Σίγουρα τα ονόματα της ομορφούλας Kate Beckinsale και του ρομαντικού Luke Wilson στο cast μιας ταινίας τρόμου προσελκύουν το ενδιαφέρον του θεατή. Στο «Vacancy» εμφανίζονται ως ένα νευρικό παντρεμένο ζευγάρι που βρίσκεται στα όρια της διάλυσης έχοντας προσφάτως χάσει το μικρό τους γιο. Μόνο μπουνιές δεν παίζουν και την λένε ο ένας στον άλλο συνεχώς για οποιοδήποτε ζήτημα. Στο «Vacancy» δεν βλέπουμε τίποτα καινούριο ή ανατρεπτικό αλλά μια από τα ίδια με τη διαφορά ότι το φιλμ είναι «σενιαρισμένο» χάρη στα δύο αυτά ηχηρά ονόματα.
Το φιλμ ξεκινά βαδίζοντας σε τετριμμένα μονοπάτια που έχουμε δει σε αμέτρητες ταινίες τρόμου. Οι πρωταγωνιστές ταξιδεύουν στην επαρχία με το αυτοκίνητό τους το οποίο σύντομα ακινητοποιείται λόγω σοβαρής βλάβης. Είναι νύχτα και το ζευγάρι αποφασίζει να ξεκουραστεί σ’ ένα κοντινό παρακμιακό motel όπου τους υποδέχεται ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης του. Δυστυχώς για το ζευγάρι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ όσο πιστεύουν αφού πέρα από τη βρωμιά και τα μαμούνια, το δωμάτιό τους κρύβει μία ακόμα δυσάρεστη έκπληξη. Παρακολουθώντας μερικές βιντεοταινίες στην τηλεόραση του δωματίου διαπιστώνουν έντρομοι ότι οι σκηνές βίας από άγνωστους εις βάρος διάφορων ατόμων που περιέχουν οι ταινίες διαδραματίζονται στο δωμάτιο που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή! Σύντομα θα αντιληφθούν ότι βρίσκονται και οι ίδιοι σε μεγάλο κίνδυνο αφού όλο το motel ουσιαστικά λειτουργεί για να καταγράφει τέτοιου είδους «snuff films» με θύματα τους ανυποψίαστους επισκέπτες του. Η νύχτα προμηνύεται δραματική και αγωνιώδης με το ζευγάρι να προσπαθεί να ξεφύγει από το εφιαλτικό motel και τους παρανοϊκούς που το εκμεταλλεύονται για τους διεστραμμένους σκοπούς τους!
Το μοναδικό συνταρακτικό στοιχείο του «Vacancy» είναι κυρίως η ιδέα του «snuff» πάνω στην οποία χτίζεται όλη η πλοκή. Βέβαια ούτε αυτή η ιδέα είναι εντελώς καινούρια αλλά τουλάχιστον σπανίζει ως βασικό θέμα ταινιών τρόμου, επομένως είναι καλοδεχούμενη. Εδώ αξιοποιείται ικανοποιητικά παρουσιάζοντας το αμφιλεγόμενο αυτό θέμα από την αρχή (την καταγραφή της βίας) μέχρι το τέλος του (την πώλησή ταινιών σε «προμηθευτές») παρότι το φιλμ δείχνει άτολμο και υπερβολικά τυπικό σε γενικές γραμμές. Απ’ ό,τι φαίνεται κιόλας οι δύο διάσημοι πρωταγωνιστές δεν δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους αν και τα καταφέρνουν καλύτερα από διάφορους άσημους και ατάλαντους πιτσιρικάδες που έχουν συμμετάσχει στη μακρά λίστα ταινιών παραπλήσιας «slasher» λογικής. Αντιθέτως ο Frank Whaley (Pulp Fiction) στο ρόλο του αλλόκοτου πανδοχέα δείχνει να πατά καλύτερα και τον απολαμβάνουμε πολύ πιο εύκολα από τους άλλους!
Αρχικά για τον ρόλο της γυναίκας του ζευγαριού είχε επιλεχτεί η Sarra Jessica Parker. Η ίδια όμως την έκανε, με την αντικαταστάτρια να βρίσκεται τελικά στο πρόσωπο της Beckinsale.
Σε αντίθεση με την αρχική εντύπωση που δημιουργείται από την υπόθεση, η βία είναι περιορισμένη στο «Vacancy» όχι όμως και η αγωνία η οποία είναι ασταμάτητη από τη στιγμή που το ζευγάρι αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και μέχρι το τέλος του φιλμ. Στα θετικά θα εντάσσαμε τον γενικά γρήγορο ρυθμό που καθιστά το «Vacancy» ταινία που τουλάχιστον βλέπεται ευχάριστα, ειδικά το σαββατόβραδο με παρέα και junk food. Ως ένα σημείο θα σας θυμίσει τα «The Strangers» (Κλείδωσες?) και «Them» (Εκείνοι). Αν δείτε το «Vacancy» χωρίς πολλές απαιτήσεις, σίγουρα θα το διασκεδάσετε. Αν πάλι αναζητάτε κάτι πιο ψαγμένο μάλλον θα μείνετε με ανάμεικτα συναισθήματα. Προφανώς δεν είναι τυχαίες οι επίσης ανάμεικτες κριτικές που έλαβε.