The Thing (Η απειλή) Review

Στο The Thing, μια ομάδα ερευνητών εγκλωβίζεται στην παγωμένη «έρημο» της Ανταρκτικής και πολεμά ένα αποτρόπαιο εξωγήινο ον που γίνεται ένα με τα σώματά τους και κυκλοφορεί ανάμεσά τους σαν θανατηφόρος, μεταδοτικός ιός. Το πλάσμα βρίσκεται παντού και ταυτόχρονα πουθενά και η μοναδική λύση να ανιχνευτεί, είναι να καταστραφεί μαζί με τον ξενιστή του.

Μια ομάδα ερευνητών βρίσκεται στη μέση του πουθενά στην ολόλευκη Ανταρκτική και ετοιμάζεται να βιώσει μια εγκεφαλική τραγωδία που θα τους αλλάξει για πάντα την ζωή, φυσικά, για όσους και όπως καταφέρουν να επιζήσουν. Το «The Thing» του ’82 δια χειρός Carpenter, βασισμένο στην νουβέλα του John W. Campbell, «Who Goes There?», ανοίγει με μια σκηνή κυνηγητού ανάμεσα σε ένα ελικόπτερο οδηγούμενο από έναν οπλοφόρο Νορβηγό και έναν σκύλο στον ρόλο του βοηθού. Το μαρτύριο του Σίσυφου δεν αργεί να ξεκινήσει βασανιστικά για τους πρωταγωνιστές ύστερα από την εμφάνιση στοιχείων που θα τους οδηγήσουν στα χνάρια ενός εξωγήινου όντος που εν συνεχεία θα αποβεί θανατηφόρο όχι τόσο για την σωματική τους υπόσταση όσο για την υπομονή τους, αναγκάζοντάς τους να υπομείνουν συνεχόμενα εγκεφαλικά βασανιστήρια στον δρόμο για την ανίχνευση της τοποθεσίας του.

Ο «ξένος» επισκέπτης, ανεπιθύμητος και μαρτυρικός όσο και η παραμονή των χαρακτήρων στην χιονισμένη «φυλακή», εισβάλλει στα κορμιά τους και παίρνει την μορφή τους, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την ταυτότητά του κρυφή και προπαντός, μη ανιχνεύσιμη. Η ομάδα κατά την διάρκεια της ενσωμάτωσης του εισβολέα σε αυτή καθώς κι εκείνη των θεατών στις ζωές και την καθημερινότητά τους, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται να αποχαιρετήσει τα μέλη της ένα προς ένα, εξολοθρεύοντας τον εκάστοτε ξενιστή που φιλοξενεί το αποκρουστικό παράσιτο, που απομονωμένο από τα ανθρώπινα σώματά τους, προσωποποιεί την ασχήμια όπως κανείς άλλος δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδώσει οπτικά καλύτερα από τον πρωτοπόρο δημιουργό τρόμου που όλοι αγαπήσαμε και εμπιστευτήκαμε σε ό,τι αφορά το είδος του τρομακτικού.

the thing 1982 review

Ωστόσο, εδώ, κατηγορηματικά με μια σκηνοθετική οπτική πιο μεστή από ποτέ άλλοτε, ο Carpenter έκανε την ισχυρότερη δουλειά του έως τώρα πραγματικότητα, εισχωρώντας παράλληλα και στην παγκόσμια λίστα των σημαντικότερων ταινιών τρόμου που κυκλοφόρησαν ποτέ και άλλαξαν την ροή του εν λόγω κινηματογράφου. Πέρα από μια καθοριστική «στάση» στην φιλμογραφία του, συνέβαλλε με την τόλμη και την ευρηματικότητά του στο είδος και σε ό,τι αυτό με την σειρά του «καθοδήγησε» και επηρέασε αργότερα, μεταπηδώντας αυτομάτως από την καρέκλα του σκηνοθέτη σε αυτή ενός αληθινού μέντορα.

Ο John Carpenter παραδέχεται πως από την φιλμογραφία του, το «Thing» είναι το δικό του προσωπικό αγαπημένο δημιούργημα.

Παρ’ ότι πρωτομάστορας της θεματολογίας υπήρξε ο Ridley Scott με το «Alien» του ’79 που προηγήθηκε και έσπειρε άνευ γυρισμού σοκ ήδη από τα πρώιμα στάδια της δεκαετίας, το «Thing» συσπείρωσε και ανασυγκρότησε το φανατικό κοινό του διαστημικού φόβου και με μια πιο «γινωμένη» ματιά, αναθεώρησε την αρχική ιδέα για το τι εστί τρόμος στο σινεμά και των πρακτικών εφέ που μεσουράνησαν με τον ερχομό των 80’s. Εδώ, μπορούμε να πούμε πως κατανοήσαμε ολοκληρωτικά και την πραγματική τους αξία και τον λόγο που τίποτα και καμία τεχνολογία δεν δύναται να ξαναφέρει πίσω.

the thing kurt russell

Τι είναι το «κακό» και ποιος είναι ξένος ή φίλος ανάμεσα σε μια ομάδα ανθρώπων που ανά πάσα στιγμή μεταμορφώνονται σε άπληστα κτήνη; Στην μάχη για την επιβίωση ποιος είναι αδερφός και ποιος εχθρός σου; Κατά την δίνη του πολέμου κανείς δεν σκέφτηκε να σώσει άλλον παρά το τομάρι του, εξού και οι βασικοί κανόνες του ενστίκτου της επιβίωσης, όταν η εμπιστοσύνη αρχίζει να αποτελεί πια παρελθόν.

Το αλλόκοτο «thing» και η φρικιαστική του εμφάνιση, έχει την δυνατότητα να μας φρικάρει μέχρι και σήμερα και να παραμείνει αναλλοίωτο στον χρόνο, ανατριχιάζοντας ακόμη περισσότερο με την δύναμή του και την μαεστρία του να χειραγωγεί και να ξεγελά το ανθρώπινο είδος σαν να «παίζει» απλώς ένα από τα πολλά επικίνδυνα παιχνίδια που διαθέτει η κονίστρα του. Μετά τον Δάντη, ο Carpenter έρχεται να δώσει μια ανατρεπτική, εναλλακτική αποδόμηση της κόλασης, με σημαντική πτώση στη θερμοκρασία και μουσική υπόκρουση από τον αείμνηστο Ennio Morricone, που όχι απλώς συνέβαλλε με την δική του πινελιά στο horror του ’82, αλλά δημιούργησε μια δική του ξεχωριστή synth «κόλαση», έναν μαγνητικό ηχητικό αντικατοπτρισμό της αμφιβολίας γι’ αυτά που έπονται, η οποία απλώς έτυχε να ταιριάξει ευθύβολα με το σκηνοθετικό κομμάτι του Carpenter και να οδηγήσει την ταινία στον απόλυτο χαρακτηρισμό… Όπως λένε και οι αγγλόφωνοι: Pure masterpiece!

the thing 1982

Θετικά: Ιστορικό, ανατριχιαστικό και αρυτίδωτο. Το «Thing» δικαιωματικά κατοχυρώνει τον τίτλο ενός εκ των μέγιστων ταινιών τρόμου του παγκόσμιου σινεμά όλων των εποχών.

Αρνητικά: –

Συμπέρασμα: Όπως λένε και οι αγγλόφωνοι: Pure masterpiece!

Βαθμός:

5 star rating

Gore:

3 star gore rating
👆 Οι καλύτερες σκηνές (spoilers):
  1. Ο Russell και άλλο ένα στενό μέλος της ομάδας, καταφτάνουν στις εγκαταλελειμμένες καλύβες των Νορβηγών. Εκεί ανακαλύπτουν φρεσκοπατημένο αίμα και ένα παγωμένο πτώμα σε κατάσταση φρίκης, αρχίζοντας να αμφιβάλουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει…
  2. Αφότου έχουν ανακαλύψει την ύπαρξη του «thing», δημιουργούν καταλλήλως οπλισμένοι έναν κύκλο γύρω από τον Bennings, τoν μετεωρολόγο της ομάδας τους, αμφιταλαντευόμενοι ανάμεσα στο αν το ον έχει καταβάλλει εξ’ ολοκλήρου τον φίλο τους και στο αν θα καταφέρουν να τον σώσουν. Εκεί, αντιλαμβάνονται ότι είναι πια αργά και ο Bennings κοιτάζοντάς τους κατάματα, βγάζει μια διαπεραστική κραυγή κατευθείαν από τα έγκατα της κόλασης, ενώ έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνεται σε… τέρας! Έπειτα, η ομάδα δεν έχει άλλη λύση από το να τον κάψει ζωντανό, σε μια από τις πρώτες της στιγμές που αναγκάστηκε να σκοτώσει κάποιον δικό της προκειμένου να σωθεί.
  3. Όταν ο Dr. Cooper επιχειρήσει να επαναφέρει τις αισθήσεις του γεωλόγου της παρέας, Norris, από το στομάχι του ξεπροβάλλει το «thing» αλά «Alien» και καταβροχθίζει τα χέρια του γιατρού προτού βγει και σπείρει τον πανικό σε όλο το δωμάτιο. Ίσως, η πιο διαβόητη σκηνή της ταινίας και της ιστορίας των κινηματογραφικών πρακτικών εφέ.

Ακολουθήστε το Horrormovies.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα.

Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Όντας ανέκαθεν λάτρης των ταινιών (με μια έκδηλη αδυναμία στο είδος του τρομακτικού) και αδυνατώντας να αρκεστώ απλώς στην θέασή τους, επιχείρησα να τις «διαβάσω» και να τις αναλύσω λίγο εκτενέστερα…

Info

Σκηνοθεσία: Τζον Κάρπεντερ
Πρωταγωνιστούν: Κερτ Ράσελ, Κιθ Ντέιβιντ, Ουίλφορντ Μπρίμλι
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 1982
Διάρκεια: 109 λεπτά

Latest articles

 


Related articles

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων OK Οχι ευχαριστώ