Μία από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές βιβλίων του Stephen King σε ταινία είναι αναμφίβολα το «Christine». Με τη σφραγίδα του μεγάλου John Carpenter στη σκηνοθεσία δύσκολα θα αποτύγχανε άλλωστε. Το σενάριο είναι πρωτότυπο, η εκτέλεση πετυχημένη κι από πολλούς θεωρείται πια κλασικό φιλμ τρόμου.
Κεντρικό θέμα του «Christine» είναι το αναπτυσσόμενο πάθος του νεαρού Arnie για το αυτοκίνητο «Christine» (Plymouth Fury του 1958) το οποίο σιγά σιγά εξελίσσεται σε επικίνδυνη παράνοια. Ο Arnie κανονικά είναι ένα φλώρικο σχολιαρόπαιδο που αποσπά τη χλεύη των πιο ρωμαλέων μαθητών. Μοναδικός του φίλος ο Dennis με τον οποίο πηγαίνουν μαζί στο λύκειο και ανταλλάσσουν απόψεις για τη ζωή και τις γυναίκες. Όλα θα αλλάξουν ριζικά όταν ο Arnie θα εντοπίσει το κόκκινο μοιραίο αυτοκίνητο σ’ ένα παλιό κτήμα όπου και θα το αγοράσει από τον αλλόκοτο ιδιοκτήτη του σε τσουχτερή τιμή. Ο Arnie είναι καταγοητευμένος από το νέο του απόκτημα και σύντομα το πηγαίνει σ’ ένα συνεργείο για το απαραίτητο «lifting». Παρά την γκρίνια των γονιών του που διαφωνούν με την επιλογή του 17χρονου γιου τους, ο Arnie συνεχίζει να ασχολείται μανιωδώς με το αμάξι του ενώ παράλληλα αναπτύσσει ερωτική σχέση με μια εμφανίσιμη συμμαθήτριά του.
Στο φιλμ παραλίγο να έπαιρνε το ρόλο του πρωταγωνιστή ο νεαρός τότε Kevin Bacon αλλά τελικά ο ταλαντούχος Kevin προτίμησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Footloose» που κυκλοφόρησε το 1984.
Στην πορεία αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη ήταν η αγορά της Christine. Ο Arnie αρχίζει να χάνει τα λογικά του και παθιάζεται με την Christine σε βαθμό εξωφρενικό. Επίσης το αυτοκίνητο είναι «ζωντανό» και διακατέχεται από διαβολικές τάσεις. Ύστερα από μια απόπειρα να σκοτώσει την φιλενάδα του Arnie, ακολουθεί η επίθεση εναντίον τεσσάρων συμμαθητών του οι οποίοι νωρίτερα είχαν εισέλθει κρυφά στο γκαράζ που την πάρκαρε κάνοντάς την σμπαράλια μιας και δεν χώνευαν καθόλου τον οδηγό της. Ανήσυχη η φίλη του Arnie με τον οποίο η σχέση της πλέον έχει στραβώσει, ενημερώνει τον κολλητό του (Dennis) για τα τεκταινόμενα, εκμυστηρεύοντάς του το άσχημο προαίσθημα της για τη μοχθηρή φύση του αυτοκινήτου. Οι δυο τους πρέπει τώρα να σταματήσουν τον Arnie και την Christine πριν προκληθούν νέες δυσάρεστες καταστάσεις. Η αποστολή τους δεν είναι φυσικά εύκολη.
Να τονίσω βέβαια ότι μέσα στα πολλά θετικά στοιχεία υπάρχουν και ορισμένες ερασιτεχνικές ερμηνείες χωρίς να επηρεάζουν ιδιαίτερα την καλή εικόνα της ταινίας. Πιστεύω επίσης ότι η ταινία σήκωνε λίγο αίμα παραπάνω αφού οι φόνοι είναι αρκετά «διακριτικοί». Με τέτοιο φονικό μέσο σίγουρα μπορούσε να γίνει πιο εντυπωσιακή δουλειά στον τομέα του gore. Παρόλα αυτά το «Christine» φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα του χρόνου και μνημονεύεται ως μια από τις πιο αξιόλογες και ξεχωριστές προσπάθειες του Carpenter ο οποίος έφερε εις πέρας ένα απαιτητικό εγχείρημα μεταφέροντας τον δύσκολο King στον κινηματογράφο.
Θετικά: Πετυχημένη μεταφορά βιβλίου του Stephen King, σκοτεινή ατμόσφαιρα ανά διαστήματα, πειστικά δραματική εξέλιξη.
Αρνητικά: Έλλειψη gore, λίγες ανεπαρκείς ερμηνείες.
Συμπέρασμα: Δικαιολογημένα θεωρείται κλασική ταινία τρόμου παρότι «τεχνικά» σίγουρα δεν είναι αριστούργημα.
Βαθμός:
Gore:
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
- Η σκηνή στο ξεκίνημα όπου το καπό της Christine «πολτοποιεί» το χέρι ενός άτυχου μηχανικού.
- Η απόκοσμη σκηνή που η σμπαραλιασμένη Christine «αυτογιατρεύεται» μπροστά στα μάτια του σαλεμένου νεαρού οδηγού της.
👍 Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.