Reviews
Διαβάζετε
Christine
1

Christine

από Horrormovies.gr08/06/2014

Κριστίν

Επισκόπηση
Υπόθεση

Στο «Christine» η απόλυτη ηρωίδα είναι το αυτοκίνητο με το ίδιο όνομα. Αυτή η στοιχειωμένη Plymouth του 1958 γοητεύει μέχρι παράνοιας έναν έφηβο ο οποίος την αγοράζει και στη συνέχεια το δαιμονικό όχημα στρέφεται εναντίον όσων μπαίνουν ανάμεσά τους ή είναι εχθρικά διακείμενοι προς αυτούς.

Χώρα

ΗΠΑ

Έτος

1983

Σκηνοθεσία

John Carpenter

Παραγωγή

Richard Kobritz, Larry J. Franco

Σενάριο

Bill Phillips

Συγγραφέας

Stephen King

Ηθοποιοί

Keith Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul, Robert Prosky, Harry Dean Stanton

Μουσική

John Carpenter, Alan Howarth

Εταιρείες Παραγωγής

Columbia Pictures Corporation, Delphi Premier Productions, Polar Film

Γνωστή και ως

John Carpenter's Christine

Μεταφρασμένος Τίτλος

Κριστίν

Σλόγκαν

She'll possess you. Then destroy you. She's death on wheels. She's...
Once she lures you behind her wheel...You're all hers.
Body by Plymouth. Soul by Satan.
Seductive. Passionate. Possessive. Say hello to Christine...Your Girlfriend The Car.
Hell hath no Fury...like a 1958 Plymouth.
She was born bad. Plain and simple. Somewhere deep on a darkened assembly line. Christine. A '58 Plymouth Fury possessed by Hell. She's taken control of her teenage owner, Arnie. Her previous owner is not alive to warn him. And now she's steering straight for the one person in her way. Arnie's girlfriend, Leigh. The other woman.

Γλώσσα

Αγγλικά

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

30/03/1984

Προϋπολογισμός

$9.700.000

Box Office

$21.017.849 (έως 22 Οκτωβρίου 2010)

Διάρκεια

110 Λεπτά

ΚΡΙΤΙΚΗ

Μία από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές βιβλίων του Stephen King σε ταινία είναι αναμφίβολα το «Christine». Με τη σφραγίδα του μεγάλου John Carpenter στη σκηνοθεσία δύσκολα θα αποτύγχανε άλλωστε. Το σενάριο είναι πρωτότυπο, η εκτέλεση πετυχημένη κι από πολλούς θεωρείται πια κλασικό φιλμ τρόμου.

Κεντρικό θέμα του «Christine» είναι το αναπτυσσόμενο πάθος του νεαρού Arnie για το αυτοκίνητο «Christine» (Plymouth Fury του 1958) το οποίο σιγά σιγά εξελίσσεται σε επικίνδυνη παράνοια. Ο Arnie κανονικά είναι ένα φλώρικο σχολιαρόπαιδο που αποσπά τη χλεύη των πιο ρωμαλέων μαθητών. Μοναδικός του φίλος ο Dennis με τον οποίο πηγαίνουν μαζί στο λύκειο και ανταλλάσσουν απόψεις για τη ζωή και τις γυναίκες. Όλα θα αλλάξουν ριζικά όταν ο Arnie θα εντοπίσει το κόκκινο μοιραίο αυτοκίνητο σ’ ένα παλιό κτήμα όπου και θα το αγοράσει από τον αλλόκοτο ιδιοκτήτη του σε τσουχτερή τιμή. Ο Arnie είναι καταγοητευμένος από το νέο του απόκτημα και σύντομα το πηγαίνει σ’ ένα συνεργείο για το απαραίτητο «lifting». Παρά την γκρίνια των γονιών του που διαφωνούν με την επιλογή του 17χρονου γιου τους, ο Arnie συνεχίζει να ασχολείται μανιωδώς με το αμάξι του ενώ παράλληλα αναπτύσσει ερωτική σχέση με μια εμφανίσιμη συμμαθήτριά του.

christine 1983 still 3

Στο φιλμ παραλίγο να έπαιρνε το ρόλο του πρωταγωνιστή ο νεαρός τότε Kevin Bacon αλλά τελικά ο ταλαντούχος Kevin προτίμησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Footloose» που κυκλοφόρησε το 1984.

Στην πορεία αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη ήταν η αγορά της Christine. Ο Arnie αρχίζει να χάνει τα λογικά του και παθιάζεται με την Christine σε βαθμό εξωφρενικό. Επίσης το αυτοκίνητο είναι «ζωντανό» και διακατέχεται από διαβολικές τάσεις. Ύστερα από μια απόπειρα να σκοτώσει την φιλενάδα του Arnie, ακολουθεί η επίθεση εναντίον τεσσάρων συμμαθητών του οι οποίοι νωρίτερα είχαν εισέλθει κρυφά στο γκαράζ που την πάρκαρε κάνοντάς την σμπαράλια μιας και δεν χώνευαν καθόλου τον οδηγό της. Ανήσυχη η φίλη του Arnie με τον οποίο η σχέση της πλέον έχει στραβώσει, ενημερώνει τον κολλητό του (Dennis) για τα τεκταινόμενα, εκμυστηρεύοντάς του το άσχημο προαίσθημα της για τη μοχθηρή φύση του αυτοκινήτου. Οι δυο τους πρέπει τώρα να σταματήσουν τον Arnie και την Christine πριν προκληθούν νέες δυσάρεστες καταστάσεις. Η αποστολή τους δεν είναι φυσικά εύκολη.

Να τονίσω βέβαια ότι μέσα στα πολλά θετικά στοιχεία υπάρχουν και ορισμένες ερασιτεχνικές ερμηνείες χωρίς να επηρεάζουν ιδιαίτερα την καλή εικόνα της ταινίας. Πιστεύω επίσης ότι η ταινία σήκωνε λίγο αίμα παραπάνω αφού οι φόνοι είναι αρκετά «διακριτικοί». Με τέτοιο φονικό μέσο σίγουρα μπορούσε να γίνει πιο εντυπωσιακή δουλειά στον τομέα του gore. Παρόλα αυτά το «Christine» φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα του χρόνου και μνημονεύεται ως μια από τις πιο αξιόλογες και ξεχωριστές προσπάθειες του Carpenter ο οποίος έφερε εις πέρας ένα απαιτητικό εγχείρημα μεταφέροντας τον δύσκολο King στον κινηματογράφο.


christine 1983 poster 4
christine 1983 poster 9
christine 1983 poster 8
christine 1983 poster 3
christine 1983 poster
christine 1983 still 1
christine 1983 still 2
christine 1983 still 4
christine 1983 still 6

Best Movie Scenes (Spoilers)

  • Η σκηνή στο ξεκίνημα όπου το καπό της Christine «πολτοποιεί» το χέρι ενός άτυχου μηχανικού.
  • Η απόκοσμη σκηνή που η σμπαραλιασμένη Christine «αυτογιατρεύεται» μπροστά στα μάτια του σαλεμένου νεαρού οδηγού της.
Θετικά

Πετυχημένη μεταφορά βιβλίου του Stephen King, σκοτεινή ατμόσφαιρα ανά διαστήματα, πειστικά δραματική εξέλιξη.

Αρνητικά

Έλλειψη gore, λίγες ανεπαρκείς ερμηνείες.

Αξιολόγηση
Βαθμολογία
GORE
ΒΑΘΜΟΣ
Συμπέρασμα

Δικαιολογημένα θεωρείται κλασική ταινία τρόμου παρότι «τεχνικά» σίγουρα δεν είναι αριστούργημα.

Βαθμολογία
You have rated this
Συντάκτης
Horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.