Reviews
Διαβάζετε
Eteros Ego
1

Eteros Ego

Έτερος Εγώ

Επισκόπηση
Υπόθεση

Στο Έτερος Εγώ, ένας καθηγητής εγκληματολογίας καλείται να εξιχνιάσει πέντε φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους φόνους. Τα μοναδικά στοιχεία που φαίνεται να ξεχωρίζουν στις δολοφονίες και να τις συνδέουν; Τα ρητά του Πυθαγόρα που συνοδεύουν καθεμιά από αυτές.

Χώρα

Ελλάδα

Έτος

2016

Σκηνοθεσία

Sotiris Tsafoulias

Παραγωγή

Fenia Cossovitsa

Σενάριο

Sotiris Tsafoulias

Ηθοποιοί

Pigmalion Dadakaridis, Dimitris Katalifos, Manos Vakousis, Ioanna Kolliopoulou, Giorgos Chrysostomou, Kora Karvouni, François Cluzet, Socrates Alafouzos

Μουσική

Kostas Maragos

Εταιρείες Παραγωγής

Blonde Audiovisual Productions, Green Dragon Movies

Γνωστή και ως

The Other Me

Μεταφρασμένος Τίτλος

Eteros ego

Γλώσσα

Ελληνικά

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

19/01/2017

Διάρκεια

101 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Λαΐνης είναι ένας πολλά υποσχόμενος καθηγητής εγκληματολογίας, κλεισμένος στον εαυτό του και αφοσιωμένος στην μοναδική οικογένεια που του έχει απομείνει. Την ήσυχη ρουτίνα του έρχεται να ταράξει μία σειρά από δολοφονίες, με βασικό τους πυλώνα την ιδιοφυΐα του Πυθαγόρα. Κάθε φόνος συνοδεύεται από ένα ρητό του σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού και ο εγκληματολόγος καλείται να βρει τον συνδετικό κρίκο, λύνοντας το γρίφο ως προς την ταυτότητα του δολοφόνου.

Μέσα στην προσπάθεια αυτή, ο Λαΐνης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις δικές του αξίες και με την κοσμοθεωρία του. Είναι άραγε ο εγκληματίας μία ιδιόμορφη προσωπικότητα ή είμαστε όλοι λίγο πολύ μέσα μας εν δυνάμει δολοφόνοι; Τι ρόλο διαδραματίζει η θρησκευτική πίστη και κατά πόσο το ανθρώπινο χρέος υπερνικά τους νόμους; Μία αναζήτηση διαρκής και επίπονη, που οδηγεί τελικά στην αυτογνωσία και την οικοδόμηση των προσωπικών του προτεραιοτήτων.

Το Έτερος Εγώ είναι ένα θρίλερ μυστηρίου του Σωτήρη Τσαφούλια, που αποτελεί τη δεύτερη ταινία του ύστερα από τον Κοινό Παρονομαστή του 2014. Η σκηνοθεσία είναι φρέσκια και ευρηματική, ενώ η ερμηνεία του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο του εγκληματολόγου Δημήτρη Λαΐνη είναι πραγματικά καθηλωτική. Και οι υπόλοιποι ηθοποιοί βέβαια ερμηνεύουν ικανοποιητικά τους ρόλους τους, με φυσικότητα και πολύτιμη απλότητα. Το κερασάκι στην τούρτα; Η παρουσία του François Cluzet, του συμπαθέστατου πρωταγωνιστή από τους Άθικτους.

Horror Trivia
Το Έτερος Εγώ αποτελεί τη δεύτερη ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια και μάλιστα συνεργάστηκε και στις δύο με τον ταλαντούχο Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Πολλοί ίσως βιαστούν να παρομοιάσουν το Έτερος Εγώ με το Seven, το ωμό και βάναυσο θρίλερ με τους Brad Pitt, Morgan Freeman και Kevin Spacey. Ωστόσο, υπάρχουν διακριτές διαφορές ανάμεσα στα δύο έργα. Κι αν το Seven έχει δοκιμαστεί στο χρόνο και έχει μετατραπεί πλέον σε ένα κλασικό φιλμ, το Έτερος Εγώ παραμένει μία φρέσκια ιδέα που έχει ήδη κερδίσει κοινό και κριτικούς, φιλοδοξώντας να διατηρήσει περίοπτη θέση μέσα στο χρόνο.

Με δύο βραβεία από το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2016 (Βραβείο Νεότητας για Καλύτερη Ταινία και Βραβείο Κοινού Fischer) ήδη στην κατοχή του, το μέλλον προδιαγράφεται αισιόδοξο. Ακόμη και αν δεν αποφεύγονται ορισμένες (ευτυχώς λιγοστές) ευκολίες στο σενάριο, η επιλογή της αντικλιμάκωσης για το τέλος και οι ώριμες επιλογές στους διαλόγους αποτελούν παρακαταθήκη υψηλής ποιότητας.

Ο ελληνικός κινηματογράφος κερδίζει πολλά από παραγωγές όπως το Έτερος Εγώ. Αναμένουμε την συνέχεια, τόσο από τον Σωτήρη Τσαφούλια όσο και από τον πολυσχιδή Πυγμαλίωνα…

Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Το τέλος της πρώτης σκηνής, που αποτελεί το ορεκτικό για την υπόλοιπη πλοκή.
  • Οι φόνοι και η λεπτομερής περιγραφή τους μέσα από τη φρέσκια σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια.
  • Ο διάλογος στο νεκροταφείο.

Trailer

Photos

francois cluzet eteros ego

the other me 2016

eteros ego 2016

eteros ego greek movie

Posters

Έτερος Εγώ

Watch Online

Links

Wikipedia
Imdb

Θετικά

Η εκπληκτική ερμηνεία του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, το μεστό σενάριο και το καλοζυγισμένο τέλος.

Αρνητικά

Κάποιες ευκολίες στην πλοκή, ο χρόνος συμμετοχής του François Cluzet.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Το Έτερος Εγώ αποτελεί μία εξαιρετικά αξιόλογη ταινία, που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
Στέλλα Στρούβαλη
Στέλλα Στρούβαλη
Θαυμάστρια του τρόμου σε όλες του τις εκφάνσεις, με ιδιαίτερη αγάπη στις σειρές. Είτε βαμπιράκια, είτε ζόμπι, είτε serial killers μου τραβάνε την προσοχή!