Them!

FBI Σε Συναγερμό

Αν είστε φίλος των monster movies και δεν έχετε δει το «Them!» τότε έχετε διαπράξει σοβαρό horror «αδίκημα». Διότι δεν μιλάμε για όποια και όποια ταινία τρόμου με γιγάντια πλάσματα αλλά για μια από τις σημαντικότερες στον τομέα της, τόσο από ιστορικής όσο και από ποιοτικής απόψεως. Αν και δεν είναι η πρώτη που παρουσιάζει την γιγάντωση ζώου λόγω πυρηνικής ενέργειας, είναι εντούτοις η πρώτη που δείχνει την μετάλλαξη ζωυφίων σε νούμερο extra extra large.

Το «Them!»αντικατοπτρίζει τον φόβο που υπήρχε στην αμερικάνικη κοινωνία της εποχής για τις συνέπειες των πυρηνικών όπλων και δοκιμών και το αβέβαιο μέλλον της ανθρωπότητας αν η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο. Στο φιλμ η κατάσταση με τις πυρηνικές δοκιμές ξεφεύγει έχοντας ως τραγικό αποτέλεσμα την ανάδυση μιας πρωτοφανούς απειλής για το ανθρώπινο είδος: τα μυρμήγκια! Όχι φυσικά τα συνηθισμένα μυρμήγκια αλλά μυρμήγκια-γίγαντες που βγάζουν τον επιθετικό χαρακτήρα τους στον ίδιο τον άνθρωπο.

them 1954

Τα μεταλλαγμένα από την διαρροή ακτινοβολίας μυρμήγκια σκορπούν τον θάνατο στην ερημική επαρχία της πολιτείας του Νέου Μεξικού προκαλώντας την κινητοποίηση της τοπικής αστυνομίας, του FBI καθώς και ενός ειδικού επιστήμονα-μυρμηγκολόγου και της επίσης επιστημονικά καταρτισμένης κόρης του. Αφού η ομάδα καταφέρνει να εξοντώσει τα περισσότερα γιγάντια μυρμήγκια της περιοχής και να καταστρέψει την φωλιά τους, διαπιστώνει έντρομη ότι δύο μυρμήγκια-βασίλισσες κατάφεραν να πετάξουν μακριά και πρόκειται να αναπαραχθούν.

Η απειλή για την ανθρωπότητα μεγαλώνει καθώς τα μυρμήγκια αν αναπαραχθούν αποτελεσματικά θα καταστούν πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Είναι ικανά ακόμα και να του πάρουν την θέση του ως το ισχυρότερο ον του πλανήτη. Γι’ αυτό τα μέλη της ομάδας ενημερώνουν τα ανώτερα κυβερνητικά και στρατιωτικά κλιμάκια προκειμένου να αποτρέψουν την απειλή αλλά ταυτόχρονα πρέπει το εγχείρημα να μείνει κρυφό από τον πολύ κόσμο ώστε να αποφευχθεί ο πανικός. Η επόμενη μεγάλη μάχη θα δοθεί στους υπονόμους τους Los Angeles όπου τα μυρμήγκια έχουν φτιάξει νέα φωλιά και εξαπλώνονται…

them 1

Παρότι το φιλμ είναι παλιότερο του μισού αιώνα βλέπεται πολύ ευχάριστα ακόμα και σήμερα. Τα εφέ είναι κάπως ξεπερασμένα αλλά και πάλι τα μυρμήγκια δεν απέχουν πολύ από μια μεγέθυνση αληθινών μυρμηγκιών. Το ξεδίπλωμα των γεγονότων γίνεται με φοβερή ευκινησία, χωρίς υπερβολές και ανούσιες σάλτσες. Οι σκηνές δράσης είναι καθηλωτικές. Οι ερμηνείες όλων πειστικές. Παράλληλα με τη δράση το «Them!» μεταδίδει και τα απαραίτητα ηθικοφιλοσοφικά μηνύματα για το ανθρώπινο μέλλον και τη σχέση του είδους μας με την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας.

Το «Them!» ήταν το πιο προσοδοφόρο φιλμ της Warner Bros.’ για το έτος 1954.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι μια χορταστική και ιδιαίτερα ψυχαγωγική ταινία τρόμου/sci-fi κατεύθυνσης. Κι αν με ρωτήσετε, σαφώς προτιμώ το πιο «βαθύ» και ουσιαστικό «Them!» από πολλές ρηχές και κακοφτιαγμένες ταινίες τρόμου με τέρατα της νεότερη εποχής. Αν το δείτε, πιστεύω πως θα συμφωνήσετε.

them 1954 review
fbi se sinagermo
them 1954

Βαθμός
Ταινία-σταθμός στην υποκατηγορία των monster movies και μια από τις κορυφαίες στο είδος της.
Horrormovies.grhttps://horrormovies.gr
Η συντακτική ομάδα του horrormovies.gr αποτελείται από ζόμπι, λυκάνθρωπους, απέθαντους... άντε και κάποιους ανθρώπους που και που! Αποστολή μας είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού πάνω στις ταινίες τρόμου και η κριτική αξιολόγησή τους.
Τελευταία άρθρα

Army of the Dead Review

The Strain – Season 3 Review

Santa Clarita Diet – Season 2 Review

Δημοφιλή

The Hitcher

Cube (Ο κύβος) Review