Reviews
Διαβάζετε
The Lift
0

The Lift

από horrormovies.gr18/05/2016

De Lift

Επισκόπηση
Υπόθεση

Το «The Lift» επικεντρώνεται σ’ έναν ανελκυστήρα που λόγω κάποιας «δυσλειτουργίας» γίνεται παγίδα θανάτου για ορισμένους χρήστες του. Ο τεχνικός του ανελκυστήρα καλείται να διορθώσει την κατάσταση. Θα τα καταφέρει;

Χώρα

Ολλανδία

Έτος

1983

Σκηνοθεσία

Dick Maas

Παραγωγή

Matthijs van Heijningen

Σενάριο

Dick Maas

Ηθοποιοί

Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum

Μουσική

Dick Maas

Εταιρείες Παραγωγής

First Floor Features, Sigma Film Productions

Γνωστή και ως

The Elevator
Goin' Up

Μεταφρασμένος Τίτλος

Το Ασανσέρ του Τρόμου

Πρωτότυπος Τίτλος

De Lift

Σλόγκαν

Take the stairs, take the stairs. For God's sake, take the Stairs!!!

Γλώσσα

Ολλανδικά

Προϋπολογισμός

€350.000

Διάρκεια

95 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

80s, VHS, cult-ίλα, ψυχεδελικά μουσικά θέματα. Αυτές είναι οι λέξεις που έρχονται στο νου του γράφοντα όταν αναφέρεται οπουδήποτε αυτό το πρωτότυπο φιλμ τρόμου από την Ολλανδία. Το «The Lift» (πρωτότυπος τίτλος «De Lift») είναι από τις πιο πιασάρικες ταινίες που βλέπαμε στα ελληνικά video clubs τη δεκαετία του ’80 και λίγο αργότερα. Το ψαρωτικό εξώφυλλο με τον γραφικό ελληνικό τίτλο «Το Ασανσέρ του Τρόμου» ήταν αδύνατο να μην σε παρασύρει να νοικιάσεις την βιντεοκασέτα με την πρώτη ευκαιρία αν ήσουν οπαδός του τρόμου.

Βλέποντας ξανά την ταινία μετά από χρόνια όντας σε πιο ώριμη φάση αποδόμησα ένα μέρος της παλιάς αίγλης της, όχι όμως σαρωτικά αφού το «The Lift» ακόμα μπορεί να προσφέρει κάποιες συγκινήσεις. Αλλά ας έρθουμε στην υπόθεση που είναι μια από τις πιο καινοφανείς που έχουμε δει στη σκηνή του τρόμου. Ένα ασανσέρ μοντέρνου κτιρίου γίνεται αιτία ατυχημάτων, συχνά θανατηφόρων, και ο τεχνικός που το συντηρεί αναλαμβάνει να λύσει το πρόβλημά και να το επαναφέρει σε ασφαλή λειτουργία. Κι ενόσω τα «ατυχήματα» συνεχίζονται ο τεχνικός φτάνει σε τρομακτικές ανακαλύψεις για τον τεχνικό εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί στον φονικό ανελκυστήρα καθώς και για την ίδια την εταιρία του.

Ακλόνητα highlights του φιλμ είναι οι ύπουλοι τρόποι με τους οποίους ανυποψίαστοι άνθρωποι γίνονται θύματα του ανελκυστήρα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ λόγου χάρη εκείνη την σοκαριστική σκηνή που ένας άντρας αποκεφαλίζεται από τον ανελκυστήρα αφού προηγουμένως το κεφάλι του είχε παγιδευτεί ανάμεσα στις πόρτες του. Σκηνές ανθολογίας όπως αυτή χαράσσονται παντοτινά στη μνήμη ειδικά αν δεις κανείς την ταινία σε αρκετά νεαρή ηλικία όπως ο γράφων. Στα θετικά θα προσθέταμε οπωσδήποτε και την εξαίρετη ambient μουσική που δίνει έναν φουτουριστικό αέρα στην ταινία χτίζοντας μια ατμόσφαιρα απειλής και αβεβαιότητας.

the lift horror

Λόγω της έλλειψης κασκαντέρ, όλοι οι ηθοποιοί πραγματοποίησαν τις πιο παράτολμες ενέργειές τους μόνοι τους.

Δυστυχώς πολλά σημεία που δεν αφορούν την δράση του ασανσέρ μοιάζουν απλά αδιάφορα κι αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φιλμ. Οι ξύλινες ερμηνείες αποτελούν άλλο ένα πρόβλημα, ευτυχώς όσο τόσο μεγάλο αφού γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον κιτς χαρακτήρα του «The Lift» και ξέρουμε πάνω κάτω τι να αναμένουμε. Να προσθέσουμε ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας Dick Maas, έφτιαξε και ένα αμερικάνικο remake το 2001 με τίτλο «Down» που όμως δεν συνιστούμε. Όλη η μαγιά βρίσκεται σ’ αυτό εδώ το φιλμ του 1983.

Αν το πετύχετε πουθενά δώστε του μια ευκαιρία. Δύσκολα φαίνεται σοβαρό στην εποχή μας αλλά τουλάχιστον εγγυάται χαβαλέ και διασκέδαση. Πιθανόν κιόλας να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες συχνότερα…


the lift review

the lift death scene

elevator 1983

de lift maas

de lift

the lift

going up de lift


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η πτώση ενός τυφλού ηλικιωμένου στον πάτο του ανοίγματος απ’ όπου διέρχεται ο ανελκυστήρας.
  • Ο μνημειώδης αποκεφαλισμός ενός σεκιουριτά από τον ανελκυστήρα.
  • Ένας απρόσμενος στραγγαλισμός από το καλώδιο του ανελκυστήρα.

Θετικά

Πρωτότυπη ιδέα, ευρηματικά φονικά, καταπληκτική μουσική.

Αρνητικά

Πολλά αδιάφορα σημεία στο σενάριο, μέτριες ερμηνείες.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Ένα από τα πιο πρωτότυπα φιλμ τρόμου. Σίγουρα όμως αυτή η καλή ιδέα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.