Reviews
Διαβάζετε
You’ll Die At Midnight
0

You’ll Die At Midnight

από 21/01/2016

Midnight Killer

Επισκόπηση
Υπόθεση

Στο «You’ll Die At Midnight» μια άπιστη σύζυγος δολοφονείται άγρια στο ντους από έναν άγνωστο δράστη. Ένας ντετέκτιβ με τη βοήθεια μιας ψυχολόγου ξεκινούν έρευνα για τον φονιά και ο σύζυγος της δολοφονημένης γυναίκας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος. Την ίδια στιγμή κι άλλοι φόνοι συγκλονίζουν την περιοχή των οποίων το μοτίβο ομοιάζει με αυτό ενός παρελθοντικού serial killer που θεωρείται νεκρός. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Είναι ο εξαγριωμένος σύζυγος ο πραγματικός δολοφόνος; Επέστρεψε ο παλιός serial killer; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Χώρα

Ιταλία

Έτος

1986

Σκηνοθεσία

Lamberto Bava

Παραγωγή

Lamberto Bava, Massimo Manasse, Marco Grillo Spina

Σενάριο

Lamberto Bava, Dardano Sacchetti

Ηθοποιοί

Valeria D'Obici, Leonardo Treviglio, Paolo Malco, Eliana Miglio

Μουσική

Claudio Simonetti

Εταιρείες Παραγωγής

Dania Film, Reteitalia

Γνωστή και ως

Midnight Killer, Midnight Horror

Πρωτότυπος Τίτλος

Morirai a mezzanotte

Γλώσσα

Αγγλικά

Διάρκεια

88 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Μπορεί ο Lamberto Bava να είναι περισσότερο γνωστός στο horror κοινό για τις ταινίες Demons στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η φιλμογραφία του όμως μαρτυρεί αξιόλογες στιγμές και σε άλλα είδη όπως στα giallo. Το παρόν φιλμ είναι ένα τυπικό giallo που όχι απλά δεν διαφοροποιείται καθόλου από τη γνωστή συνταγή αλλά αναπαράγει εν είδει φόρου τιμής μοτίβα από παλιότερες ταινίες τρόμου που συνδέονται με τη giallo φιλμογραφία.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σκηνή της σφαγής της συζύγου ενός άντρα στο ντους από άγνωστο φονιά που είναι αδύνατο να μη σου θυμίσει την κλασική δολοφονία της Janet Leigh στο ντους από το χιτσκοκικό αριστούργημα «Ψυχώ». Η σκηνή όπου μια γυναίκα παλεύει με έναν άντρα με όπλο το μαχαίρι (για λόγους spoiler δεν αποκαλύπτουμε πρόσωπα) καθώς και η δολοφονία μιας υπαλλήλου στο κατάστημα ρούχων με κατάποση εσώρουχου θυμίζει έντονα τα «The Bird With The Crystal Plumage» (1970) και «Tenebrae» (1982) του Dario Argento.

To «You’ll Die At Midnight» είναι η 9η ταινία του Lamberto Bava.

Κάποιοι ίσως θεωρήσουν έλλειψη έμπνευσης αυτές τις επιλογές του Bava και η αλήθεια είναι ότι το «You’ll Die At Midnight» δεν εμφανίζει πουθενά καινοτόμες τάσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι κακή ταινία. Έχει ενδιαφέρουσα πλοκή, αρκετή αγωνία στις στιγμές των φόνων και των καταδιώξεων από τον φονιά, ενώ στα κύρια ατού του συγκαταλέγεται η καταπληκτική μουσική επένδυση του μετρ Claudio Simonetti, του πρώην πληκτρά των θρυλικών Goblin, ο οποίος τόσο με την πρώην μπάντα του όσο και ως solo καλλιτέχνης προσέφερε την θεσπέσια μουσική του για πολλές ιταλικές ταινίες τρόμου εκείνης της εποχής αλλά και αργότερα.

Αν είστε φίλος της giallo σκηνής, ρίχτε μια ματιά στο «You’ll Die At Midnight». Μπορεί να μην εντυπωσιαστείτε αλλά σίγουρα θα περάσετε καλά.


midnight horror

midnight killer

morirai a mezzanotte

you will die at midnight


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η δολοφονία της συζύγου στο ντους – φόρος τιμής στην περίφημη shower scene του «Ψυχώ».
  • Η δολοφονία μιας γυναίκας μέσα σε κατάστημα ρούχων μετά από το απαραίτητο διαστροφικό παιχνίδι του φονιά.

Θετικά

Ενδιαφέρουσα υπόθεση, καλοφτιαγμένο μυστήριο, αρκετές σκηνές με αυξημένο σασπένς, υπέροχα μουσικά θέματα από τον Claudio Simonetti.

Αρνητικά

Η έλλειψη πρωτοτυπιών, σποραδικές αδυναμίες και κακοτοπιές στο σενάριο, κάποιες μέτριες ερμηνείες και ελάχιστες μη ρεαλιστικές αντιδράσεις από τους ηθοποιούς.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Αξιοπρεπές giallo που αποδίδει φόρο τιμής στον Χίτσκοκ και στον Argento.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.