Reviews
Διαβάζετε
Split
2

Split

από 29/01/2017

Διχασμένος

Επισκόπηση
Υπόθεση

Στο «Split» τρεις νεαρές κοπέλες απάγονται από έναν φρενοβλαβή με 23 διαφορετικές προσωπικότητες. Τα κορίτσια πρέπει να βρουν έναν τρόπο να δραπετεύσουν από το μέρος που τις έχει κλείσει προτού απελευθερωθεί η 24η και πιο επικίνδυνη προσωπικότητα του μανιακού.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

2016

Σκηνοθεσία

M. Night Shyamalan

Παραγωγή

M. Night Shyamalan, Jason Blum, Marc Bienstock

Σενάριο

M. Night Shyamalan

Ηθοποιοί

James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley

Μουσική

West Dylan Thordson

Εταιρείες Παραγωγής

Blinding Edge Pictures, Blumhouse Productions

Μεταφρασμένος Τίτλος

Διχασμένος

Σλόγκαν

Kevin has 23 distinct personalities. The 24th is about to be unleashed.

Γλώσσα

Αγγλικά

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

26/01/2017

Προϋπολογισμός

$9.000.000

Box Office

$65.600.000 (έως 24/01/2017)

Διάρκεια

117 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Μετά το πολύ καλό comedy horror «The Visit» του 2015, ο σπουδαίος M. Night Shyamalan επιστρέφει πολύ σύντομα στα γνώριμα μονοπάτια του ψυχολογικού τρόμου με το «Split» εξερευνώντας αυτήν την φορά το θέμα των διαφορετικών προσωπικοτήτων που είναι γνωστό στην ψυχιατρική επιστήμη ως διαταραχή πολλαπλών προσωπικοτήτων. Κατά μία έννοια το φιλμ είναι θεματικό sequel του «Άφθαρτου» (2000) ενός εκ των κορυφαίων ταινιών θρίλερ του εν λόγω σκηνοθέτη.

To «Split» συνδυάζει στοιχεία χιτσκοκικού σασπένς και γνήσιου ψυχολογικού με κατάληξη α λα Dr Jekyll and Mr Hyde, όταν η απεχθής και τερατώδης προσωπικότητα του παρανοϊκού έρχεται στην επιφάνεια. Παρά τη μεγάλη διάρκειά του δεν κουράζει σχεδόν πουθενά, με τη ροή να κυλάει ευχάριστα κάνοντας σποραδικές εξάρσεις πριν την τελική έξαρση βίας (εκεί εντοπίζεται και το σχετικά περιορισμένο gore).

james mcavoy split

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής ο πρωταγωνιστής James McAvoy έσπασε το χέρι του αλλά δεν το ανέφερε σε κανέναν για δύο μέρες συμμετέχοντας στα γυρίσματα κανονικά.

Ο James McAvoy είναι θαυμάσιος στο ρόλο του «κακού» με τις πολλαπλές προσωπικότητες ενώ πολύ καλή είναι και η πιτσιρίκα Anya Taylor-Joy στο ρόλο της πιο έξυπνης από τις τρεις κοπέλες που εκμεταλλεύεται την διαταραχή του απαγωγέα τους προκειμένου να βρει διέξοδο από το κτίριο που τις έχει φυλακίσει. Τα flashbacks για τη ζωή της κοπέλας που υποδύεται η Anya Taylor-Joy δένουν αρμονικά με το υπόλοιπο story δίνοντας τις απαραίτητες εξηγήσεις του ιδιάζοντος χαρακτήρα της.

Συναντάμε πολλές καλοσκηνοθετημένες σκηνές που επιβεβαιώνουν την ευρηματικότητα και το ταλέντο του Shyamalan. Συναντάμε επίσης ενδιαφέροντες διαλόγους του «μανιακού» με την ψυχοθεραπεύτριά του την οποία υποδύεται εξαιρετικά η Betty Buckley. Γενικά αν εξαιρέσουμε λίγες υπερβολές στο σενάριο, το «Split» είναι άλλη μια συναρπαστική ταινία του Shyamalan που μπορεί να μην φτάνει σε μεγαλείο τις παλιότερες δουλειές του αλλά προσφέρει δυναμικές δόσεις αυθεντικού ψυχολογικού τρόμου πετυχαίνοντας τον σκοπό του.

split mcavoy


split anya taylor joy betty

split james mcavoy

split anya taylor joy

james mcavoy split 2016

split poster

split 2016

split


Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η εναρκτήρια, έξυπνα σκηνοθετημένη σκηνή που ο ψυχοπαθής απάγει τις τρεις κοπέλες μέρα μεσημέρι στο υπαίθριο parking.
  • Η τρομακτική σκηνή της μεταμόρφωσης του ψυχοπαθή στην 24η και πιο επικίνδυνη προσωπικότητά του με τελετουργικό τρόπο και ευφυή κινηματογράφηση.
  • Η ανατριχιαστική σύνθλιψη μιας γυναίκας από το μανιακό.
  • Η «τρολιά» με μια απρόσμενη cameo εμφάνιση γνωστού ηθοποιού στο τέλος.

Θετικά

Πολύ καλές ερμηνείες, έξυπνη και δυναμική σκηνοθεσία, αξιόλογοι χαρακτήρες, καλογραμμένοι διάλογοι, πλούσιο σασπένς.

Αρνητικά

Διάφορες υπερβολές στο σενάριο.

Αξιολόγηση
Βαθμός Συντάκτη
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Δυνατό ψυχολογικό θρίλερ πλούσιο σε αγωνία και ευρηματικές σκηνές. Από τις καλύτερες δουλειές του M. Night Shyamalan των τελευταίων χρόνων.

Βαθμός Συντάκτη
You have rated this
Συντάκτης
horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.