Macabre Review

Στο «Macabro» μία άκρως θελκτική γυναίκα, παντρεμένη με ευκατάστατο κύριο, διατηρεί εξωσυζυγική σχέση παράφορου έρωτα, στεγάζοντας την σε δωμάτιο που νοικιάζει, μέσα σε ένα ατμοσφαιρικό και ρομαντικό ενδιαίτημα. Μέσα σε μία μέρα όλα γκρεμίζονται γύρω της, καθώς χάνει τον αγαπητικό της και το ένα της παιδί. Η συνέχεια είναι αυτή που αντικατοπτρίζει επακριβώς τον τίτλο της ταινίας..Μακάβρια!

Όντας λάτρης των giallo και γενικότερα της ιταλικής σχολής, θα αναρωτηθεί κάποιος αν είναι υποκειμενικά πολλές φορές τα πιστεύω μου, σχετικά με το εν λόγω ιδίωμα. Θα αντιπαραθέσω, ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει και πολλές μετριότητες και γενικότερα καθόλου καλά έργα.

Το “Macabro” όμως, “Macabre” αγγλιστί (προτιμώ να αναφέρομαι επί το πλείστον στον αυθεντικό ιταλικό τίτλο, καθώς οι μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες πολλές φορές δεν αποδίδουν την πραγματική ερμηνεία), δεν ανήκει καθόλου στις μετριότητες, απεναντίας μάλιστα, το συγκαταλέγω σε μία από τις καλύτερες ταινίες του Lamberto Bava και γενικότερα των ιταλικών ταινιών τρόμου.

Να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Bava, αν εξαιρέσεις την συνδρομή που είχε στο Cani Arrabbiati του 74’ με τον πατέρα του Mario Bava. Ο Lamberto, για όσους ασχολούνται θα γνωρίζουν, είναι υπεύθυνος για ταινίες ορόσημο στον χώρο του giallo, όπως το “La casa con la scala nel buio” aka “A blade in the dark” του 1983, αλλά επίσης και για τα εμπορικά και μη εξαιρετέα “Demons”, που ακολούθησαν το 1985-86.

macabro horror giallo

Έμπνευση για το φιλμ υπήρξε ένα πραγματικό έγκλημα που έγινε στη Νέα Ορλεάνη γι’ αυτό και τα γυρίσματα έγιναν εκεί.

Εδώ αυτό που κυριαρχεί δεν είναι το άπλετο αιματοκύλισμα και το gore χωρίς όρια, αλλά η σκοτεινή και μουντή ατμόσφαιρα που ενυπάρχει σε όλη την ταινία και που κλιμακώνεται ολοένα ως το τέλος, κάνοντας τον θεατή να περιμένει όλο και κάτι περισσότερο.

Το μακάβριο κατακλύζει αυτούς που βλέπουν το φιλμ, από ένα σημείο και μετά, μπορεί να σοκάρει κιόλας αυτούς που έχουν ευαίσθητο στομάχι, η επιτυχία του σκηνοθέτη όμως, είναι ότι, το ενσωματώνει επιτυχώς στην επιβλητική ατμόσφαιρα του έργου, χωρίς να ξεφεύγει σε υπερβολικά gory, τερτίπια, για να προκαλέσει ασύστολα και τον πιο ψύχραιμο. Σε όσους τύχει και πέσει στα χέρια τους αυτό το σπάνιο διαμαντάκι, ας το απολαύσουν όπως του αρμόζει..Ξέρετε εσείς..

Macabre

Θετικά:

1.Πρωτοτυπία.

2.Ωραία μουσική που εναλλάσσεται ανάλογα με το τι συμβαίνει στην ροή του έργου…

3.Αγωνία που κλιμακώνεται συνεχώς..

Αρνητικά: Ίσως ότι θα ήθελα να έχει λίγες παραπάνω ακραίες σκηνές στο τέλος.

Συμπέρασμα: Μία από εκείνες τις ταινίες στον χώρο του ιταλικού τρόμου, με την οποία αξίζει κανείς να ασχοληθεί και να πλουτίσει ακόμα περισσότερο την συλλογή του. Σίγουρα στις δυο τρεις καλύτερες του Lamberto Bava..

Βαθμός:

Gore:

? Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Η μουντή ατμόσφαιρα καθ’όλη την διάρκεια της ταινίας.
  2. Ο συμπαθής τυφλός ιδιοκτήτης του οικήματος με τα δωμάτια…
  3. Η επιβλητική παρουσία της Bernice Stegers που γοητεύει το κάθε αρσενικό.
Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Info

Σκηνοθεσία: Λαμπέρτο Μπάβα
Πρωταγωνιστούν: Βερόνικα Τζίνι, Στάνκο Μόλναρ, Ρομπέρτο Πόσε
Χώρα: Ιταλία
Έτος: 1980
Διάρκεια: 85 λεπτά

Latest articles

Related articles