Deathwatch (Το καταφύγιο του εχθρού) Review

Το «Deathwatch» περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα Βρετανών στρατιωτών που καταλαμβάνουν ένα εχθρικό γερμανικό χαράκωμα και συλλαμβάνουν έναν Γερμανό στρατιώτη. Αυτός τους προειδοποιεί για μια σατανική δύναμη που ελλοχεύει στο χώρο και τρελαίνει τους στρατιώτες αλλά αυτοί δεν τον πιστεύουν. Μεγάλο λάθος!

Σκηνοθεσία: Μάικλ Τζ. Μπάσετ. Πρωταγωνιστούν: Τζέιμι Μπελ, Άντι Σέρκις, Μάικ Ντάουνι.
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία. Έτος: 2002. Διάρκεια: 95 λεπτά.

Σ’ αυτό το βρετανικό φιλμάκι τρόμου μεταφερόμαστε στην εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στα εφιαλτικά χαρακώματα. Μια ομάδα Βρετανών στρατιωτικών κάπου στο δυτικό μέτωπο καταλαμβάνει ένα γερμανικό χαράκωμα αναμένοντας ενισχύσεις. Εκεί αιχμαλωτίζει έναν Γερμανό στρατιώτη ο οποίος τους προειδοποιεί για μια σατανική δύναμη που ελλοχεύει στον χώρο και τρελαίνει τους στρατιώτες ωθώντας τους στην αλληλοσφαγή. Αρχικά οι Βρετανοί δεν παίρνουν στα σοβαρά την προειδοποίηση του Γερμανού και παραμένουν στην περιοχή. Σταδιακά όμως μια σειρά περίεργων συμβάντων οδηγούν τους στρατιώτες στην παράνοια. Πλέον κανείς τους δεν είναι ασφαλής σ’ αυτό τον καταραμένο χώρο όπου πτώματα κείτονται σε σωρούς ενώ άλλα έχουν ξεσκιστεί από συρματοπλέγματα. Ο αλληλοσκοτωμός δεν αργεί να επέλθει.

Το καταφύγιο του εχθρού

Δυστυχώς όσο γοητευτική κι αν ακούγεται η υπόθεση το φιλμ κινείται στη μετριότητα σχεδόν παντού. Ερμηνείες, σκηνοθεσία, σενάριο αδυνατούν να βγουν από το τέλμα της μετριότητας κατεβάζοντας έτσι τα standards κατά πολύ. Ενώ από την εξέλιξη των γεγονότων περιμένουμε κάποια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη που θα μας συγκλονίσει, οι απαντήσεις που έρχονται μοιάζουν γενικά ανολοκλήρωτες και προχειροφτιαγμένες όχι όμως και εντελώς αδιάφορες αφού τελικά ένα μηνυματάκι καταφέρνουν να το περάσουν. Βασικό πρόβλημα του «Deathwatch» είναι ο νωχελικός του ρυθμός με αρκετές μεταπτώσεις στην διατήρηση του ενδιαφέροντος.

Αρχικά ο δημιουργός του «Deathwatch» επιθυμούσε να ονομάσει το φιλμ «The Third Part of Man» για να τονίσει πώς ο πόλεμος αφαιρεί την ανθρωπιά από τους ανθρώπους κατά το ένα τρίτο.

Συχνά αισθανόμαστε ότι ορισμένες πράξεις των ηθοποιών γίνονται αχρείαστα και χωρίς να προκύπτει ουσιώδες αποτέλεσμα από πλευράς ικανοποίησης του θεατή. Ο κώδων της βαρεμάρας χτυπάει επικίνδυνα συχνά. Βέβαια το τελικό προϊόν δεν είναι κλούβιο, αφού το φιλμ περιέχει κάποιες δυνατές σκηνές, σχετιζόμενες περισσότερο με τα αισθήματα απόγνωσης των στρατιωτών αλλά και με το gore. Μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα υπάρχει αλλά δεν πρόκειται και για κάτι ιδιαίτερο. Επιπρόσθετες, φευγαλέες τρομάρες μάς συγκρατούν στη θέση μας για να δούμε το φιλμ μέχρι το τελείωμά του.

deathwatch 2002 review

Σίγουρα έχουμε παρακολουθήσει πολύ ανώτερες ταινίες τρόμου του ευρωπαϊκού κινηματογράφου από το άνισο «Deathwatch». Δυστυχώς ο συνδυασμός πολεμικής και τρομακτικής θεματολογίας δεν καρποφόρησε σε τούτη την προσπάθεια. Παρόμοιου στιλ ταινίες όπως το «The Bunker» ή το cult «The Keep» μάλλον θα σας ικανοποιήσουν περισσότερο.

deathwatch
ΘΕΤΙΚΑΑΡΝΗΤΙΚΑ
Οι cheesy χαρακτήρες, η ιστορική διάσταση με τα κοινωνικο-ηθικά μηνύματα, η μαγευτική μουσική που μας βυθίζει σε μια γοτθική θάλασσα συναισθημάτων θλίψης και μαυρίλας.Αργός ρυθμός, κακοτοπιές στο σενάριο, κακοφτιαγμένα εφέ.
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ (SPOILERS) 1) Η σκηνή ξυπνήματος του δαίμονα και ο αποτρόπαιος ακρωτηριασμός ενός στρατιώτη.
2) Η cheesy μορφή του δαίμονα Molasar με τα κόκκινα φωσφορίζοντα μάτια. Έχει βγει και σε κουκλάκι (αυτό έλειπε!).

Horrormovies.gr
Άνιση προσπάθεια που στόχευε στην δημιουργική ανάμειξη horror και πολεμικών στοιχείων αλλά τα κατάφερε μόνο μερικώς, αφήνοντας ουκ ολίγα παράπονα.
Horrormovies.gr
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.


 
Άνιση προσπάθεια που στόχευε στην δημιουργική ανάμειξη horror και πολεμικών στοιχείων αλλά τα κατάφερε μόνο μερικώς, αφήνοντας ουκ ολίγα παράπονα.Horrormovies.grDeathwatch (Το καταφύγιο του εχθρού) Review