Bo Webb.

Το «Dead Heist» δεν θυμίζει καν ταινία με την αυστηρή έννοια του όρου αλλά περισσότερο ένα πληκτικό τηλεριάλιτι του MTV. Ο ερασιτεχνισμός είναι φανερός από πολλές πλευρές. Το στήσιμο των ηθοποιών, η κίνηση της κάμερας, οι άψυχες ερμηνείες, η πλοκή…όλα είναι ενδεικτικά δουλειάς του ποδαριού. Ακόμα και ο ταχύς ρυθμός που έχουμε συνηθίσει απουσιάζει από το «Dead Heist» με τα ζόμπι να εμφανίζονται μετά από 40-45 λεπτά.

Μέχρι εκείνο το σημείο παρακολουθούμε τον ανιαρό σχεδιασμό της ληστείας από τους ατάλαντους ηθοποιούς μερικοί εκ των οποίων είναι αστέρες της rap/hip hop μουσικής σκηνής όπως ο βετεράνος Big Daddy Kane. Τελικά είναι προτιμότερο ορισμένοι μουσικοί να παραμένουν στην τέχνη τους. Μετά τα κουραστικά mother f*cker, hey man και λοιπές rap-ίστικες ατάκες, έρχονται και τα ζόμπι αλλά δυστυχώς το φιάσκο συνεχίζεται.

Το gore είναι λίγο παρά τις αρχικές προσδοκίες αλλά και αρκετά ψεύτικο όπως ψεύτικα είναι και πολλά πιστολίδια με στόχο τα ζόμπι. Η ταινία πιθανόν να διεκδικεί και μια αρνητική πρωτιά, αυτήν της χειρότερης ληστείας στον κινηματογράφο. Η εν λόγω σεκάνς σε κάνει να τραβάς τα μαλλιά σου και μας θυμίζει διαφήμιση της WIND. Είναι απίστευτα κακογυρισμένη και οι ερμηνείες καταγέλαστες μέχρι αηδίας με πρώτη αυτή του διευθυντή. Ο τύπος μάλλον ήθελε να κάνει τον χαβαλέ του μπροστά στην κάμερα παρά να συμμετάσχει σοβαρά σε ταινία.

Αποτυχημένες είναι και οι κινήσεις των ζόμπι αφού πολύ συχνά ολιγωρούν αδικαιολόγητα μπροστά στους πρωταγωνιστές αφήνοντάς τους να τα σκοτώσουν με υπερβολική ευκολία. Ειδικότερα η τελική σεκάνς όπου υποτίθεται διεξάγεται η αποφασιστική μάχη (σιγά τ’ αβγά) μεταξύ των ηρώων και των ζόμπι πάσχει από πρωτοφανή έλλειψη ρεαλισμού καταντώντας φαρσοκωμωδία.

Η εξήγηση της προέλευσης των ζόμπι αναλώνεται στο γνωστό μοτίβο του μυστικού στρατιωτικού πειράματος. Η μοναδική πρωτοτυπία εδώ είναι ότι τα ζόμπι δεν πεθαίνουν με σφαίρα στο κεφάλι αλλά στην καρδιά! Σιγά τα αίματα θα μου πείτε. Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο…

deadheist
deadheist 2007
Dead Heist
ΘΕΤΙΚΑΑΡΝΗΤΙΚΑ
Τίποτα απολύτως! Εκτός αν πάρετε το φιλμ στο χαβαλέ…Η λίστα δεν έχει τελειωμό: ηθοποιία, σκηνοθεσία, σενάριο, εφέ, ρυθμός…όλα είναι συνώνυμο της απογοήτευσης.
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ (SPOILERS) 1) Απολύτως τίποτα!

Horrormovies.gr
Από τις πιο σαχλές ταινίες με ζόμπι της προηγούμενης δεκαετίας.
Horrormovies.gr
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.


 
Dead Heist (Η ληστεία) ReviewΑπό τις πιο σαχλές ταινίες με ζόμπι της προηγούμενης δεκαετίας.