Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του 2017 αλλά δεν είναι υπερβολή να επισημάνουμε ότι το «Get Out» είναι η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς. Ταυτόχρονα αναρωτιέμαι αν πρέπει να νιώσουμε και λίγο άσχημα που ίσως η καλύτερη ταινία τρόμου της χρονιάς ήρθε τόσο νωρίς συρρικνώνοντας τις προσδοκίες για τη μακρά περίοδο που πρέπει να διανύσουμε μέχρι τον τελικό απολογισμό του 2017.
Anyway, ας κρατήσουμε προσωρινά τον ενθουσιασμό για αυτό το εκπληκτικό φιλμ του πρωτάρη στο χώρο του τρόμου Jordan Peele. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένα τόσο έξυπνο και καλογυρισμένο φιλμ τρόμου έρχεται από έναν άνθρωπο που μέχρι τώρα εργαζόταν στο χώρο της κωμωδίας (αν και ο ίδιος πάντα ήθελε να φτιάξει μια ταινία τρόμου όπως έχει δηλώσει). Ας παραδειγματιστούν κι άλλοι συνάδελφοί του μήπως και ο αριθμός των φρέσκων και ποιοτικών ταινιών τρόμου αυξηθεί.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιρροές του Jordan Peele για τη δημιουργία του φιλμ. Πέρα από την φανερή αναφορά στο κλασικό The Stepford Wives (1975) άλλη ταινία που επηρέασε τον σκηνοθέτη είναι «Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών» (1968) του George Romero όσον αφορά την επιλογή μαύρου πρωταγωνιστή. Άλλη επιρροή ήταν η ατάκα του Eddie Murphy σε μια stand-up comedy ότι πάει να συναντήσει τους γονείς μιας λευκής κοπέλας.
Στα της ταινίας τώρα…Αρχικά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ασυνήθιστη υπόθεση που φαίνεται ότι προσπαθεί να μας «τρολάρει» κατά μία έννοια. Ένας μαύρος επισκέπτεται το σπίτι της λευκής κοπέλας του για να γνωρίσει τους γονείς της; Μπορεί αυτό να μετουσιωθεί αποτελεσματικά σε ταινία τρόμου ικανή να μας σοκάρει; Κι όμως μπορεί. Όταν το σενάριο και η σκηνοθεσία διαθέτουν ακόρεστη έμπνευση και δημιουργικότητα ακόμα και μια «ό, τι να ναι» ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε κινηματογραφικό θρίαμβο όπως συμβαίνει στο «Get Out».
Η μεγάλη επιτυχία του «Get Out» ως φιλμ τρόμου είναι ότι ο τρόμος χτίζεται σιγά σιγά με υπομονή και μαεστρία μέχρι την έξαρση βίας και παράνοιας του καθηλωτικού τελειώματος. Οι πρώτες ανησυχητικές διαπιστώσεις του πρωταγωνιστή ότι κάτι δεν πάει καλά με τους ανθρώπους του σπιτιού πολλαπλασιάζονται μετά την έλευση των κυριλάτων επισκεπτών και κορυφώνονται όταν πλέον οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια και η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Το σοκ είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό!
Πέρα από το αργό χτίσιμο του ψυχολογικού τρόμου συναντάμε και λίγες αλλά καλογυρισμένες σκηνές ξαφνικού τρόμου –τις λεγόμενες jump scares– που με τη βοήθεια και των εφιαλτικών ηχητικών εφέ ενισχύουν την αίσθηση απειλής που απλώνεται βαθμιαία στο σπίτι. Τέτοιες ξαφνικές στιγμές εμπλέκουν συχνά τους δύο νέγρους οικιακούς βοηθούς οι οποίοι φαίνονται υποβαθμισμένοι σαν χαρακτήρες αλλά πιστέψτε μας…δεν είναι!
Κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός ανακύπτουν συχνά χωρίς όμως η ταινία να γίνεται φλύαρη ή ενοχλητικά ηθικολογική. Τέτοιου είδους σχολιασμοί εντάσσονται επιτυχώς στον κορμό του «Get Out» με σωστή δοσολογία διαφοροποιώντας το φιλμ από πολλά τους είδους του. Σε ανάλογα μετρημένο βαθμό εισέρχεται και το χιούμορ που κάνει την παρακολούθηση ακόμη πιο ευχάριστη μαζί με τις εύστοχες αναφορές σε πρόσωπα (π.χ. στον Μπαράκ Ομπάμα) και καταστάσεις.
Στο ερμηνευτικό κομμάτι όλα λειτουργούν άψογα. Πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί ενσαρκώνουν ιδανικά τους ρόλους τους είτε πρόκειται για δραματικές φιγούρες είτε για μυστηριώδεις και διαβολικές…είτε και για ξεκαρδιστικές όπως ο απολαυστικός κολλητός φίλος του πρωταγωνιστή που δεν παύει να ανησυχεί και να αναζητά τον φίλο του πληρώνοντας ακόμα και το τίμημα της γελοιοποίησης.
Πολλές ευρηματικές σκηνές ανθολογίας από τον νοσηρό κόσμο του «Get Out» ανταγωνίζονται για το ποια θα πάρει το βραβείο της κορυφαίας σε έναν ομολογουμένως ιδιαίτερα δύσκολο διαγωνισμό που περιλαμβάνει μέχρι και… δημοπρασίες με απίστευτης σύλληψης έπαθλα! Γενικά το περιεχόμενο της ταινίας είναι τόσο εθιστικό, τόσο συναρπαστικό και ενδιαφέρον που δεν βαριέσαι πουθενά παρά τα 103 λεπτά διάρκειας. Μην τη χάσετε με τίποτα.
Μετά λοιπόν από όλα τα διθυραμβικά σχόλια που δικαίως αποσπά το «Get Out», μοιραία ξανάρχομαι στο αρχικό ερώτημα/δίλημμα: πρέπει να στενοχωρηθούμε ή να χαρούμε που μια τόσο καλή ταινία τρόμου ήρθε τόσο νωρίς στο τρέχον έτος;
Θετικά: Ευφυής σκηνοθεσία, καλογραμμένο και πρωτότυπο σενάριο, πολύ καλές ερμηνείες, δυναμικό τελείωμα, πλούσιο μυστήριο, έξυπνα τοποθετημένες κωμικές σκηνές, συμπαθητικοί χαρακτήρες, πετυχημένα ακουστικά εφέ.
Αρνητικά: 1-2 υπερβολές στη δράση και στο σενάριο χωρίς σημαντικό αντίκτυπο στο έργο συνολικά.
Συμπέρασμα: Άψογος συνδυασμός ψυχολογικού τρόμου, κοινωνικής σάτιρας και μυστηρίου με εύστοχα τοποθετημένες πινελιές χιούμορ. Το «Get Out» είναι ένα σύγχρονο horror classic για το οποίο η σκηνή του τρόμου μπορεί να περηφανεύεται για καιρό.
Βαθμός:
Gore:
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
- Η τρομακτική σκηνή που ο επιστάτης τρέχει προς το μέρος του πρωταγωνιστή στον κήπο του σπιτιού τη νύχτα.
- Η σοκαριστική σκηνή που ένας «έγχρωμος» καλεσμένος φωνάζει στον ήρωα να τρέξει μακριά από το σπίτι μπροστά στα μάτια όλων.
- Η αστεία σκηνή που ο φίλος του πρωταγωνιστή προσπαθεί να πείσει τους αστυνομικούς για την τραγική μοίρα του κολλητού του.
- Η θανάτωση ενός άντρα με κάρφωμα κεράτων κεφαλιού ελαφιού που μας παραπέμπει στο cult classic «Άγια Νύχτα, Νύχτα Θανάτου» του 1984.
👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.