Το 1993 το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης (SETI) έλαβε ένα μήνυμα που εξηγούσε λεπτομερώς τον κώδικα ενός εξωγήινου DNA και την πρόσμιξή του με ανθρώπινο DNA. Προϊόν αυτής της ανάμιξης αποτελεί η Sil ένα θηλυκό ον διττής φύσεως. Από τη μία λαμβάνει τη μορφή αισθησιακής ξανθομάλλας κι από την άλλη παίρνει τη φονική εξωγήινη όψη της κυρίως όταν επιτίθεται στα θύματά της. Η Sil κατάφερε να δραπετεύσει από το επιστημονικό-πειραματικό εργαστήριο που ήταν εγκλωβισμένη και τώρα ο μυστικός πράκτορας και υπεύθυνος των πειραμάτων προσπαθεί να την εντοπίσει και να την εξοντώσει. Για τη βοήθειά του συγκεντρώνει μια ομάδα επιστημόνων μαζί με έναν «διαισθητικό» (κάτι σα μέντιουμ) και οργώνει το Los Angeles αναζητώντας τα ίχνη της φονικής Sil προτού είναι αργά για την ανθρώπινη κοινωνία. Διότι η εξωγήινη κουκλάρα αναζητά ταίρι προς απόκτηση απογόνου και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το βρει στην πλούσια κοινωνία της πόλης.
Το «Alien» ή το «The Thing» συναντά το «Βασικό Ένστικτο». Κάπως έτσι μοιάζει η συνταγή του «Species» αλλά με πολύ κατώτερο αποτέλεσμα. Σημείο αναφοράς είναι αναμφισβήτητα η σέξι Καναδέζα Natasha Henstridge που εκεί στα μέσα των 90s χάζεψε πολύ κόσμο από το αρσενικό κοινό με την «θερμή» της συμμετοχή σ’ ένα ψιλοανέμπνευστο είναι η αλήθεια ταινιάκι sci-fi / horror θεματολογίας. Πράγματι το «εύκολο» και αφελές σενάριο δεν ενδείκνυται για μεγάλα πράγματα. Όμως ευτυχώς για τους συντελεστές (και το κοινό) η παρουσία αξιόλογων και ποιοτικών ηθοποιών (διαβάστε το cast παρακάτω) υψώνει τον πήχη, προσδίδει κάποια βαρύτητα στα σεναριακά δεδομένα και με αιχμή του δόρατος την εκρηκτική εξωγήινη πρωταγωνίστρια προσφέρει πλούσια ψυχαγωγία στο κοινό του. Συμβολή στη διασκέδαση έχουν φυσικά και τα εφέ, ειδικά όσον αφορά τη μορφή και δράση της Sil όταν ενεργοποιεί τα εξωγήινα μέσα.
Ταυτόχρονα το «Species» βγάζει και γέλιο, ειδικά με την ευκολία που η εξωγήινη σεξοβόμβα σαγηνεύει τους φραγκάτους λιγούρηδες της υψηλής κοινωνίας του LA. Τα θύματα πέφτουν πρόθυμα (και πώς θα γινόταν αλλιώς με τέτοιο δόλωμα;) στην παγίδα της πανέμορφης ξανθιάς η οποία δεν χάνει την γοητεία της ούτε κι όταν αλλάζει το χρώμα των μαλλιών της. Από εκεί και πέρα πρέπει να τονιστούν και τα στραβά σημεία του φιλμ, με πρώτο το αταίριαστο team των επιστημόνων. Μερικοί απ’ αυτούς μοιάζουν εντελώς ξεκάρφωτοι και αχρείαστοι για την αποστολή, πόσο μάλλον το μέντιουμ της παρέας που θα ήταν καλύτερα να μην συμμετείχε καθόλου.
Θα αναμέναμε επίσης μια ακόμα πιο δυνατή ένοπλη ομάδα από πλευράς μυστικών υπηρεσιών και όχι τους λίγους τυχάρπαστους πιστολέρο που αραιά και πού εμφανίζονται για να λησμονηθούν στο άψε σβήσε.
Με πρωταρχικό κριτήριο την προσφερόμενη διασκέδαση το «Species» σε κερδίζει παρά τις αντιξοότητες που εν πολλοίς το ίδιο καλλιεργεί. Αξίζει της προσοχής των φίλων του τρόμου, ειδικά των οπαδών του εξωγήινου τρόμου κι ας μην πιάνει ούτε στο ελάχιστο τα αριστουργήματα της συγκεκριμένης συνομοταξίας. Διότι όπως και να το κάνουμε, δεν είναι εύκολο να βγαίνουν συχνότερα αριστουργήματα όπως το «Alien» ή το «The Thing». Πάντως η κληρονομιά του «Species» μόνο αδιάφορη δεν είναι αφού γονιμοποίησε άλλα τρία (χειρότερα δυστυχώς) sequels ενώ έγινε και βιβλίο, γραμμένο από την Αμερικανίδα συγγραφέα Yvonne Navarro.