Reviews
Διαβάζετε
Funny Games
0

Funny Games

Παράξενα Παιχνίδια

Επισκόπηση
Υπόθεση

Δυο νεαροί χτυπούν το κουδούνι του σπιτιού μιας οικογένειας που μόλις έχει φτάσει στο εξοχικό τους. Με το πρόσχημα ότι τους είναι φιλοξενούμενοι των γειτόνων τους και ότι θα ήθελαν μια εξυπηρέτηση, μπαίνουν στο σπίτι της οικογένειας. Και ξεκινούν ένα αρρωστημένο παιχνίδι σωματικού αλλά περισσότερο ψυχικού βασανισμού της οικογένειας. Ποιοι είναι όμως και γιατί το κάνουν; Ποια είναι τα κίνητρά τους;

Χώρα

Αυστρία

Έτος

1997

Σκηνοθεσία

Michael Haneke

Παραγωγή

Veit Heiduschka

Σενάριο

Michael Haneke

Ηθοποιοί

Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch, Frank Giering, Stefan Clapczynski

Εταιρείες Παραγωγής

Wega Film

Μεταφρασμένος Τίτλος

Παράξενα Παιχνίδια

Γλώσσα

Γερμανικά, Γαλλικά

Διάρκεια

1 Ώρα και 48 Λεπτά (108 Λεπτά)

ΚΡΙΤΙΚΗ

Με την ταινία «Funny Games», που μας έρχεται από την Αυστρία, ο σκηνοθέτης της, Haneke, ήθελε να δείξει την επιρροή της βίας που προβάλλεται από τα ΜΜΕ στην κοινωνία αλλά και να χλευάσει τις αντίστοιχες ταινίες που γυρίζονται στο Hollywood. Και θεωρώ πως έχει πετύχει και τα δυο. Κατάφερε να δείξει πόσο ωμός, σκληρός και βάναυσος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος αν και απλά και μόνο πως συνειδητοποιήσει πως μπορεί να μετατραπεί σε κάτι τέτοιο και πως μπορεί να αποφύγει και τις συνέπειες των πράξεων του.

Η ταινία σοκάρει χωρίς όμως να δείχνει την σωματική βία άμεσα στον θεατή και χωρίς να χρησιμοποιεί αμέτρητα λίτρα αίματος. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας εξελίσσεται στο σπίτι της οικογένειας και τα εξωτερικά γυρίσματα είναι ελάχιστα. Αυτό δίνει μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα στην ταινία και σε κάνει να αισθάνεσαι πως παρακολουθείς τα πάντα σε πραγματικό χρόνο. Ξεχνιέσαι πως παρακολουθείς ταινία και θεωρείς πως όλα αυτά γίνονται πραγματικά. Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται και από το τέχνασμα του δολοφόνου να απευθύνεται σε στιγμές προς τον θεατή και να του βάζει διλήμματα για το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η υπόθεση αλλά και τι θα έκανε και ο ίδιος ο θεατής στην θέση του. Έτσι συμμετέχεις και εσύ στην οργή, στον πόνο, στον θυμό και στην αγωνία της οικογένειας.

Horror Trivia: Όταν προβλήθηκε η ταινία στις Κάννες το 1997, σόκαρε απίστευτα το κοινό και μερικούς από τους κριτικούς έτσι ώστε να φύγουν από την προβολή της ταινίας.

Αν και πολλοί πιστεύουν πως ο Haneke γύρισε την ταινία «Funny Games» με σκοπό μόνο και μόνο να σοκάρει, δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Δείχνει απλά την ωμότητα του ανθρώπου και κάτι τέτοιο μπορούμε να το συναντήσουμε καθημερινά στην ζωή μας. Ουσιαστικά έχουμε ένα ακόμη παράδειγμα του ότι η τέχνη μιμείται την ζωή. Και ναι, καθημερινά γύρω μας συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις. Επίσης καταφέρνει να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πως ο άνθρωπος δεν είναι υπερήρωας. Δεν μπορεί να δράσει με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε στις ταινίες του Αμερικάνικου κινηματογράφου. Με αυτή του την ταινία πετυχαίνει να χλευάσει τις ταινίες αυτές και να δείξει πως ο άνθρωπος είναι αδύναμος μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις και ανήμπορος να αντιδράσει. Καταρρίπτει τον μύθο του θύματος-τιμωρού και του θύτη που στο τέλος γίνεται ο ίδιος θύμα.

Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όσους δεν την έχουν δει να την δουν οπωσδήποτε. Βέβαια, μπορείτε να κάνετε και ένα crash test με την Αμερικάνικη εκδοχή της. Ναι, μετά από 10 χρόνια, ο ίδιος σκηνοθέτης γυρνά την ίδια ταινία, με το ίδιο σενάριο αλλά με Αμερικάνους ηθοποιούς. Δείτε και τις δυο και αποφασίστε οι ίδιοι ποια σας άρεσε περισσότερο.

Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η σκηνή του πυροβολισμού.
  • Η απόδραση του παιδιού από το σπίτι.
  • Η τελευταία σκηνή στην λίμνη.

Photos

funny games film

funny games review

Arno Frisch Frank Giering

Posters

Παράξενα Παιχνίδια

funny games poster

funny games 1997

Trailer

Θετικά

Το έξυπνο σενάριο της ταινίας και οι ερμηνείες των ηθοποιών.

Αρνητικά

Η ωμότητα της ταινίας που ίσως να ενοχλήσει κάποιους.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Ιδιαίτερα σοκαριστική ταινία που δεν είναι για όλους τους θεατές. Σε βάζει σε σκέψεις και σε τρομάζει κατά το πόσο ο άνθρωπος μπορεί να γίνει απλά ένα «τέρας».

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
Ελευθερία Κούση
Λατρεύω τον καλό κινηματογράφο σε όλα του τα είδη. Αλλά οι horror ταινίες είναι οι αγαπημένες μου. Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια καλή ταινία τρόμου. Θεωρώ λοιπόν καθήκον μου να ενημερώσω εσάς τους horror fans για τις κλασσικές και όχι μόνο ταινίες τρόμου. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.