Split (Διχασμένος) Review

Στο «Split» τρεις νεαρές κοπέλες απαγάγονται από έναν φρενοβλαβή με 23 διαφορετικές προσωπικότητες. Τα κορίτσια πρέπει να βρουν έναν τρόπο να δραπετεύσουν από το μέρος που τις έχει κλείσει προτού απελευθερωθεί η 24η και πιο επικίνδυνη προσωπικότητα του μανιακού.

Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν. Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Μακαβόι, Άνια Τέιλορ‑Τζόι, Μ. Νάιτ Σιάμαλαν.
Χώρα: ΗΠΑ. Έτος: 2016. Διάρκεια: 117 λεπτά.

Μετά το πολύ καλό comedy horror «The Visit» του 2015, ο σπουδαίος M. Night Shyamalan επιστρέφει πολύ σύντομα στα γνώριμα μονοπάτια του ψυχολογικού τρόμου με το «Split» εξερευνώντας αυτήν την φορά το θέμα των διαφορετικών προσωπικοτήτων που είναι γνωστό στην ψυχιατρική επιστήμη ως διαταραχή πολλαπλών προσωπικοτήτων. Κατά μία έννοια το φιλμ είναι θεματικό sequel του «Άφθαρτου» (2000) ενός εκ των κορυφαίων ταινιών θρίλερ του εν λόγω σκηνοθέτη.

To «Split» συνδυάζει στοιχεία χιτσκοκικού σασπένς και γνήσιου ψυχολογικού με κατάληξη α λα Dr Jekyll and Mr Hyde, όταν η απεχθής και τερατώδης προσωπικότητα του παρανοϊκού έρχεται στην επιφάνεια. Παρά τη μεγάλη διάρκειά του δεν κουράζει σχεδόν πουθενά, με τη ροή να κυλάει ευχάριστα κάνοντας σποραδικές εξάρσεις πριν την τελική έξαρση βίας (εκεί εντοπίζεται και το σχετικά περιορισμένο gore).

james mcavoy split

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής ο πρωταγωνιστής James McAvoy έσπασε το χέρι του αλλά δεν το ανέφερε σε κανέναν για δύο μέρες συμμετέχοντας στα γυρίσματα κανονικά.

Ο James McAvoy είναι θαυμάσιος στο ρόλο του «κακού» με τις πολλαπλές προσωπικότητες ενώ πολύ καλή είναι και η πιτσιρίκα Anya Taylor-Joy στο ρόλο της πιο έξυπνης από τις τρεις κοπέλες που εκμεταλλεύεται την διαταραχή του απαγωγέα τους προκειμένου να βρει διέξοδο από το κτίριο που τις έχει φυλακίσει. Τα flashbacks για τη ζωή της κοπέλας που υποδύεται η Anya Taylor-Joy δένουν αρμονικά με το υπόλοιπο story δίνοντας τις απαραίτητες εξηγήσεις του ιδιάζοντος χαρακτήρα της.

Συναντάμε πολλές καλοσκηνοθετημένες σκηνές που επιβεβαιώνουν την ευρηματικότητα και το ταλέντο του Shyamalan. Συναντάμε επίσης ενδιαφέροντες διαλόγους του «μανιακού» με την ψυχοθεραπεύτριά του την οποία υποδύεται εξαιρετικά η Betty Buckley. Γενικά αν εξαιρέσουμε λίγες υπερβολές στο σενάριο, το «Split» είναι άλλη μια συναρπαστική ταινία του Shyamalan που μπορεί να μην φτάνει σε μεγαλείο τις παλιότερες δουλειές του αλλά προσφέρει δυναμικές δόσεις αυθεντικού ψυχολογικού τρόμου πετυχαίνοντας τον σκοπό του.

split mcavoy
split anya taylor joy betty
split james mcavoy
split anya taylor joy
james mcavoy split 2016
split poster
split 2016
split
ΘΕΤΙΚΑΑΡΝΗΤΙΚΑ
Πολύ καλές ερμηνείες, έξυπνη και δυναμική σκηνοθεσία, αξιόλογοι χαρακτήρες, καλογραμμένοι διάλογοι, πλούσιο σασπένς.Διάφορες υπερβολές στο σενάριο.
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ (SPOILERS)
  1. Η εναρκτήρια, έξυπνα σκηνοθετημένη σκηνή που ο ψυχοπαθής απαγάγει τις τρεις κοπέλες μέρα μεσημέρι στο υπαίθριο parking.
  2. Η τρομακτική σκηνή της μεταμόρφωσης του ψυχοπαθή στην 24η και πιο επικίνδυνη προσωπικότητά του με τελετουργικό τρόπο και ευφυή κινηματογράφηση.
  3. Η ανατριχιαστική σύνθλιψη μιας γυναίκας από το μανιακό.
  4. Η «τρολιά» με μια απρόσμενη cameo εμφάνιση γνωστού ηθοποιού στο τέλος.
Horrormovies.gr
Δυνατό ψυχολογικό θρίλερ πλούσιο σε αγωνία και ευρηματικές σκηνές. Από τις καλύτερες δουλειές του M. Night Shyamalan των τελευταίων χρόνων.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα
Δημοφιλή

Ash vs Evil Dead – Season 2 Review

The Hitcher

Army of the Dead Review