Reviews
Διαβάζετε
Troll Hunter
0

Troll Hunter

από 17/03/2015

Κυνηγός Τρολ

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «Troll Hunter» ακολουθεί τρεις νέους από τη Νορβηγία που βιντεοσκοπούν έναν κυνηγό να αντιμετωπίζει τα τρομακτικά πλάσματα της νορβηγικής μυθολογίας γνωστά ως τρολ.

Χώρα

Νορβηγία

Έτος

2010

Σκηνοθεσία

André Øvredal

Παραγωγή

John M. Jacobsen, Sveinung Golimo

Σενάριο

André Øvredal

Ηθοποιοί

Otto Jespersen, Hans Morten Hansen, Tomas Alf Larsen, Johanna Mørck, Knut Nærum, Robert Stoltenberg, Glenn Erland Tosterud

Εταιρείες Παραγωγής

Filmkameratene A/S, Film Fund FUZZ

Μεταφρασμένος Τίτλος

Κυνηγός Τρολ

Πρωτότυπος Τίτλος

Trolljegeren

Σλόγκαν

You'll believe it when you see it!

Γλώσσα

Νορβηγικά

Προϋπολογισμός

$3.500.000

Box Office

$4.159.678

Διάρκεια

1 Ώρα και 43 Λεπτά (103 Λεπτά)

ΚΡΙΤΙΚΗ

Είναι μια από τις πιο ασυνήθιστες monster movies που έχουμε δει! Το «Troll Hunter» είναι μια ταινία φαντασίας από τη Νορβηγία με διάσπαρτα στοιχεία τρόμου και κωμωδίας ταυτόχρονα που προκάλεσε αίσθηση τόσο στη χώρα του όσο και στις ΗΠΑ αλλά και αλλού. Η γνώμη μου είναι ότι ο ντόρος αυτός δεν δικαιολογείται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ταινία είναι άσχημη ή αδύναμη. Ας την δούμε όμως αναλυτικότερα.

Τα γνωστά τερατάκια του νορβηγικού φολκλόρ που αποκαλούνται Trolls, αποτελούν την πεμπτουσία αυτού του φιλμ. Πρόκειται για αποκρουστικά και συχνά ανθρωποφάγα κακομούτσουνα τέρατα, με ανθρώπινο σουλούπι αλλά πολύ πιο δυνατά και τριχωτά από τον μέσο άνθρωπο. Ποικίλοι μύθοι τα πλαισιώνουν όπως η μετατροπή τους σε πέτρα υπό το φως του ήλιου, η νυκτόβια δράση τους, η ικανότητά τους να οσφραίνονται χριστιανικό αίμα και πολλοί ακόμα. Το «Troll Hunter» παίρνει ως βασική πρώτη ύλη τα τρολ και χρησιμοποιώντας την διαδεδομένη τεχνική της ερασιτεχνικής κάμερας (found footage) αφηγείται μια διασκεδαστική και τρελή ιστορία που οπωσδήποτε δεν περνάει απαρατήρητη.

Μετά την απαραίτητη γνωριμία με τους τρεις νέους που θα βιντεοσκοπήσουν την περιπέτεια, γνωρίζουμε τον μοναχικό κυνηγό που έχει αποστολή να εξοντώνει τα τρολ. Ο εν λόγω τύπος αρχικά δείχνει διστακτικός αλλά στη συνέχεια δέχεται να συνεργαστεί με τους νέους και τους αφήνει να βιντεοσκοπούν το ιδιόρρυθμο κυνήγι του. Βέβαια όταν μιλάμε για υπερμεγέθη σαρκοφάγα όντα όπως τα τρολ, η αποστολή των νέων είναι κάτι παραπάνω από απλά επικίνδυνη, κάτι που θα αντιληφθούν από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση με τα τρομερά αυτά πλάσματα.

Η ταινία ως γνωστόν αντλεί ιδέες από τη νορβηγική λαϊκή παράδοση. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές με την τοποθέτηση κατσικιών πάνω σε μια γέφυρα ως δόλωμα για το τρολ που βρίσκεται από κάτω αποτελεί διασκευή του νορβηγικού παραμυθιού του 19ου αιώνα «Three Billy Goats Gruff» στο οποίο τρία κατσίκια επιχειρούν να περάσουν από μια γέφυρα αλλά σταματιούνται από ένα τρολ που παραμονεύει από κάτω.

Δεν λέω περισσότερα για την πλοκή για να μην αποκαλύψω ορισμένα σημεία που δεν έχουν πάντα λογική αλλά αποδεικνύονται χρήσιμα για την δικαιολόγηση της ιστορίας. Αυτά που θα σας μείνουν από το «Troll Hunter» είναι τα εντυπωσιακά -καίτοι ελαφρώς καρτουνίστικα- τρολ, τα θαυμάσια πλάνα του ορεινού και δασώδους τοπίου της Νορβηγίας καθώς και μερικές πολύ αγωνιώδεις σκηνές κυνηγητού όπου κυνηγοί είναι συνήθως τα τρολ. Υπάρχει και το χιούμορ αλλά σε περιορισμένα πλαίσια παρά την συμμετοχή πολλών κωμικών από τη σκηνή της Νορβηγίας.

Πάντως το ««Troll Hunter» πόρρω απέχει απ’ το να είναι το εντυπωσιακό φιλμ που ανέφεραν διάφοροι κριτικοί, κυρίως από τη χώρα προέλευσής του. Οι σεναριακές κακοτεχνίες είναι το μεγάλο του μειονέκτημα. Επιπλέον, αν ξεχωρίσατε κάποιον χαρακτήρα πέρα από τον κεφάτο κυνηγό (από τους σπουδαιότερους κωμικούς της Νορβηγίας) πείτε τον και σ’ εμάς. Η διάρκεια του φιλμ ήταν επίσης κάπως τραβηγμένη. Γενικά θα περάσετε καλά βλέποντάς το αλλά μην έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες διότι θα απογοητευτείτε.

troll

trollhunter 2010

trollhunter film

trollhunter dvd

trollhunter poster

Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η σεκάνς της αντιμετώπισης του τρικέφαλου τρολ και η εντυπωσιακή κατάληξή της.
  • Η σκηνή με τα κατσίκια που τοποθετούνται ως δόλωμα πάνω σε μια γέφυρα.
  • Οι τελικές αγωνιώδεις σεκάνς αντιμετώπισης του γιγάντιου τρολ όπου μεταξύ άλλων βλέπουμε και μερικά πολύ καλά εφέ.
Θετικά

Πρωτότυπα και καλοφτιαγμένα τέρατα, υπέροχη φωτογραφία από το φυσικό τοπίο της Νορβηγίας, καλά εφέ, υψηλό σασπένς σε μερικές σκηνές.

Αρνητικά

Αρκετά αργά και αδιάφορα σημεία, η έλλειψη ενδιαφερόντων χαρακτήρων πλην του ντόπιου κυνηγού, σποραδικά προβλήματα στο σενάριο.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Συμπαθητική ταινία τρόμου/φαντασίας από τη Νορβηγία που αξιοποιεί με στιλ το νορβηγικό φολκλόρ. Δεν πρέπει να την υπερεκτιμάμε όμως όπως έκαναν οι Νορβηγοί σχολιαστές.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.