Οι 20 (+5) καλύτερες ανθολογίες τρόμου όλων των εποχών

Ένα αγαπημένο υποείδος ταινιών τρόμου πολλών φίλων του horror κινηματογράφου είναι οι ανθολογίες. Πρόκειται για ταινίες τρόμου με σπονδυλωτή δομή που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο μικρότερης διάρκειας ταινίες που συνηθίζουμε να τις λέμε απλώς «ιστορίες». Συχνά στις ανθολογίες τρόμου υπάρχει και μια κεντρική ιστορία που ονομάζεται και ιστορία περιτύλιγμα (wraparound story) που προλογίζει ή συνδέει τις ιστορίες -αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Το παρελθόν του «anthology horror» ιδιώματος πάει πολύ πίσω στο χρόνο με το γερμανικό φιλμ «Eerie Tales» του 1919 να είναι μάλλον το πρώτο φιλμ τρόμου με σπονδυλωτή μορφή.

Στη μακρόχρονη ιστορία του, το cinema τρόμου έχει να επιδείξει πολλές σπουδαίες τρομακτικές ανθολογίες, μερικές από τις οποίες άφησαν εποχή όντας εξαιρετικές σαν ταινίες ενώ μερικές υπήρξαν και ιστορικά σημαντικές. Σκεφτήκαμε λοιπόν να κάνουμε ένα αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει τις 20 καλύτερες ανθολογίες τρόμου σύμφωνα με τα κριτήρια της συντακτικής ομάδας του horrormovies.gr. Οι ταινίες που ακολουθούν έχουν τοποθετηθεί με σειρά αξιολόγησης από την λιγότερη καλή στην εικοστή θέση προς την καλύτερη στην πρώτη θέση. Στο τέλος θα βρείτε και άλλες 5 extra ταινίες που θεωρούμε ότι χρήζουν μνείας αφού πρώτα ασχοληθείτε με τις πρώτες 20.

Καλή σας ανάγνωση!


20. Tales From The Hood (1995)

Στα μέσα των 90s τοποθετείται αυτή η άγνωστη στη χώρα μας σπονδυλωτή ταινία τρόμου με τον τυπικό για anthology horror τίτλο «Tales From The Hood». Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι και οι τέσσερις ιστορίες που την απαρτίζουν επικεντρώνονται σε θέματα αφρο-αμερικανικού χαρακτήρα – ήτοι οι περισσότεροι βασικοί πρωταγωνιστές είναι μαύροι τόσο στις επιμέρους ιστορίες όσο και στην ιστορία περιτύλιγμα. Οι ιστορίες αφηγούνται από έναν αλλόκοτο διευθυντή γραφείου κηδειών σε τρεις νεαρούς εγκληματίες που τον επισκέφτηκαν για να προμηθευτούν ναρκωτικά.

Αν εξαιρέσουμε την τελευταία βαρετή ιστορία καθώς και κάποια μέτρια ειδικά εφέ, το «Tales From The Hood» προσφέρει διασκεδαστική συντροφιά με πολλές δόσεις τρόμου και φυσικά έναν απολαυστικό αφηγητή στο πρόσωπο του πάντα εκφραστικότατου Clarence Williams III. Κάποια φωτογραφικά ντοκουμέντα που απεικονίζουν το φρικτό έργο της Κου Κλουξ Κλαν παρουσιάζουν ένα ιστορικό ενδιαφέρον και εντείνουν τον τρόμο, αυτή τη φορά με τρόπο άκρως ρεαλιστικό.

Σκηνοθεσία: Rusty Cundieff.
Σενάριο: Rusty Cundieff, Darin Scott.
Ηθοποιοί: Clarence Williams III, Corbin Bernsen, Joe Torry.

19. Creepshow (1982)

Και ποιος φίλος του τρόμου δεν θα επιθυμούσε να δει το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ ενός εκ των σπουδαιότερων σκηνοθετών ταινιών τρόμου και ενός εκ των σημαντικότερων συγγραφέων τρόμου; Όλοι φυσικά και αυτό συμβαίνει με το ιστορικό «Creepshow» του 1982 όπου οι George Romero και Stephen King ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια κινηματογραφική ανθολογία τρόμου που έκανε μεγάλη επιτυχία και άφησε αξιοσημείωτη κληρονομιά.

Σημαντικό είναι και το επιτελείο των ηθοποιών που πλαισιώνει την όλη προσπάθεια με μερικά σπουδαία ονόματα να ξεχωρίζουν με την απρόσμενη αλλά καθοριστική παρουσία τους. Αίσθηση επίσης δημιουργούν τα πρωτοποριακά animation στοιχεία που έχουν εισαχθεί πολύ πετυχημένα μεταξύ των ιστοριών λειτουργώντας ως συνδετικός ιστός. Σήμερα μπορεί το «Creepshow» να έχει χάσει ένα μέρος του μικρού θρύλου του που είχε χτίσει στα 80s, παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι μπορεί ακόμα να ικανοποιήσει αρκετό κόσμο και ειδικότερα τους πιο νοσταλγικούς.

Σκηνοθεσία: George Romero.
Σενάριο: Stephen King.
Ηθοποιοί: Hal Holbrook, Leslie Nielsen, Adrienne Barbeau.

18. Dr. Terror’s House of Horrors – Οι 5 Μελλοθάνατοι (1965)

Το πρώτο και ιστορικά σημαντικότατο φιλμ τρόμου με σπονδυλωτή μορφή από την θρυλική Amicus Productions. Το «Dr. Terror’s House of Horrors» υπήρξε ιδανικό ξεκίνημα για την σαρωτική επίθεση της βρετανικής εταιρίας με ατμοσφαιρικές ανθολογίες τρόμου που θα διαρκούσε μέχρι και το 1980! Συγκεντρώνοντας μια σφιχτοδεμένη ομάδα σπουδαίων ηθοποιών της εποχής το φιλμ παρουσιάζει πέντε ιστορίες τρόμου που διηγείται ένας μυστηριώδης μάντης στους 5 συνεπιβάτες του σ’ ένα τρένο αφού πρώτα ρίξει τις κάρτες ταρώ.

Ένας αρχιτέκτονας επιστρέφει στη γενέτειρά του και βρίσκει έναν λυκάνθρωπο που ζητάει εκδίκηση. Ένας γιατρός ανακαλύπτει ότι η νέα του σύζυγος είναι βρικόλακας. Ένα μεγάλο φυτό καταλαμβάνει ένα ολόκληρο σπίτι. Ένας μουσικός μπλέκει με τον επικίνδυνο κόσμο των βουντού. Ένας κριτικός ζωγραφικής πολιορκείται από ένα κομμένο χέρι. Οι ιστορίες δεν βρίσκονται όλες στο ίδιο επίπεδο από ποιοτική άποψη αλλά η συνολική γεύση που μένει είναι οπωσδήποτε θετική. Παρότι το φιλμ του Freddie Francis μοιάζει λίγο άτολμο και για κάποιους ίσως και υπερβολικά παλιομοδίτικο, η γνώμη μας είναι πως ακόμα αντέχει στην διαβρωτική δύναμη του χρόνου και δικαίως έχει μια θέση στο αφιέρωμα.

Σκηνοθεσία: Freddie Francis.
Σενάριο: Milton Subotsky.
Ηθοποιοί: Christopher Lee, Peter Cushing, Roy Castle, Donald Sutherland.

17. 4bia (2008)

Η έκπληξη αυτή από την Ταϊλάνδη που ακούει στο όνομα «4bia» ή «See prang» όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, είναι σχετικά άγνωστη στη χώρα μας. Ελπίζουμε τόσο αυτή όσο και η ανώτερη διάδοχός της να αποκτήσουν περισσότερη φήμη για τον έναν και μόνο λόγο: το αξίζουν! Εδώ παρακολουθούμε τέσσερις ιστορίες τρόμου χωρίς κεντρική-συνδετική αφήγηση. Μια νεαρή κοπέλα δέχεται τη βίαιη επίθεση ενός πνεύματος στο διαμέρισμά της, μια παρέα νεαρών αλητάμπουρων πέφτουν θύματα μιας εκδικητικής κατάρας από έναν συμμαθητή τους που ταλαιπώρησαν μέχρι θανάτου, τέσσερις νέοι επιδίδονται σε rafting με τραγικές συνέπειες και μια αεροσυνοδός βιώνει τον απόλυτο τρόμο καθώς ταξιδεύει στο ίδιο αεροπλάνο με το πτώμα μιας πριγκίπισσας.

Οι ιστορίες είναι καλοσκηνοθετημένες και καλογραμμένες αποπνέοντας τρόμο και πειστικά σκοτεινή ατμόσφαιρα ενώ περιστασιακά εμπλουτίζονται και με δόσεις πετυχημένου χιούμορ. Η αναφορά σε mainstream ταινίες τρόμου του δυτικού κινηματογράφου είναι άλλο ένα έξυπνο χαρακτηριστικό του «4bia».

Σκηνοθεσία: Banjong Pisanthanakun, Paween Purikitpanya, Parkpoom Wongpoom, Yongyoot Thongkongtoon.
Σενάριο: Yongyoot Thongkongtoon, Eakasit Thairatana, Parkpoom Wongpoom, Banjong Pisanthanakun.
Ηθοποιοί: Maneerat Kham-uan, Witawat Singlampong, Apinya Sakuljaroensuk.

16. Twilight Zone: The Movie (1983)

Όπως φαίνεται κι από τον τίτλο, το «Twilight Zone: The Movie», αποτελεί την φιλμική εκδοχή της επιτυχημένης και επιδραστικής σειράς φαντασίας «Tales From The Twilight Zone» που προβαλλόταν στην αμερικάνικη τηλεόραση από το 1959 μέχρι το 1964. Τρεις ιστορίες από την σειρά επανεκτελούνται εδώ και προστίθεται μία εντελώς καινούρια ιστορία (σ.σ. η πρώτη). Τα ονόματα των συντελεστών της ταινίας προκαλούν δέος. Διότι όταν μιλάμε για συνεργασία των Steven Spielberg, Joe Dante, John Landis, George Miller και Richard Matheson τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικό.

Έτσι λοιπόν συμβαίνει και με τις 4 ιστορίες του «Twilight Zone: The Movie» οι οποίες μαζί με τον τρομακτικό πρόλογο (κάτι σα μια mini ιστορία ακόμα) και την παραμυθένια αφήγηση του καταξιωμένου Burgess Meredith διαμορφώνουν μια χορταστική σπονδυλωτή ταινία που συνδυάζει τρόμο, φαντασία, δράμα και ολίγο από…καρτούν, δίνοντας παράλληλα διάφορα εύστοχα ηθικοκοινωνικά μηνύματα. Μελανό σημείο το τραγικό ατύχημα με ελικόπτερο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων όπου βρήκαν τραγικό θάνατο δύο μικρά παιδιά-ηθοποιοί που είχαν προσληφθεί παράνομα…

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg, Joe Dante, John Landis, George Miller.
Σενάριο: John Landis, Richard Matheson, Melissa Mathison, George Clayton Johnson.
Ηθοποιοί: Dan Aykroyd, Albert Brooks, Vic Morrow, John Lithgow.

15. Necronomicon (1993)

Άλλος ένας φόρος τιμής στον μεγάλο H.P. Lovecraft, όπως υποδηλώνεται κι από τον τίτλο της ανθολογίας αυτής. Μάλιστα στο «Necronomicon» εμφανίζεται και ο ίδιος ο Lovecraft στην ιστορία-κορμό, υποδυόμενος από τον ατσαλάκωτο Jeffrey Combs, να αναζητά το περιβόητο βιβλίο Necronomicon σε μια παλιά βιβλιοθήκη που την φυλάνε μοναχοί. Εκεί αντιγράφει από το εν λόγω βιβλίο τρεις ιστορίες τις οποίες βλέπουμε ξεχωριστά στην οθόνη μας.

Και οι τρεις ιστορίες είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσες, αρκετά τρομακτικές σε σημεία και ενίοτε ανεβάζουν την παράνοια στα ύψη. Αξιόλογοι ηθοποιοί πλαισιώνουν αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα που μπορεί να μην πιάνει την αυθεντική ατμόσφαιρα των βιβλίων του Lovecraft σε καμία περίπτωση, εντούτοις αποτελεί μια ιδανική επιλογή χαβαλεδιάρικου και αιματηρού τρόμου που θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι το τέλος.

Σκηνοθεσία: Christophe Gans, Shûsuke Kaneko, Brian Yuzna.
Σενάριο: Brent V. Friedman, Christophe Guns, Kazunori Itô, Brian Yuzna.
Ηθοποιοί: Jeffrey Combs, Bruce Payne, David Warner.

14. Creepshow 2 (1989)

Εκμεταλλευόμενο την επιτυχημένη συνταγή του προκατόχου του, το «Creepshow 2» συνεχίζει ακόμη πιο δυναμικά το φιλόδοξο εγχείρημα των George Romero/Stephen King που ξεκίνησε το 1982. Εδώ βέβαια έχουμε αλλαγή τιμονιέρη αφού τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο υπεύθυνος φωτογραφίας του πρώτου «Creepshow» Michael Gornick με τον Romero να επιμελείται το σενάριο. Αυτή τη φορά έχουμε τρεις ιστορίες αντί για πέντε, όλες βασισμένες σε αντίστοιχες μικρές ιστορίες του Stephen King.

Τρεις νεαροί κακοποιοί γνωρίζουν την αιματηρή εκδίκηση ενός ξύλινου διακοσμητικού ινδιάνου, τέσσερεις νέοι εγκλωβίζονται πάνω σε μια ξύλινη πλατφόρμα σε μια λίμνη πολιορκούμενοι από ένα σαρκοφάγο υδρόβιο πλάσμα και μια γυναίκα καταδιώκεται από έναν αιμόφυρτο άντρα που είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητό της αλλά δεν λέει να πεθάνει με τίποτα! Και οι τρεις ιστορίες είναι εξαιρετικές –ειδικά οι δύο πρώτες– βγάζοντας ένα πιο σφιχτοδεμένο σύνολο σε σχέση με το πρώτο «Creepshow» ενώ τα animation στοιχεία που μεσολαβούν μεταξύ των ιστοριών έχουν κι αυτά τη γοητεία τους μαγεύοντας τον θεατή.

Σκηνοθεσία: Michael Gornick.
Σενάριο: George Romero, Lucille Fletcher.
Ηθοποιοί: George Kennedy, Dorothy Lamour, Don Harvey.

13. Trilogy Of Terror (1975)

Το «Trilogy of Terror» είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες ανθολογίες τρόμου. Κι αυτό γιατί η βασική του ηθοποιός πρωταγωνιστεί και στις τρεις ιστορίες υποδυόμενη διαφορετικούς κάθε φορά ρόλους. Και όταν αυτή η ηθοποιός είναι η γοητευτική κυρία που ονομάζεται Karen Black τότε το ενδιαφέρον μας για το φιλμ μεγιστοποιείται!

Ένας μαθητής ερωτεύεται την καθηγήτριά του με οδυνηρές γι’ αυτόν συνέπειες, μια γυναίκα διηγείται μια δραματική ιστορία για την παρανοϊκή αδερφή της και μια αφρικάνικη κούκλα επιτίθεται με δολοφονικές διαθέσεις στην ιδιοκτήτριά της μέσα στο ίδιο της το διαμέρισμα. Και οι τρεις ιστορίες (ειδικά η πρώτη και η τρίτη) προσφέρουν σοκ, τρόμο και ανατριχίλες με την μεγάλη Karen να προσαρμόζεται σαν χαμαιλέοντας στον κάθε ρόλο δίνοντας ερμηνευτικό ρεσιτάλ που μαγεύει.

Σκηνοθεσία: Dun Curtis.
Σενάριο: William F. Nolan, Richard Matheson.
Ηθοποιοί: Karen Black, Robert Burton, John Karlen.

12. Tales From The Crypt – Ιστορίες Της Κρύπτης (1972)

Είναι η τέταρτη στη σειρά ανθολογία τρόμου στην εποχή της μεγάλης ακμής της βρετανικής Amicus Productions και δεν έχει καμία σχέση με την μεταγενέστερη σειρά τρόμου με τον ίδιο τίτλο. Εδώ οι πέντε στο σύνολο ιστορίες τρόμου αφηγούνται σε πέντε ανθρώπους από έναν μυστηριώδη άνδρα ντυμένο με μανδύα που συστήνεται ως «Crypt Keeper». Η αφήγηση γίνεται μέσα στις κατακόμβες τις οποίες επισκέφθηκαν οι πέντε άνθρωποι και πληροφορούνται μάλιστα ότι είναι ήδη νεκροί με τρόπο που αποσαφηνίζεται στις ιστορίες του Crypt Keeper! Μπρρρ!

Δυνατά ονόματα στο cast, δυνατός και έμπειρος παίχτης στη σκηνοθεσία και δηλητηριώδης κεντρική αφήγηση από τον ψαρωτικό Crypt Keeper είναι τα βασικά συστατικά που μαζί με τις καλογραμμένες επιμέρους ιστορίες καθιστούν το «Tales From The Crypt» απαραίτητο για κάθε φίλο των ανθολογιών τρόμου. Οι ιστορίες βασίζονται σε αντίστοιχες ιστορίες των EC Comics και περιλαμβάνουν μια ποικιλία θεμάτων όπως συζυγοκτονίες, περιπτώσεις φονικής εκδίκησης, απρόσεχτες ευχές με ολέθρια αποτελέσματα και ανατριχιαστικές νεκραναστάσεις μεταξύ άλλων…

Σκηνοθεσία: Freddie Francis.
Σενάριο: Milton Subotsky.
Ηθοποιοί: Joan Collins, Peter Cushing, Ralph Richardson.

11. Phobia 2 (2009)

Άλλη μια περίπτωση που το sequel είναι ανώτερο από το αρχικό φιλμ. Το «Phobia 2» ή «Ha phraeng» αποτελεί συνέχεια του αξιολογότατου «4bia» του 2008 (δείτε παραπάνω) ανεβάζοντας κι άλλο τα επίπεδα τρόμου που μας είχαν σοκάρει στην πρώτη ταινία. Φονικά ζόμπι, στοιχειωμένα γκαράζ, τρομακτικοί ασθενείς νοσοκομείου, φονικά πνεύματα κάθαρσης και άλλα τέτοια «όμορφα» περιέχονται στο φιλμ το οποίο έχει την τύχη να βρίσκεται στα χέρια σπουδαίων και ιδιαίτερα ταλαντούχων Ταϊλανδών κινηματογραφιστών.

Εξαιρετική ατμόσφαιρα, σκοτεινό κλίμα, πέντε δυναμικές ιστορίες, έξυπνη προσθήκη χιουμοριστικών πινελιών, και καλοφτιαγμένο gore στη σωστή δοσολογία είναι μερικά από τα βασικά συστατικά αυτής της θεσπέσιας σπονδυλωτής συνταγής τρόμου από την Ταϊλάνδη. Σημειώστε επίσης ότι στη χώρα του υπήρξε μεγάλο hit και είχε τις περισσότερες εισπράξεις σε μία εβδομάδα ξεπερνώντας κάθε άλλο εγχώριο φιλμ.

Σκηνοθεσία: Banjong Pisanthanakun, Visute Poolvoralaks, Paween Purikitpanya, Songyos Sugmakanan Parkpoom Wongpoom.
Σενάριο: Vanridee Pongsittisak, Nitis Napichayasutin, Parkpoom Wongpoom, Songyos Sugmakanan.
Ηθοποιοί: Jirayu La-ongmanee, Ray MacDonald, Chumphorn Thepphithak.

10. Tales From The Darkside: The Movie – Σκοτεινές Ιστορίες (1990)

Ένα μικρό παιδί ετοιμάζεται να γίνει το γεύμα μιας μάγισσας αλλά προτού αυτή το ψήσει στο φούρνο ακούει 3 ιστορίες τρόμου από τον φυλακισμένο πιτσιρικά και μελλοντικό μενού της. Αυτή κι αν είναι τρελή ιστορία-περιτύλιγμα! Και το καλό με το «Tales From The Darkside: The Movie» είναι ότι το ενδιαφέρον δεν υπάρχει μόνο στην κεντρική ιστορία αλλά και στις τρεις αυτοτελείς ιστορίες που απαρτίζουν το υπόλοιπο φιλμ το οποίο στηρίχτηκε στην ομότιτλη σειρά τρόμου της δεκαετίας του ’80.

Κοιτώντας κανείς τα ονόματα πίσω από τις επιμέρους ιστορίες δεν μπορεί παρά να νιώσει δέος! George Romero, Stephen King, Arthur Conan Doyle, Michael McDowell…αλλά και ο γαλαξίας αστέρων στο cast δεν πάει πίσω! Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν συντρέχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να δείτε το «Tales From The Darkside: The Movie». Ειδικότερα το ανατρεπτικό φινάλε της τρίτης και τελευταίας ιστορίας θα σας τρομάξει και θα σας καθηλώσει!

Σκηνοθεσία: John Harisson.
Σενάριο: George Romero, Stephen King, Michael McDowell.
Ηθοποιοί: Deborah Harry, Matthew Lawrence, Christian Slater.

9. Asylum – Τρόμος Στο Άσυλο Της Οργής (1972)

Σίγουρα μια από τις καλύτερες ανθολογίες τρόμου της παραγωγικής Amicus Productions. Το «Asylum» παραμένει διαχρονική ταινία στον τομέα των horror ανθολογιών αν και η φήμη του ξεπερνάει τα στεγανά τους. Διαθέτει τρεις ή ορθότερα τρεισήμισι (θα καταλάβετε γιατί μόνο αν το δείτε) πολύ καλές ιστορίες τρόμου πλαισιωμένες από το γενικότερο θέμα της παράνοιας που αναδεικνύεται εδώ. Σημειώστε επίσης το όνομα του συγγραφέα του «Psycho» Robert Bloch στο σενάριο των ιστοριών. Με τέτοιο όνομα θα μπορούσε το «Asylum» να είναι αδιάφορο σαν ταινία; Η απάντηση είναι ευνόητα αρνητική!

Οι ιστορίες αφηγούνται από τους τροφίμους ενός ασύλου φρενοβλαβών σ’ έναν ψυχίατρο που αναζητά εργασία στο συγκεκριμένο άσυλο. Ο ψυχίατρος -ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Ιησού από τη Ναζαρέτ Robert Powell- θα μάθει μέσα από τρελές και μακάβριες ιστορίες τις υποτιθέμενες αιτίες που έστειλαν στο ψυχιατρείο τους εν λόγω τροφίμους. Φόνοι συζύγων, επεισοδιακές νεκραναστάσεις, διχασμένες προσωπικότητες και θανατηφόρα κουκλάκια περιλαμβάνονται στις ανατριχιαστικές αφηγήσεις. Η κατάληξη της κεντρικής ιστορίας παίρνει επίσης αναπάντεχη τροπή που καθηλώνει και φυσικά τρομάζει!

Σκηνοθεσία: Roy Ward Baker.
Σενάριο: Robert Bloch.
Ηθοποιοί: Peter Cushing, Britt Ekland, Herbert Lom.

8. Body Bags – Σημεία Και Τέρατα (1993)

Από τις κορυφαίες ανθολογίες τρόμου όχι μόνο των 90s αλλά γενικότερα. Μέσα από αυτή την εκρηκτική συνεργασία John Carpenter/Tobe Hooper λαμβάνουμε εξαιρετικής ποιότητας ιστορίες που συνδυάζουν μαεστρικά τρόμο, κωμωδία και επιστημονική φαντασία. Ένας serial killer που πολιορκεί μια νυχτερινή υπάλληλο βενζινάδικου, μια μεταμόσχευση μαλλιών που έχει απρόβλεπτες συνέπειες και άλλη μια μεταμόσχευση -ματιού αυτή τη φορά- με τρομακτικές παρενέργειες για τον φορέα της, εγγυώνται διασκέδαση και τρόμο στο φουλ.

Αλλά το «Body Bags» ξεχωρίζει και για τον καπάτσο αφηγητή των ιστοριών που δεν είναι άλλος από τον μέγιστο John Carpenter στο ρόλο εργαζόμενου σε νεκροτομείο (φαινομενικά τουλάχιστον). Κάποιες ενδιαφέρουσες σύντομες συμμετοχές στο cast εντείνουν τον χαβαλέ. Αναζητείστε το «Body Bags» και θα εκπλαγείτε από την απίστευτα ευχάριστη ροή του.

Σκηνοθεσία: John Carpenter, Tobe Hooper.
Σενάριο: Billy Brown, Dan Angel.
Ηθοποιοί: John Carpenter, Tom Arnold, Tobe Hooper.

7. The House That Dripped Blood – Το Σπίτι Που Έσταζε Αίμα (1971)

Μια από τις καλύτερες σπονδυλωτές ταινίες τρόμου της συνήθης υπόπτου στις ανθολογίες Amicus Productions. Η βρετανική εταιρεία έχει βάλει μπρος τις μηχανές σε φουλ ρυθμό και εξαπολύει άλλη μια εξαιρετική ταινία που περιέχει ποικιλία τρομακτικών χαρακτήρων και θεμάτων. Βαμπιρισμός, παράνοια, μαγεία και serial killers περιλαμβάνονται στο τρομακτικό μενού της ταινίας που αντιφάσκει με τον ίδιο της τον τίτλο χωρίς να περιέχει την παραμικρή σταγόνα αίματος. Παρόλα αυτά σε τρομάζει με διαφορετικές μεθόδους όπως με την πανταχού παρούσα στοιχειωμένη ατμόσφαιρά της και τις φρικιαστικά ανατρεπτικές ιστορίες της.

Οι Christopher Lee, Peter Cushing, Nyree Dawn Porter, Denholm Elliott και Jon Pertwee υπόσχονται ένα τρομακτικό πάρτι και με το αδιαμφισβήτητο υποκριτικό ταλέντο τους χαρίζουν υψηλή ποιότητα στο «The House That Dripped Blood» το οποίο περιμένει να σας αιχμαλωτίσει στους εφιαλτικούς τοίχους του σπιτιού όπου έχουν διαδραματιστεί όλες οι τρομακτικές ιστορίες του. Σημειώστε επίσης ότι στο σενάριο βρίσκεται ο Robert Bloch, συγγραφέας του κλασικού βιβλίου «Psycho» στο οποίο βασίστηκε το ομότιτλο αριστούργημα του Hitchcock…

Σκηνοθεσία: Peter Duffell.
Σενάριο: Robert Bloch.
Ηθοποιοί: Christopher Lee, Peter Cushing, Denholm Elliott.

6. The Vault of Horror (1973)

Ίσως η καλύτερη ανθολογία τρόμου της βρετανικής Amicus Productions. Το «The Vault of Horror» αποτελείται από πέντε ιστορίες τρόμου οι οποίες κυμαίνονται συνολικά σε πολύ υψηλό επίπεδο με ελάχιστες μόνο αδιάφορες στιγμές. Από την πλευρά τους οι ιστορίες αποτελούν τα οράματα θανάτου 5 αντρών που βρέθηκαν κατά έναν περίεργο τρόπο μέσα σ’ ένα πολυτελές υπόγειο δωμάτιο μετά τη χρήση του ανελκυστήρα ενός μοντέρνου κτιρίου κάπου στο Λονδίνο.

Οι ιστορίες καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων έτσι ώστε είναι δύσκολο να μην βρείτε κάτι που να σας ικανοποιεί. Βρικόλακες, εξωτική μαγεία, βουντού, θάψιμο ζωντανών και δολοφονίες συζύγων συνθέτουν την σπονδυλωτή δομή του «The Vault of Horror» ενώ η παρουσία σπουδαίων ηθοποιών ανεβάζει τον ποιοτικό δείκτη πολύ ψηλά. Η τελική κατάληξη της κεντρική ιστορίας με τους πέντε άνδρες είναι αρκετά προβλέψιμη αλλά δεν παύει να δημιουργεί ανατριχίλα όσες φορές κι αν δει κανείς το φιλμ.

Σκηνοθεσία: Roy Ward Baker.
Σενάριο: Milton Subotsky.
Ηθοποιοί: Terry-Thomas, Tom Baker, Daniel Massey.

5. Three Extremes – Νοσηρή Τριλογία (2004)

Όταν ο ασιατικός τρόμος βάζει τα δυνατά του τότε δύσκολα μπορεί κάποια άλλη κινηματογραφική horror σχολή να συγκριθεί μαζί του. Αποτέλεσμα της δαιμονιώδους φόρμας του το καταπληκτικό «Three Extremes», που όπως υπονοεί και το όνομά του είναι ένα σπονδυλωτό φιλμ τρόμου αποτελούμενο από τρεις ιστορίες. Και τι ιστορίες; Εξαιρετικές και οι τρεις. Ο τρόμος, το σοκ, το αναπάντεχο, το μακάβριο και οι ακρότητες είναι τα βασικά υλικά παρασκευής τους.

Είναι από εκείνες τις ταινίες που οι Ασιάτες κινηματογραφιστές ξεδιπλώνουν το πλούσιο ταλέντο τους και τελικά θριαμβεύουν. Ο ελληνικός τίτλος μπορεί να μην είναι καλή μετάφραση του ξένου αλλά πιστέψτε μας, ταιριάζει απόλυτα με το άρρωστο κλίμα της «Νοσηρής Τριλογίας» από την Άπω Ανατολή. Η ακτινοβολία της και η γενικότερη αποδοχή της είχαν ως αποτέλεσμα η πρώτη από τις ιστορίες ονόματι «Dumplings» να γίνει full length ταινία. Και εις ανώτερα λοιπόν!

Σκηνοθεσία: Fruit Chan, Takashi Miike, Chan-wook Park.
Σενάριο: Haruko Fukushima, Pik Wah Lee, Chan-wook Park, Bun Saikou.
Ηθοποιοί: Bai Ling, Byung-hun Lee, Kyoko Hasegawa.

4. Trick r’ Treat – Φάρσα ή Κέρασμα (2007)

Μια από τις ταινίες-εκπλήξεις της περασμένης δεκαετίας. Το καταπληκτικό «Trick r’ Treat» του Michael Dougherty στρογγυλοκάθεται άνετα στις πρώτες θέσεις του αφιερώματός μας με το σπαθί του. Τα έχει όλα: εμπνευσμένες ιστορίες, πλούσιο gore, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, καλές ερμηνείες, δυναμική σκηνοθεσία, σκοτεινή ατμόσφαιρα, ταχύ ρυθμό και πάνω απ’ όλα ένα αριστοτεχνικά δομημένο σενάριο που ενώνει πανέξυπνα όλες τις ιστορίες σε μια κοινή πλοκή.

Μιλάμε για μια απίστευτα εθιστική ταινία που μπορείς να δεις ξανά και ξανά. Κωμωδία και τρόμος συνδυάζονται επιτυχώς σε αυτή την αξέχαστη νύχτα του Halloween που κρύβει πολλές θεαματικές εκπλήξεις. Χαλαρά από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της προηγούμενης δεκαετίας. Ήδη το ολοένα αυξανόμενο πιστό κοινό έδωσε στο «Trick r’ Treat» το στάτους του cult φιλμ τρόμου. Έναν τίτλο που αναμφισβήτητα τον αξίζει!

Σκηνοθεσία: Michael Dougherty.
Σενάριο: Michael Dougherty.
Ηθοποιοί: Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Baker.

3. Dead of Night – Μάντεψε Ποιον Θα Σκοτώσουν Απόψε (1945)

Τις πρώτες μέρες που ο πλανήτης μάζευε τα κομμάτια του από την καταστροφή του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου κυκλοφορούσε αυτό το μεγαλειώδες και ιδιαίτερα επιδραστικό σπονδυλωτό φιλμ τρόμου από τη Μεγάλη Βρετανία γράφοντας ξεχωριστή ιστορία στο cinema τρόμου. Σε αυτή την κλασική ανθολογία των ιστορικών Ealing Studios έχουμε τη χαρά να παρακολουθούμε μια πεντάδα τρομακτικών ιστοριών από τις οποίες οι τέσσερις είναι τουλάχιστον καταπληκτικές. Ειδικά η τελευταία με την παρανοϊκή σχέση εγγαστρίμυθου και κούκλας που ανέβασε τον ψυχολογικό τρόμο ένα επίπεδο παραπάνω αφήνοντας εποχή.

Αλλά το «Dead of Night» ξεχωρίζει και για την κεντρική ιστορία απ’ όπου προέρχονται οι υπόλοιπες. Είναι μάλλον η καλύτερη ιστορία-περιτύλιγμα που συναντάμε σε ανθολογία τρόμου τόσο σε επίπεδο χαρακτήρων όσο και σε επίπεδο πλοκής. Ατμοσφαιρικό, απρόβλεπτο, εμπνευσμένο, ανατριχιαστικό το «Dead of Night» παραμένει αειθαλές στο πέρασμα του χρόνου και υπόσχεται τρόμο υψηλής ποιότητας. Βουτήξτε στο παρελθόν και ανακαλύψτε αυτήν την θεσπέσια ταινία παλιομοδίτικου τρόμου.

Σκηνοθεσία: Alberto Cavalcanti, Basil Dearden, Charles Crichton, Robert Hamer.
Σενάριο: Angus McPhail, John Baines.
Ηθοποιοί: Mervyn Johns, Michael Redgrave, Roland Culver.

2. Black Sabbath – Τα Τρία Πρόσωπα του Σατανά (1963)

Τι να πρωτογράψουμε για μια ταινία θρύλο σαν το «Black Sabbath»; Αναμφίβολα μιλάμε για μια από τις κορυφαίες στιγμές στην πλούσια καριέρα του τεράστιου Mario Bava και σίγουρα για μια από τις καλύτερες ανθολογίες τρόμου όλων των εποχών. Με πρόλογο και επίλογο από τον horror αστέρα Boris Karloff, ο οποίος μάλιστα πρωταγωνιστεί και σε μία από τις τρεις ιστορίες, ο Bava παραδίδει μια ταινία απίστευτα ατμοσφαιρική και στοιχειωμένη, εξερευνώντας ποικίλα ανατριχιαστικά θέματα όπως οι λαογραφικές παραδόσεις για τους βρικόλακες, τα απειλητικά τηλεφωνήματα και τα ανήσυχα πνεύματα νεκρών.

Και οι τρεις ιστορίες είναι καταπληκτικές. Ο Bava κατορθώνει να μας παγώνει το αίμα με περίτεχνα σκηνοθετικά τρικ όπως η απόκοσμη ομίχλη, τα έντονα και ασυνήθιστα χρώματα που φωτίζουν σε πρόσωπα και διακοσμήσεις, ενώ ποτέ ξανά σε ταινία δεν θα τρομάξετε τόσο όσο σ’ αυτήν απλά και μόνο ακούγοντας σταγόνες νερού να σιγοπέφτουν. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση αυτό το διαχρονικό διαμάντι τρόμου. Σημειώστε και την πολύ καλή παρουσία της δικής μας Ρίκας Διαλυνά στην ίδια ιστορία με τον Boris Karloff.

Σκηνοθεσία: Mario Bava.
Σενάριο: Mario Bava, Alberto Bevilacqua, Marcello Fondato.
Ηθοποιοί: Michèle Mercier, Lidia Alfonsi, Boris Karloff.

1. Kwaidan – Ιστορίες Φαντασμάτων (1964)

Όσο άγνωστο κι αν είναι το «Kwaidan» στη χώρα μας αλλά και αλλού, τόσο θεσπέσιο και αριστουργηματικό είναι ως φιλμ γενικά. Για να είμαστε ακριβείς, το «Kwaidan» είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια τυπική ανθολογία τρόμου. Η πολύπλευρη μορφή της ταινίας αποκαλύπτει στοιχεία εξπρεσιονισμού όπως τα φανερά τεχνητά σκηνικά ενώ διαθέτει πολλά ακόμα άρτια δημιουργήματα καλλιτεχνικού χαρακτήρα όπως η χρήση έντονων χρωμάτων που μαγεύουν. Η θαυμάσια λυρική αφήγηση και το πομπώδες ύφος εναλλάσσονται υποδειγματικά με ατμόσφαιρα τρόμου πάντα μέσα από την ιδιαίτερη φινέτσα και αισθητική του ασιατικού κινηματογράφου.

Οι τέσσερις ανατριχιαστικές ιστορίες του «Kwaidan» ισοδυναμούν με μια μοναδική εμπειρία που ξεπερνά τα 180 λεπτά (!) αλλά δεν κουράζει καθόλου. Όσο για τις ιστορίες, αυτές είναι παρμένες από αντίστοιχες ιστορίες της ιαπωνικής λαϊκής παράδοσης που είχε συγκεντρώσει ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας Λεφκάδιος Χερν (Patrick Lafcadio Hearn) στο βιβλίο του «Kwaidan: Stories and Studies of Strange Things» του 1903. Kaidan στα ιαπωνικά σημαίνει «Ιστορία Φαντασμάτων». Τέτοιες ιστορίες λοιπόν μας αφηγείται το φιλμ αλλά το κάνει με έναν σπάνιο, παραμυθένιο τρόπο που σαγηνεύει αλλά και τρομάζει όταν και όποτε πρέπει! Αναζητήστε το και αφεθείτε στην υπερφυσική του γοητεία που δίκαια το κατατάσσει στην πρώτη θέση της λίστας μας.

Σκηνοθεσία: Masaki Kobayashi.
Σενάριο: Yôko Mizuki.
Ηθοποιοί: Rentarô Mikuni, Michiyo Aratama, Misako Watanabe.


Και άλλες πέντε ανθολογίες τρόμου που αξίζουν την προσοχή σας

21) The Theatre Bizarre (Το Θέατρο του Τρόμου), 2011

22) Tales of Terror (Ιστορίες Τρόμου), 1962

23) Cat’s Eye (Το Μάτι της Γάτας), 1985

24) Two Evil Eyes (Διαβολικά Μάτια), 1990

25) The Uncanny (Οι Αγριόγατες), 1977

➡️ Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Φόρτωση Σχολίων