Το «Devil’s Due» είναι άλλη μια ταινία τρόμου γυρισμένη με την διαδεδομένη found footage τεχνική. Μια τεχνική που έχει αρχίσει να κουράζει σήμερα έχοντας αποβάλλει τον αέρα φρεσκάδας που έφερε κάποτε. Συν τοις άλλοις παρατηρείται και μια ποιοτική πτώση στις ταινίες που υπάγονται στην found footage συνομοταξία. Το καμπανάκι κινδύνου χτυπάει πλέον ανησυχητικά…
Τέλος πάντων, προσπάθησα να δω το «Devil’s Due» χωρίς προκαταλήψεις για το εν λόγω ιδίωμα της «ερασιτεχνικής» κάμερας και να είμαι όσο πιο ανοιχτόμυαλος γίνεται. Και πάλι όμως το φιλμ αποδείχτηκε απελπιστικά κατώτερο των περιστάσεων κρίνοντας από την εκτεταμένη και θορυβώδη διαφημιστική καμπάνια που το συνόδευε λίγο πριν την κυκλοφορία του. Στο «Devil’s Due» παρακολουθούμε τη ζωή ενός ευτυχισμένου ζευγαριού που πολύ σύντομα παντρεύεται και η γυναίκα μένει έγκυος. Ωστόσο, από πολύ νωρίς φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Περίεργες ενδείξεις όπως ένας μυστηριώδης ταξιτζής που οδηγεί το ζευγάρι σ’ ένα απομονωμένο μπαρ για διασκέδαση, εικόνες από κρυφούς τελετουργικούς χώρους, δραματικές αλλαγές στη συμπεριφορά της γυναίκας και αλλόκοτοι άνδρες που παρακολουθούν το σπίτι των πρωταγωνιστών, προοιωνίζουν δυσάρεστο μέλλον για το ζευγάρι.
Σίγουρα όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί. Ταινίες όπως το «Rosemary’s Baby» και το «The Omen» (ειδικά το πρώτο) φαίνεται πως επηρέασαν αποφασιστικά τους δημιουργούς του «Devil’s Due», σε μερικά σημεία ίσως παραπάνω απ’ όσο έπρεπε. Αλλά πέρα από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που ακολουθεί το φιλμ διαπιστώνουμε εύκολα μια γενικότερη προχειρότητα στον τρόπο που συνδέει τα γεγονότα με πολλές σκηνές να φαίνονται κουτσουρεμένες και εντελώς ανέμπνευστες. Ο νωχελικός ρυθμός χειροτερεύει την ήδη προβληματική κατάσταση.
Τα γυρίσματα των σκηνών στην εκκλησία διεκόπησαν τρεις φορές. Την πρώτη λόγω ανεμοστρόβιλου, την δεύτερη λόγω πιθανής πυρκαγιάς και την τρίτη λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος.
Το πρωταγωνιστικό ζεύγος έχει πάντως αξιοπρεπή παρουσία αλλά δεν μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την γενικά κακή εικόνα. Περιστασιακά συναντάμε κάποιες τρομακτικές σκηνές με υψηλή ένταση, σασπένς και πετυχημένα εφέ όπως όταν η γυναίκα από το ζεύγος εξοντώνει τρεις νέους με αρκετά βίαιο και εφετζίδικο τρόπο στην ύπαιθρο. Όμως λίγα καλά σημεία από δω κι από εκεί δεν αρκούν για να σώσουν το «Devil’s Due» από το ναυάγιο.
Α, και μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε το βασικότερο πρόβλημα του «Devil’s Due» που είναι η έλλειψη λογικής σχετικά με τον τρόπο που απεικονίζει τα γεγονότα. Βλέπετε, το υλικό που παρακολουθούμε υποτίθεται ότι χάθηκε μυστηριωδώς από το σπίτι του πρωταγωνιστή και δεν αναφέρεται να βρέθηκε από κάποιον. Επιπλέον τα γεγονότα δεν απεικονίζονται μόνο από την κάμερα των ηρώων αλλά κι από ξεκάρφωτες κάμερες άλλων ατόμων ή κάμερες ασφαλείας άλλων χώρων (σουπερμάρκετ, νοσοκομεία). Άρα ποιος συγκέντρωσε όλο αυτό το υλικό και μας το παρουσιάζει; Μια αδικαιολόγητα τσαπατσούλικη προσέγγιση των σκηνοθετών…