Bates Motel – Season 1 Review

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΡΑ:

Αυτή η σειρά όταν ανακοινώθηκε σίγουρα προκάλεσε μεγάλη προσμονή αλλά και σκεπτικισμό στους κύκλους των φίλων του κλασικού τρόμου αφού καταπιάνεται με μια από τις καλύτερες και κλασικότερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Όπως υπονοείται κι από τον τίτλο της σειράς, αναφερόμαστε στο «Ψυχώ» του τιτανοτεράστιου Alfred Hitchcock.

Αυτό που γίνεται αμέσως αξιοσημείωτο με το «Bates Motel» είναι το κυρίως θέμα του που ταυτόχρονα αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα όσον αφορά την αποδοχή του κόσμου. Πρόκειται για εκμοντερνισμένο prequel της αρχικής ταινίας! Με άλλα λόγια αφηγείται τα εφηβικά χρόνια του Norman Bates εστιάζοντας στην στενή σχέση με την ζωντανή τότε μητέρα του, αλλά σε μια «εναλλακτική» κατά κάποιον τρόπο εποχή, προσαρμοσμένη στον σημερινό τεχνολογικό πολιτισμό. Αυτό το ιδιόρρυθμο πάντρεμα τροποποιημένου παρελθόντος και κλασικών horror αξιών λειτουργεί αποτελεσματικά παρά τις αρχικές επιφυλάξεις.

norman bates

Ο πρώτος κύκλος του «Bates Motel» αποτελείται από 10 επεισόδια διάρκειας περίπου 40-45 λεπτών και προβλήθηκε στο αμερικάνικο δίκτυο A&E από το Μάρτιο του 2013 μέχρι το Μάιο του ίδιου έτους. Η σκιαγράφηση του διαχρονικού χαρακτήρα του Norman Bates είναι πλούσια και πατά σε στέρεες βάσεις. Εξίσου ικανοποιητική δουλειά έχει γίνει και στην διάπλαση του χαρακτήρα της μητέρας του που ασκεί καθοριστική επιρροή στην συμπεριφορά του αγαπημένου της γιου. Για το δίδυμο μάνας-γιου έχουν επιλεχτεί δύο ικανοί ηθοποιοί, οι Vera Farmiga και Freddie Highmore. Η μεταξύ τους χημεία είναι εξαιρετική ενώ και οι δύο δείχνουν επαρκείς στους δύσκολους και ιστορικά βαριούς ρόλους που καλούνται να παίξουν.

Παρότι μερικά στοιχεία παρουσιάζονται εντελώς ίδια με το κλασικό «Ψυχώ» όπως το τοπίο του μοτέλ και της οικίας της οικογένειας Bates, κάποια άλλα έχουν αλλάξει. Τέτοιο είναι για παράδειγμα η τοποθεσία του μοτέλ και της οικίας όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Στη σειρά τα γεγονότα εκτυλίσσονται στη φανταστική πόλη White Pine Bay του Oregon ενώ στην ταινία στην επίσης φανταστική περιοχή Fairvale της California.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο πλαισιώνεται από πολλούς ακόμα ταλαντούχους ηθοποιούς που στηρίζουν τις εξελίξεις και τις διάφορες υποπλοκές που αναφύονται. Ενίοτε επιχειρείται η σύνδεση της σειράς με το κλασικό «Ψυχώ» του 1960. Για παράδειγμα δίνονται πληροφορίες για το πώς βρέθηκαν ιδιοκτήτες του πανδοχείου ο Norman και η μητέρα του ή πώς ο Norman έμαθε την τέχνη της ταρίχευσης που γνωρίζει στην κλασική ταινία του Hitchcock. Μεγάλη σημασία δίνεται και στην ψυχική αστάθεια του Norman η οποία βαθμιαία χειροτερεύει μεταλλάσσοντας τον ήρωα στον επικίνδυνο σχιζοφρενή που θα μας συγκλονίσει στο «μέλλον».

bates motel review

Γενικά ο πρώτος κύκλος του «Bates Motel» τα πήγε αρκετά καλά όντας μια γεμάτη σύγχρονη προσέγγιση του «Ψυχώ». Αποδίδει φόρο τιμής στην κλασική ταινία με πρωτότυπο τρόπο, υιοθετώντας ένα δημιουργικό στιλ που διαφοροποιείται αλλά ταυτόχρονα σέβεται την παράδοση. Τέλος, να επισημάνουμε ότι η σειρά δεν απευθύνεται μόνο στους φίλους του τρόμου και των θρίλερ αλλά και σε αυτούς του δράματος καθώς σε πολλά επεισόδια το δραματικό στοιχείο είναι πιο έντονο από τα υπόλοιπα.

bates
norma bates
bates motel poster

Θετικά: Δυναμικές ερμηνείες, πετυχημένη προσαρμογή του prequel στη σύγχρονη εποχή, πολύ καλή επιλογή πρωταγωνιστή για τα εφηβικά χρόνια του Norman Bates.

Αρνητικά: Διάφορα σεναριακά ξεχειλώματα και υποπλοκές που δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Η έλλειψης κάποιας τρομακτικής ατμόσφαιρας.

Βαθμός:

3.5 star rating

Gore:

2 star gore rating

Διαβάστε επίσης την κριτική της σεζόν 2 του Bates Motel.

👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Horrormovies.gr
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
14,168ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,282ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
565ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,980ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Trending
Μπορεί να σας αρέσει